fbpx

MAJ/JUNI 2022. Det blir alltid som man tänker. Tankens kraft är enorm. Förändra dina tankar och du förändrar ditt liv. Se möjligheter och inte problem när svårigheterna uppstår. Se att du är ett vandrande mirakel bara genom att finnas till. Se att du har en oändlig potential. Våga släppa sargen, ta risken, satsa på din dröm. Det finns så många skyddsnät och möjligheter att välja nya vägar så du behöver inte vara rädd. Du överlever, det går fler tåg, det finns många nya vägar att ta. På varje problem och utmaning finns det tusen vägar till lösning. Det handlar om att orka. De här orden är för mig både energi-ord och ledstjärnor. Men det gäller att se dem, göda dem och föda dem. Träning ger färdighet.

 

Foto: pexels.com

159. Träna på att se och utveckla orden som ger dig energi

Jag träffar så många underbara människor i mina nätverk och det är alldeles för många som inte når ut med sitt budskap och sitt erbjudande. Trots att de är fantastiska och attraktiva. Oftast tränar de för lite på att utveckla sitt företag och sitt varumärke. Det gäller att leva i process och ständigt definiera, paketera och kommunicera sitt erbjudande. Ord är viktiga. Ord ger kraft. Ord skapar mening. Om de används rätt. Här har du åtta ord som kan ge dig energi att orka få ditt varumärke att bli så stolta, starkt och efterfrågat som det är värt. Inget kommer gratis, allt behöver vi träna på för att utvecklas.

 

 

1. Träna på att vara nyfiken

En av människans mest grundläggande lustar är nyfikenhet. Vad finns bakom hörnet? Hur ser det ut på andra sidan berget? Vad händer om jag gör så här istället för så där? Människan har alltid och kommer förmodligen alltid att vilja fortsätta undersöka och utforska världen och vi är återigen på väg ut i rymden.

Det gäller att inte fastna i gamla hjulspår utan att våga fortsätta ställa frågorna som leder vidare? Hur har andra gjort? Vad säger forskningen? Googla, diskutera med andra, intervjua de du tycker är spännande, läsartiklar, böcker och rapporter. Fyll på din kunskapsbas hela tiden. Världen är så stor så stor. Lev din dröm, lev livet nyfiken.

 

 

2. Träna på att känna tacksamhet

Varför har vi människor så lätt att se saker i svart, se risker istället för möjligheter, se det som är dåligt och inte se det som är bra. Som så ofta så handlar det om överlevnad. Människan har överlevt och utvecklats genom att alltid vara beredd på faror och hot. Slappnar vi av och är ouppmärksamma så kan vi bli uppätna av en sabeltandad tiger.

Även om tigern idag har förvandlats till andra hot som krig, fattigdom, börsfall, cyberspacetroll, konkurrens och mycket annat. Det finns många sätt att träna sin tacksamhet och jag tänker utveckla ämnet i en senare blogg men för mig är det två tankar som jag alltid försöker tänka. En innan jag somnar – vad var det bästa som hände idag? Och den andra i slutet av veckan – vad var veckans höjdare? Den sistnämnda frågan brukar vi dessutom svara på när vi har vårt aw på fredagar på jobbet. Mycket enkel, mycket nyttig, mycket energispridande.

 

3. Träna på att känna stolthet

När jag år 2008 valde att sälja men andel i kommunikationsbyrån Glory skulle jag hitta på ett namn på min nya plattform. Det blev Stolt Kommunikation. Det kom till mig snabbt och utan några besvär. Varför?

Under alla mina år som lärare, kommunikatör och varumärkesutvecklare kunde jag konstatera att jag aldrig, säger aldrig, träffat någon individ, något företag eller någon organisation som inte haft en oändlig potential. Det har därför alltid varit min grundläggande uppgift att genom att synliggöra det goda och kraftfulla hjälpa uppdragsgivaren att bli stark, stolt och efterfrågad. Att gå från Stolt? Till Stolt. Till Stolt!

Processen handlar då alltid om att hitta det bästa som redan finns, definiera detta, paketera det och sedan kommunicera det. Låter enkelt men det kräver både uthållighet, nyfikenhet och mycket positiva glasögon. Vad är du stolt över? Ta reda på det och visa nyttan av det för omvärlden. För det är så som jag brukar säga – stolthet säljer. På riktigt. Och kom ihåg, skilj på stolthet och skryt. Äkta stolthet sprider energi och glädje. Och ger andra nytta, nöje, glädje, värde. Skryt luktar illa. Var stolt och bjussig. Då ger dig magisk positiv kraft.

 

 

4. Träna på att känna framtidstro

Ha, kanske du säger, framtidstro i dessa tider?! Ukraina, inflation, elpriser, flyktingvågor, klimatkriser … Listan på blandat elände kan göras lång men vänta lite. Vart tog balansen vägen? Tänk på vilka kriser och katastrofer som människan överlevt och växt sig starkare ifrån. Första och andra världskriget, digerdöden, hunger, svält och fattigdom. Enorma sociala orättvisor, katastrofala arbetsvillkor och rå otyglad kapitalism.

