fbpx

19/4 2015. I den brokiga mytiska mäktiga magiska väldiga Bajenfamiljen finns det massor av informella eldsjälar som vägrar att bara vara på läktaren och konsumera upplevelsen. De tar saken i egna händer och går från ord till handling. Dessa eldsjälar är informellt organiserade men i allra högsta grad ovärderliga för klubben. Ett av de ljudligaste och mest kända exempel är den fristående supporterföreningen Bajen Fans som startade 1981. Utöver denna fristående grupp finns det många andra grupper av fans. I stort sett i varenda stad runt om i landet finns det en lokal supporterklubb till Bajen. Men det finns ett otal andra exempel på hur informella eldsjälar hjälpt och hjälper Hammarby.

 

 

Foto Julius Bergman

 

När klubbens ekonomi var katastrofal för ett antal år sedan var föreningen tvungen att spara på allt. Då tvingades man t.o.m. lägga ned det klassiska programbladet. Då startade ett gäng entusiaster "Supportrarnas Matchprogram" helt på ideell basis. Journalisten och Hammarbyexperten Magnus Hagström måste nämnas i sammanhanget. Han var en av initativtagarna och har i många år varit en viktig kulturbärare för Bajen. Grundarna till "Supportrarnas Matchprogram" fick snabbt ihop en redaktion som skrev, plåtade och producerade. Därefter sålde de sedan programmet själva på gator, torg och krogar på Söder och utanför och på Söderstadion. De fick sponsorer och annonsörer och det dröjde inte länge förrän Hammarby Fotboll till varje match kunde ha råd att köpa en stor del av upplagan. Nu är programbladet återigen en viktig del av matchupplevelsen.

 

 

Från konkurs till nystart

Ett annat exempel är historien om Hammarby Hockeys konkurs och pånyttfödelse. Det kan inte finnas många motsvarande exempel i hela världen. Så här berättar Hammarby Hockey själva på sin hemsida: "Hammarby IF tog upp ishockey på programmet 1921. Genom åren har det blivit 8 sm-guld, det senaste bärgades 1951 efter finalseger mot Södertälje SK. Våren 2008 gick Hammarby Hockey i konkurs. För att inte hockeyn bland Bajensupportrarna under säsongen 2008/2009 skulle vara icke existerande, så beslöt sig supportrar från Bamsingarna, Bajen Fans och andra supportergrupper för att starta en ny förening – Bajen Fans Ishockeyförening, som fick börja i division 4. Bajen Fans klättrade snabbt genom seriesystemet, och tog i mars 2013 klivet upp i division 1. Den 30 maj 2013 klubbades det på föreningens årsmöte att man åter skulle inträda i Hammarby IF. Säsongen 2013/2014 spelar alltså Hammarby IF Ishockeyförening ishockey på elitnivå igen! Vill du läsa mer om föreningens historia rekommenderar vi Benjamin Thoréns fantastiska hemsida "Hammarbys Hockeyhistoria".

 

 Foto Julius Bergman

Det svänger om Bajen

Hammarby är även laget i många skådespelares och artisters hjärtan. När det krisar så ställer många upp och deltar gratis i olika evenemang. År 2012 var det återigen skrik och panik i kassan. Konkursspöket växte sig allt större och hotfullare. På initiativ av bl.a. Magnus Carlsson från Weeping Willows, arrangerades då en ny sponsorgala. Söndagen den 13 maj 2012 upprepade Bajen Aid succén från 2010 och ordnar stor grönvit fest på Debaser Medis. Matchen Värnamo - Hammarby sändes på storbild och ett sällan skådat artistuppbåd uppträdde. Eller vad sägs om: Weeping Willows, Lalla Hansson, Sofia Karlsson, Tomas Andersson Wij, Johan Johansson, Mange Schmidt, Stephen Simonds, Still Pee & Ru, Petter, Mats Ronander med flera! Debaser bjöd på lokalen och alla intäkter gick oavkortat till Hammarby Fotboll. Hammarby vann matchen mot Värnamo och många av spelarna hann tillbaka till festen på Debaser Medis och kunde fira både segern och att Hammarby fick ett rejält tillskott till kassan. Om jag inte missminner mig landade summan på närmare 700.000 kronor. Tillsammans är vi Hammarby.

