fbpx

29/2 2020. Att läsa en bok är ett bra sätt att hejda sig och samla ihop sina krafter. Något som det är lätt att glömma i denna stressade tid vi lever i. När jag var liten hade vi en mycket speciell äldre herre som var vän till familjen. Han var något av en bohem. Egensinnig och kul. Det var 60-tal i Stockholm. Jag hörde mamma och pappa kärleksfullt berätta om honom och hans roliga infall. Ett av dem var att han hade för vana att alltid trycka på knappen för gångtrafikanter när han passerade ett övergångsställe. Vare sig han skulle gå över eller inte. Bohemen menade att allt gick för fort och att han genom att trycka på knappen vid övergångsstället fick trafiken att hejda sig lite grann. Det stressas för mycket menade han. Jag undrar vad vår äldre vän skulle sagt om dagens livstempo. Använd boken som avstressningmedel och kunskapstrampolin. Här kommer ytterligare 11 anledningar att läsa en bok. Eller två.

 

 

Bilder från pexels.com och unsplash.com 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

 

Ytterligare 13 (av 34) anledningar att läsa en bok för att stärka både dig själv och ditt varumärke.

 

12. En bok kan öka din empati

Vi lever i en tid som verkar bli mer och mer polariserad. Människor dömer och reagerar allt snabbare och hårdare. Vi lyssnar inte på varandra och ser mer till olikheter än till likheter. Det är både tragiskt och farligt. Efter hårda ord kommer ofta hårt våld. Att läsa, framför allt om du ska njuta av läsningen, kräver att du lever dig in i karaktärernas liv. Och om du lyckas med det så kommer du samtidigt att boosta din empatiska förmåga.

Till exempel finns det studier som visar att de som läser mycket skönlitteratur är bättre på att avläsa andra människors känslor än de som inte läser. De blir också bättre på att leva sig in i hur det är att vara till exempel blyg eller utåtagerande, även om det är personlighetsdrag långt ifrån deras egen personlighet. Om fler läser ökar chansen att vi förstår varandra bättre, att vi blir nyfiknare på varandra och därmed ökar chanserna till dialog och utveckling. Böcker bygger broar, inte murar.

 

13. En bok kan lära dig hålla fokus

Vi lever i en tid då allt bara verkar gå fortare och fortare. Stressen ökar, fler och fler äter lugnande mediciner och den psykiska ohälsan ökar lavinartat. Kraven ökar, valfriheten ökar, förväntningarna ökar och utbudet är enormt. Vi måste välja och vi måste ha mer återhämtning. Idag har många krav på sig att jobba samtidigt som man kollar mejlen, chattar med ett par kompisar, ögnar igenom Twitter och svarar i telefon. Det håller inte.

Vi måste välja att fokusera. Vi behöver träna på att fokusera och stänga ute världens brus. Om du ser till att läsa i en bok varje dag kommer du att bli bättre på att låta hjärnan fokusera på en sak i taget. Och det är väldigt viktigt för att du ska kunna vara produktiv. Gör läsandet till din solvarma och fredade glänta i världens galna kaos.

 

 

14. En bok kan dig större ordförråd

Vem är jag, vad vill jag, vad behöver jag? För att hitta sig själv behöver vi alla tillgång till ett språk som kan förklara världen för oss. Både den lilla världen och den stora världen. Det säger sig självt: Du läser många ord – du lär dig många ord. Framför allt för barn är det här viktigt. Barn som får böcker lästa för sig redan som riktigt små kommer att ha lättare för sig i skolan resten av livet och ha ett större ordförråd.

Men det gäller i allra högsta grad även för vuxna. Det är lätt att bli spretig och tappa fotfästet i tider som går på högvarv. Läsandet kan både öka ditt ordförråd och ge dig förklaringar till världens och livets mysterier. Mänsklighetens problem och utmaningar har faktiskt sett ganska lika ut genom alla årtusenden. Det är det nyttigt att läsa om och känna igen sig i. Utökat ordförråd får du på köpet.

 

15. En bok kan göra dig modig

Det finns ca 7 miljarder människor på jorden men ingen som du. Du är unik. Men du, som alla andra, är flockdjur, och vi lär av och med andra. Människan har ett stort problem. Vi är ofta rädda för det nya. Det är ett hot mot vår överlevnad. Det kan leda till att vi fattar fega beslut och inte gör det vi faktiskt drömmer om. Genom att läsa om modiga människor som gjort modiga saker kan vi inspireras till att själva göra modiga saker.

