fbpx

17/6 2018. Hur du hanterar din vrede påverkar hela ditt liv. Din j-a idiot! Hur många gånger tänker du det om dagen? Jag gör det ofta. Det är som en reflex, blixtsnabbt dömer jag ut andra och andras beteende. Utan att ha täckning för min reaktion. Utan att koppla på empatin. Min skuggsida ligger ständigt och bubblar och är redo för attack. Och jag är inte ensam om reaktionen. Varför? Förmodligen är det en rest av den tid då allt handlade om överlevnad. Skydda dig själv till varje pris, var redo för strid, stå upp för din rätt, ditt liv, din flock. Andra kan vara ett hot mot din överlevnad. Den instinkten har vi alla kvar trots att vår värld inte längre är fylld av sabeltandade tigrar. Kontrollerar du dina demoner? Hur du hanterar din vrede påverkar hela ditt liv. Ditt yrke, dina relationer och din miljö. Inte minst ditt självförtroende och mod. Är du beredd att betala priset? Vänd energin i din vrede till något positivt som utvecklar både dig och ditt varumärke. Här har du sex tips och tankeväckare.

 

Bilder från pexels.com

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

 

137. Träna på att kontrollera din vrede och vända energin till att bygga ditt varumärke.

”Va, man ska ju vara ärlig och sann. Man måste ju få reagera”. Så säger en del och låter topplocket gå. Ibland synligt och utåtriktat. Ibland bara osynligt och inåt. Men det märks vad du tycker. Och andra märker det också. Det kallas ibland passiv aggressivitet. Vrede och ilska ger kraft och energi, vi sätter oss i försvarsberedskap, men den kan också göra skada. Stor skada. Både inåt och utåt. Okontrollerad vrede är som att släppa ut anden ur flaskan. Den är lätt att öppna men svår att stoppa tillbaka. Gudskelov har de flesta kvar en viss uppfostran och låter sällan tanken gå över i ord eller handling. Men tanken kan
finnas kvar som en känsla. En känsla som kan förgifta både dig själv och andra om du inte granskar den och gör upp med den. Är den sann, äkta, nödvändig?

 

 

1. Du har inte obegränsat med energi

Om vi bortser från om din vrede är rättmätig eller inte så är det viktigt att komma ihåg att ett vredesutbrott alltid tar massor av energi och kraft. Är du verkligen beredd att ödsla den energin på vad som helst? Är din ilska rättmätig så att du måste få ut den eller är det bara en primitiv reaktion som hör dina stenåldersgener till?


Lär känna dig själv så kan du lättare hantera din vrede. Försök förstå varför du reagerar så starkt och hitta snabbt din balans. Annars riskerar vreden att dominera ditt liv och styra ditt liv in i den mörka bittra skuggvärlden. Vill du leva i solen eller i mörkret? Vill du använda din energi till att växa som människa, företag och öka din lönsamhet? Vill du leva din dröm och bygga en bättre värld? Du väljer. Självkännedom och empati banar vägen till friheten.

 

 

 

2. Sätt dig på stubben

Det är det bästa knepet för att inte låta sin ilska fara iväg med dig. Reagera inte med reptilhjärnan. Ta ett djupt andetag. Räkna till 10. Tänk ett varv till. Är det värt att bli förbannad, är personen eller situationen, värd att ödsla tid och energi på? Verkligen?

Låt inte det som inte är viktigt på riktigt krypa in under skinnet på dig. Låt inte en annans persons frustration och omognad beröra dig. Låt andras problem vara deras problem. Värdera situationen och sätt dig ovanför det småsinta, elaka och okunniga. Du är mycket mycket bättre än så. Framförallt, släpp inte in den som försöker äta upp din livsglädje. Stäng fönster och dörrar till bitterheten för annars riskeras du att ätas upp av vreden. Inifrån. Du har nyckeln till din glädje och frihet.

 

 

3. Gå inte med i ”Klubben för Heltidsbittra”

Du har träffat dem. De sura, de trötta, de klagande, de negativa. Det är alltid något fel på någonting. Det är alltid någon annan som är dum. Det är alltid någon annans fel. I ”Klubben för Heltidsbittra” har man alltid offerkoftan på och förenas i en enda stor klagosång mot livet och allt elände. ”Gnällspikar i alla länder förenen eder” och andra hits stiger mot skyn. Och ingenting blir gjort. Någon sa ”Att gnälla är som att gunga, man har något att göra men man kommer ingenstans”. Är det där du vill vara? Är det där livet är? Vi vet att allting vi fokuserar på växer. Vad vill du ska dominera i ditt liv? Du är inget offer och du kan styra ditt liv!