Men vi har överlevt, vi har lärt oss, vi har samarbetat. Om och om igen. Vetenskapen har gjort enorma framsteg och det bara fortsätter, fler och fler får det bättre, vi kan färdas enkelt runt jorden, världens samlade kunskap finns tillgängligt för alla på internet, läkekonsten utvecklas ständigt. Och. Så. Vidare.

Vi måste tro på att mänskligheten kommer kunna lösa de utmaningar som kommer. Tillsammans. Igen. Se bara det senaste exemplet på hur man läkemedelsindustrin med gemensamma krafter lyckades ta fram nya vacciner mot coronan på mindre än ett år. Det mesta går att lösa om vi samarbetar, kompromissar och tror på varandra och vår samlade kunskap. Happy days ahead, om vi vill. Och tror. Tro, hopp och kärlek må vara slitet men ack så viktigt.

 

5. Träna på att tänka positivt

Som vi konstaterat, i varje given stund och i varje situation går det att se läget från två håll. Att se det negativa och det riskabla eller att se det positiva och möjligheterna. Det är ett val! På vårt nattduksbord har vi alla två par glasögon.

Ett par som gör att du ser mer möjligheter än hot. Det är det glasögonparet med plustecken. Ett annat par som gör att du ser världen i svart. Det är paret med minustecken. Vilket par sätter du på dig morgonen när du vaknar? Är glaset halvfullt eller halvtomt? Möter du världen med varma och nyfikna ögon och mycket frågor? Eller möter du världen med misstänksamhet och översittarattityd? Le och världen ler mot dig.

Ibland är det svårt men i längden blir livet så mycket roligare. Då får man ta att det ibland inte blir som man hoppats. Men om du har på dig de positiva glasögonen så blir det faktiskt ofta som du tänkt dig. Till slut. Testa.

 

 

6. Träna ditt mod

Mod för mig handlar inte om att våga hoppa bungyjump, bestiga Mount Everest eller springa maraton. Mod för mig handlar om att våga och orka testa sina gränser. Våga och orka leva sin dröm. Våga och orka ta de där små stegen framåt även när det känns tungt.

Hållbart mod för mig är att stanna kvar och undersöka en relation som gått i stå, ställa frågor som öppnar dörrar och ibland bara kanske bryta ett mönster i vardagen. Min övertygelse är att det är i det lilla modet, vardagsmodet, som de stora möjligheterna finns. De hållbara förändringarna kräver uthållighet. Ett mod som gränsar till uthållighet helt enkelt. Modet att leva sin dröm. På riktigt.

Vad är mod för dig? Vad utmanar dig? Vågar du? Mod är också en muskel som behöver tränas.

 

7. Träna på att förundras

Vi tar så mycket för givet här i livet. Kroppen ska fungera, vattnet ska komma ur kranen, butikerna ska vara öppna och bussarna ska komma i tid. Ordning och reda, pengar på fredag. Men är det så självklart?

Hur kommer det sig att så mycket fungerar så bra som det ändå gör? Att alla miljontals processer som pågår i samtidigt i kroppen fungerar och ger oss livsmöjligheten varje dag är ju inget mer eller mindre ett mirakel. Och när plötsligt priset på kaffe dubblas och det inte längre finns toapapper i butiken blir vi chockade.

Plötsligt synliggörs de komplexa tillverknings- och leveranskedjorna och dess skörhet. Och när banksystemet ligger nere och lönen inte rasslar in i tid darrar vi inför hotet att inte kunna betala. När tänkte du dessutom senast på varför tussilago ser ut som den gör och en solros ser ut som den gör?

Att bara gå ut i naturen och se alla oändliga variationer av liv och ekosystem som finns är fantastiskt. Livets mångfald, livets oändliga variationer, livets mirakel. Livet är en gåva och om vi kan inse det oftare och förundras över detta så är det en väg till både tacksamhet och meningsfullhet. Och för att förundras måste vi vara nyfikna. Allt hänger ihop.

 

 

8. Träna på att byta perspektiv

Lyft blicken. ”Walk a mile in my shoes”. Det kan ligga något I det du säger. Vad menar du egentligen, hjälp mig jag vill förstå. Gå en annan väg till jobbet. Åk med en turistbuss i din stad.

Gör en stadsvandring med en auktoriserad guide. Planera. Planera inte. Sätt en äggklocka på 20 minuter och hitta på en lösning innan den ringer. Ställ fler frågor. Intervjua andra om vad de tycker om din lösning.

Bilda ett eget coachteam och träffas regelbundet. Gå en kurs. Gå två kurser. Gå upp på berget och se på staden från en ny vinkel. Be om hjälp, råd och tips via Facebook. Ta en paus. Sov på saken. Gör ingenting på två dagar. Och så vidare.

Det är så lätt att köra fast. Att gå ner i gamla hjulspår och göra som man alltid gjort. Prova att byta perspektiv då och då. Det släpper in ny frisk luft och ny energi. Till dig, ditt liv och ditt varumärke.

Lycka till.

Mvh/u