Forskning visar att om du läser om att en karaktär gör något, som att bege sig ut på en lång vandring eller byta karriär så är chansen större att du också gör det. Att läsa om modiga karaktärer ger alltså dig extra mod. Har du någon gång känt det som att du redan har upplevt något du har läst i en bok? Inte så konstigt, hjärnan kan inte skilja på att verkligen uppleva något och att läsa om det.

Man kan säga att läsning är som virtual reality för hjärnan. Böcker kan alltså vara den förlösande faktorn för att du ska få ut mer av livet. Läser du om mod 30 minuter per dag då kommer det hända stora och spännande saker i ditt liv. Törs du?

 

16. En bok kan öka din hjärnkapacitet

Hjärnan är en muskel. Den behöver träning för att inte förtvina. Läsning är en aktiv mental process. I motsats till TV-tittande så gör läsning att du använder din hjärna mycket mer aktivt. Du är medskapande till historien och bygger egna bilder i din hjärna.

Genom att läsa tänker du mer, och blir smartare. Forskning som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Neurology visade att människor som ägnade mycket tid åt mentalt krävande övningar, såsom läsning, hade bättre minne senare i livet än de som inte hade läst.

Studien utfördes på 294 deltagare som levde till snittåldern 89 år, och den visade att de som aktiverade hjärnan mycket i livet behöll 32 procent mer av hjärnans kapacitet än de som bedömdes ha medelhög mental aktivitet. De deltagare som inte läste eller gjorde andra mentala aktiviteter tappade dock hjärnkapacitet 48 procent snabbare än de som var aktiva.

 

 

17. En bok kan stärka din identitet

De eviga frågorna, meningen med livet, vem är jag, varför finns jag till, vad är kärlek o.s.v. Svaren och erfarenheterna finns i böckerna. Du är unik men du är inte unik om dina frågor och känslor. Böcker hjälper till att forma din identitet och förstå andras tack vare att du kan identifiera dig och känna igen dig i de du läser om.

Att läsa om andras liv, historia och utmaningar i olika former ger dig större chans att hitta dig själv genom att jämföra dig med andra. Deras lösningar och tankar kan ge dig styrka och svar på dina egna frågor. Även om de frågorna ställdes för mer än tusen år sedan eller idag. De eviga frågorna är eviga. Det är bara tidsandan som förändras.

 

18. En bok kan förklara verkligheten

Världen kan kännas stor och svårbegriplig. Allt går så fort och det är inte lätt att hänga med i en snabbt förändrad värld. Den kan öka din förståelse för din egen tid och verklighet. En bok kan ge dig glimtar av andra kulturer och platser. Den kan vidga dina kunskaper om varför vi är de vi är och förklara de ofta snåriga processer som skapat världen av idag.

Förstår vi inte mänsklighetens bakgrund och historia så blir det svårt att förstå framtiden. Och om vi inte förstår varför vi begick misstag är vi dömda att ständigt upprepa dem. I böckernas värld finns ofta många av svaren på både nuets och framtidens stora frågor i koncentrerad, analyserad och fokuserad form. Bli klok, läs en bok.

 

19. En bok kan göra dig mer levande

Ända sedan tidernas begynnelser har vi människor samlats kring våra lägereldar och berättat berättelser för varandra. Sagor, äventyr, myter, verkliga händelser, drömmar. I en salig blandning. I berättelserna har vi blivit tydliga och de har hjälpt oss att förstå och lära oss mer om oss själva och varandra. Berättelserna bär vår kultur och vårt arv.

Berättelserna ger oss kraft och styrka. Berättelserna kan hjälpa oss att lära känna nya och annorlunda berättelser; möjliga och omöjliga livsöden, ordinära och extraordinära äventyr och vardagliga och fantastiska intriger. I berättelsernas värld är allt möjligt och de kan ge oss hopp och tro på både det omöjliga och det möjliga.

Berättelserna gör oss helt enkelt mer levande. Och i bokens värld blir vi även medskapande till bilderna som berättelsen. Varje läsare blir med andra ord en del av berättelsen. Det ger kraft.

 

 

20. En bok kan göra dig bättre på att skriva

Alla författare har läst mycket och ofta. De har förebilder och hjältar. De har lärt sig stilistiska grepp, berättarteknik, personliga uttryck, grammatik, tonlägen, miljö- och personporträtt, dramaturgi och mycket mer. De har svettats, slitit och våndats. Det slipper du. Det räcker med att du läser och drar nytta av författarens slit. Ju mer du läser ju mer får du in i knoppen och kroppen. Du laddar dig själv med både outtalad och uttalad kunskap om skrivandet. Ju mer böcker du läser ju bättre kommer du bli. Jag kan ta mig själv som exempel.