 

Foto Julius Bergman

 

Just idag är jag stark

Hammarbyare trots allt. Livet är verkligen inte bara lycka, glädje och framgång. Ofta är det tvärtom. Motgångar, trasighet och sprickor i fasaden är något alla har och kan känna igen sig i även om inte alla vågar erkänna det. I sprickorna finns det mänskliga. "Just idag är jag stark" är en låt med musik av Kenta Gustafsson och text av Aapo Sääsk. Gustafsson hade levt ett tufft liv men var ett stort Bajenfan och låten spelas när Hammarby IF-spelare går in på sina hemmamatcher. Den har blivit något av en nationalsång för klubben. Låten gavs ut 1979 på albumet Kenta och användes 1980 som B-sida till singeln Utan att fråga.

Bajen föddes under knappa förhållanden i den då allt annat än coola arbetarstadsdelen Södermalm. Där var trångbott, barnrikt och ofta knapert för många. Jag minns själv när jag var ung på 70-talet. Då stod det ofta undel rubriken "Lägenhetsbyten, Finnes 2:a i Farsta, sökes, 3:a eller större. OBS! Ej Södermalm". Det var då det. Att vara underdog och ha en känsla av att vara lillebror till de stora klubbarna AIK och Djurgården har legat och skavt under ytan hos klubben och många supporters. Känslan av att ta revansch är en stark drivkraft som både kan vara positiv och destruktiv. I Hammarbys fall har den känslan varit något som motiverar till både kamp och utveckling. Ett konkret exempel är Nya Söderstadion som är ett påtagligt bevis på hur drömmar kan bli verklighet. Södermalm har blivit en het stadsdel och Bajen har gjort en resa från Kanalplan till en arena i världsklass. Bajens attraktion handlar också om rätten att få längta och drömma. Och att få rätten att vara accepterad som man är. I gemenskap och kärlek. Känslan för sina rötter och sitt ursprung lever fortfarande kvar i klubben. Just idag är jag stark.

 

Foto Julius Bergman

En ständigt pågående nyrekrytering

Hammarby IF är sedan år 1999 en alliansförening där med idag 19 sektioner där alla medlemmar har eget ekonomiskt ansvar men garanterar att man ska följa Hammarby IF:s värdegrund och stadgar. Alla medlemmar heter Hammarby IF med det följande sektionsnamnet: Armwrestlingförening,
 Bandyförening, 
Bordtennisförening,
 Bouleförening,
 Bowlingförening,
 Boxningförening,
 Damfotbollförening,
 Fotbollförening, 
Friidrottförening, 
Goalbollförening,
 Handbollförening,
 Innebandyförening, 
Ishockeyförening, 
Orienteringsförening, 
Roddförening, 
Rugbyförening,
 Skidförening, Speedwayförening 
och Sällskapet Hammarby-veteranerna. Även om varje sektion är självständiga medlemmar så sprider sig ryktet om klubbvarumärket Hammarby för varje år längre och längre. Nya myter, legender och historier föds, frodas och förs vidare. Varumärket stärks och växer. Men inte nog med att de aktiva, ledare och organisation i varje sektion bär ryktet. Det sprids också vidare genom släkt, vänner och bekanta, varje dag, varje vecka, varje månad. Året runt är Bajen närvarande i massor av sammanhang. Det bygger i allra högsta grad både rykte, profil och image. Allt och allas intresse riktas dock mest mot dragloket i föreningen, herrfotbollen.

 

Foto Bildbyrån

 

Den största och mest lysande juvelen i Bajenfamiljen är förstås A-laget i fotboll. Dit riktas allas blickar, där läggs förväntningarna och där finns det största intresset. Hammarby IF Fotbollförening IF är den största sektionen som idag har mer än 11.000 medlemmar och ansvarar för fotbollsutvecklingen för ca 1700 aktiva pojkar i åldrarna 5-19 år och 420 ledare. Antalet aktiva skulle kunna vara mycket större men bristen på plantider är ett stort hinder. Sektionen är dessutom största ägare, 50,4%, i Hammarby Fotboll AB som ansvarar för herrarnas A-lag och U21-laget.

I den avslutande delen ska jag belysa hur Bajen blev medias kelgris, framtidens Hammarby och inte minst den ständigt närvarande humorn som burit Hammarby genom lidande och motgångar genom åren. Det är kanske det som egentligen är Bajens allra innersta kärna. "Skit i tabellen Bajen är bäst ändå".

Forza.

mvh/u