 

 

4. Acceptera och gå vidare

Ordet acceptans är ett nyckelbegrepp för den som inte vill fastna i sin vrede och bitterhet. Jag var själv varit med om en situation i arbetslivet när jag varit beredd att driva en konflikt ända till domstol. Jag kände mig djupt kränkt och lurad. Naturligtvis fanns det då också pengar med i spelet. Då hade jag en klok vän, tillika advokat, som frågade mig om det verkligen var värt det? Det kommer bara ta massa tid och kraft och minska dina möjligheter att bygga upp ditt nya företag. Och det är långt ifrån säkert att du kommer vinna.

Jag tänkte ett varv till och gjorde mitt val. Jag valde att fokusera på min lust och glädje och satsade istället allt på att skaffa nya kunder och på min utveckling. Det har jag aldrig ångrat. Visst, minnet kan svida fortfarande men det är så det ser ut i livet. Ingen behåller sin oskuld. Smärtor och besvikelser är en del av tillvaron. Det är hur vi hanterar smärtorna som avgör om vi får leva vår dröm. Vi har alltid ett val. Jag insåg att livet är för kort för att ödsla tid på vrede och surdegar. Acceptansen gjorde mig fri.

 

 

5. Använd mänskligheten sista vita skjortor

Vi lever i en tid när hat, hot och brist på respekt inför andra har blivit vardagsmat. Ingen höjer längre på ögonbrynen över förolämpningar och kränkningar. Trump tar täten och gränserna för vad som får sägas flyttas mot ett allt respektlösare språk och beteende. Att vara politisk korrekt har t.o.m. blivit ett skällsord. Märkligt.


Sen när blev det fel att visa respekt och förståelse för andra? Sen när blev det okey att vara elak och oförskämd? Det allt högre och allt aggressivare tonläget är en livsfarlig väg. Ett sluttande plan mot konflikter och våld. Aggressivitet och hat splittrar och för människor längre ifrån varandra.

Då var det befriande att läsa Lotta Lotass kommentar till kaoset i Svenska Akademin. Hon var akademiledamot som hade hoppat av långt innan ”Kulturprofilskandalen” men var en av de få jag hört och läst om som ställde sig på Katarina Frostenssons, Kulturprofilens fru, sida. Lotta sa så här i en DN-intervju: ”Jag tror på solidariteten, medlidandet och kärleken som människans sista vita skjortor. Högst av alla dygder sätter jag den form av kärlek som kallas förlåtelse”.

 

 

6. Ska man inte få visa känslor?

Ingen är en maskin. Det är klart att vi måste få visa känslor och reagera. Människans känslor viktiga och gör livet innerligt och äkta. Och det är i blandningen och mellan känslornas ytterlighet som mycket av livet görs levande. Men frågan är, hur hanterar du dina känslor och vad blir konsekvenserna? Det finns ett österländskt ordspråk som lyder ”Den som hatar måste gräva två gravar”. Alltså, du riskerar att själv dras med ned i mörkret av hat och vrede.


Min kära hustru och jag brukar ibland tala om den mörka vaken och har helt olika behov. Hon behöver simma runt och dyka ned sin ilska och sorg ganska länge för att känna sig levande och för att kunna bli läkt. Själv dyker jag ned, eller snarare ramlar i, men försöker ta mig upp så fort som möjligt. Jag upplever smärtan och kylan men har inget behov av att stanna för länge. Vi är alla olika.

 

 

Hur länge behöver du stanna i den mörka vaken? Hur mycket plats tar hat och ilska i ditt liv? Hur mycket låter du vreden växa? Lär känna dig själv och dina behov så att du inte styrs av din reptilhjärna när du kommer i trängda lägen och känner dig hotad. Även det är en träningsfråga som du kan öva upp. En träning som gör att du kan styra din energi till att utveckla dig själv och ditt varumärke. Och jag lovar, du kommer behöva den energin och dessutom blir livet mycket mycket roligare. Lycka till.

mvh/u

 

PS. Vill du lära dig grunden för hur du bygger ett starkt varumärke? Gå min gratiskurs "10 steg till ett starkare varumärke", anmäl dig på www.stoltnu.se