När jag startade min utbildning Varumärkesakuten var jag ju tvungen att leva som jag lärde. För att bygga varumärke måste du synas och hemsidan är ditt viktigaste nav. Och den måste leva. Själv hade jag då bara ett stort visitkort som hemsida. Jag bestämde mig för att börja blogga en gång i veckan. Hade ingen aning om vad jag skulle skriva om. Jag visste bara att jag ville bjuda på så mycket kunskap och inspiration som möjligt kring konsten att bygga och leva sitt varumärke.

Det började trevande men ju mer jag skrev ju mer hittade jag att skriva om. Idag har jag skrivit mer än 250 bloggar och jag ser idag inga begränsningar på ämnen att skriva om. Jag bestämde mig, började skriva och på den vägen är det. Jag är själv förvånad över hur lätt det gått och hur roligt det varit. Är dessutom helt övertygad om att jag haft hjälp av allt mitt läsande. Är en stor bokslukare och bokälskare.

 

21. En bok kan göra dig kreativare

Det finns en myt om den begåvade påhittige talangen som det bara forsar nya och kreativa idéer ur. Myten om att kreativiteten är något medfött och av Gud givet. Glöm det. Jag har själv gått på en av världens mest kreativa kommunikationsskolor, Berghs School of Communication, och även jobbat där som lärare i nästan 30 år.

De mest kreativa personerna där var mångsidiga, pålästa, vältränade, uthålliga och nyfikna. De visste att det gällde att hitta och inte hitta på. Vid varje uppdrag och uppgift som kräver kreativa lösningar gäller det att göra gedigen research och förstå hur allt hänger ihop. Påhittighet är bra men sällan avgörande. Det som bär länge har alltid en gedigen plattform att stå på.

Grunden för kreativitet finns allt som oftast i kunskap och var hittar man kunskap? Visst, i verkligheten, bland kollegor och förebilder, men lika ofta i böckernas värld. Om man läser och söker. Gör det.

 

22. En bok kan göra dig intressantare

Den som läser mycket och ofta behöver aldrig lida brist på samtalsämnen. Den beläste har alltid något att prata om och föra in i samtal och diskussioner. Den beläste kan nyansera och utvidga samtalstemat och ge mer färg och förståelse för de ämnen som diskuteras. Den beläste ska inte trycka ned sin kunskap i halsen på andra.

Riktigt intressant blir man först när man på ett ödmjukt sätt bidrar med kunskap och erfarenheter för att ge mer näring och energi till dialogen. Och den bästa definitionen på dialog jag vet är – konsten att tänka tillsammans. Läsandet gör dig alltså intressantare. Beläst, berest, belevad. Lite ålderdomligt men vackert, eller hur?

 

 

23. En bok har du alltid råd med

Äta på restaurang, gå på teater, bio, titta på fotboll, resa eller tanka. Det kostar att leva. Att läsa böcker är en billig sysselsättning. På antikvariat kan du köpa en bok för en tia. En ny bok kostar sällan mer än 100 kronor i pocketformat. Och om du köper en fin ny och inbunden bok kanske den landar på 300 kronor. Isch. Och den boken har du kvar så länge du vill till skillnad från det du åt på restaurang. Sett ur det perspektivet så är ett bokköp en extremt billig investering som kan ge dig massor av kunskap, inspiration och glädje i många många år. Vad är det värt?

 

24. En bok kan du läsa i ditt tempo

Det är ditt liv. Du får bara ett. Vem ska bestämma vad du ska göra och inte göra? Du själv. Det fina med en bok är att du själv bestämmer hur mycket, länge och ofta du läser. Du bestämmer var du vill läsa. Du bestämmer när du vill läsa. Du bestämmer själv över hur mycket du läser. Du bestämmer själv hur du läser, snabbt, långsamt, sporadiskt eller intensivt. Du är bokägare. Din bok är din stund på jorden. Vårda den väl. Läs av hjärtats lust, det är du värd. Hjärnan vill ha kul. En bok kan räcka till jul.

 

Nästa månad får du de 10 sista av de 34 tipsen på varför du ska läsa en bok. Eller två. Eller tre.
Ge dig själv den chansen till kraftsamling och återhämtning.

 

Enjoy!


mvh/u

 

PS. Lär dig grunderna i hur du bygger ett starkt varumärke. Gå gratiskuresen "10 steg till ett starkare varumärke", anmäl dig på www.stoltnu.se

 

 

Källor och inspiration: Livets Hårda Skola, Femina, Personlighetsutvecklingscentrum, Google, Psychology Today, University of Minnesota, Northcentral University, Trends in Cognitive Sciences, udemy.com, American Academy of Pediatrics, The New School