fbpx

30/3 2020. Smaken av kunskapens frukt varar länge. Den smaken finns för evigt bevarad i ditt hjärta om du läser böcker. Läsandet gör dig kompaktare och får dig stå stadigare. Jag har en gammal vän som mitt i livet sadlade om och bytte bransch. Hon hade jobbat marknadsföring i många år. Intensivt, engagerat och passionerat. Men så kändes arbetet plötsligt tomt. Hon sökte något meningsfullare. Då började hon studera till psykolog och tog sig an detta med samma glöd som alltid. Efter fem års råpluggande blev hon äntligen klar. Man, barn och hon själv hade fått betala ett ganska högt pris men det var det värt. Hon fick bra och meningsfulla jobb där hon gjorde skillnad. Allt var frid och fröjd. Då börjar hon en ny kurs på ännu högre akademiska nivå. Fem nya intensiva studieår, i och för sig på deltid men ändå. Nu är hon klar och jag frågade henne varför, var det värt priset? Svaret blev ”Absolut, kunskapen gör mig kompaktare och jag står stadigare i min egen kraft”. Här kommer de avslutande skälen till varför du kan ha nytta av att läsa böcker.

 

Bilder från pexels.com och unsplash.com 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

 

Här är mina 10 sista av 34 anledningar att läsa en bok för att stärka ditt varumärke

 


25. En bok kan ge dig bred kunskap

All världens kunskap är bara ett knapptryck bort. En sökning på Google kan blixtsnabbt ge svar på både små och stora frågor. Det är fullständigt fantastiskt, revolutionerande och djupt demokratiskt. Men det finns ett problem. Det är svårt att se de stora linjerna, sammanhangen och hur allt hänger ihop. Googlingen är ju till sin natur fragmentiserad. I en bok är det lättare att se och förstå sammanhang och ju mer böcker du läser, desto djupare och bredare blir din kunskap. Du får nya sätt att tänka, nya sätt att associera på. Du blir klokare och klokare för varje bok du läser. Kunskap är en ryggsäck som gör livet lättare att bära och förstå.

 

26. En bok kan göra ditt språk rikare

Varje författare har ofta en egen och personlig stil. Hen har tillgång till samma 28 verktyg som alla andra, bokstäverna. Men sättet det går att kombinera dessa på är oändligt. Varje människa är unik, varje människa har sitt sätt att berätta. Att läsa mycket av många olika författare ökar din förståelse för olikheter och alla rika möjligheter det går att uttrycka sig på. Världen är stor och mångfalden av röster och berättelser som finns blir tydligare för varje bok du läser. Du blir bättre på språk, språklig variation och språkbruk och du blir allt mer medveten om vilka enormt stora variationsmöjligheter det finns för att uttrycka sig. Vilken lyxmöjlighet. Författare sliter och slipar i åratal och där kan du och jag välja det bästa av det mesta. För en tia.

 

 

27. En bok kan göra dig till expert

För dig som vill ha och bygga ett starkt varumärke finns det egentligen bara en hållbar, trovärdig och attraherande position – expertens. Experten på just ditt område, på ditt specialområde, på din dröm och längtan. Vad är du expert på? Vad vill du vara expert på? Genom att läsa mycket om ditt område och vad andra skrivit om detta så blir du både kunnigare och trovärdigare. Och du behöver inte vara bäst och veta mest. Det räcker med att du håller på och förkovrar dig inom ditt specialistområde. Du kan bli expert på det du läser. Och bli expert på det du vill bli expert på genom att läsa. Vad är du expert på? Vad vill du vara expert på? Börja bygg din egen kunskapsbank, det kommer dessutom både självförtroende och mod. Och massor av aha-upplevelser och livsglädje på köpet.

 

28. En bok kan hjälpa dig undvika misstag

Att lära av livet är en viktig egenskap för att utvecklas både som människa och yrkesperson. Allt som inte dödar gör oss starkare sägs det ju. Men du behöver faktiskt inte gå på alla nitar eller falla ned i alla fallgropar själv. Det räcker långt om du läser om andras erfarenheter och lär av dem. Var nyfiken, reflekterande och öppen. Då kommer varje bok som ärligt berättar om både framgångar och misslyckande kunna hjälpa dig att i alla fall undvika de allra största misstagen. Läsning minskar risken för misslyckanden eftersom innan du ger dig på något du inte gjort tidigare läser om det för att undvika de vanligaste fallgroparna. Det ger självförtroende och mod.

 

 

29. En bok kan göra dig överraskad

Vi går på i våra invanda hjulspår och försöker hinna med livet. Äta, sova, jobba, vila, äta, sova, jobba, vila. Det mesta går för runt. Det är inte lätt att hinna med att komma utanför tröskeln. Film och tv kan öppna våra ögon men böckernas värld kan ta oss ännu längre och snabbare ut på okända vatten. Våga prova en författare du aldrig läst. Våga prova ett ämne du inte kände till. Du kommer bli överraskad. Nya världar kan öppna sig. Ju mer du läser, desto större är chansen att du kommer stöta på ämnen och lära dig saker du inte ens visste existerade. Tänk så mycket som är tillgängligt och nära. Nära dig finns ett dignande smörgåsbord av överraskningar. Vet du inte vad du ska välja, ta hjälp av bibliotikarien eller bokhandlaren. De är ofta extremt pålästa och kunniga. Både på bredd och djup. Dyk i bokhavet och simma lugnt. Du kan aldrig drunkna. Bara bli starkare.

 

30. En bok kan göra dig glad

”Hellre ut på isen och ha det glatt än att gå runt i lera och sörja”. Det sa Robert Karl-Oskar broberg. Läsning ska vara roligt! Läsning är roligt! Välj det som är roligt! Om du är uttråkad, olycklig eller bara nedstämd kan en bra och rolig bok snabbt ta dig tillbaka till glädjen. En storläsare jag känner har alltid tre-fyra böcker på gång samtidigt. Han har ofta en skönlitterär bok, en biografi, en livsfilosofisk, en faktabok och sist men absolut inte minst en bok som han blir glad av att läsa. Beroende på längtan och sinnesstämning gör han sitt val och bli-glad-böcker har hjälpt honom många gånger att återfå harmoni och livsbalans. Livet är alldeles för viktigt för att ta på för stort allvar säger man visst i Danmark. Det är tänkvärt. Hjärnan vill kul.

 

 

31. En bok kan förändra ditt liv

Det är egentligen mirakulöst hur några till synes enkla ord kan förändra och expandera våra sinnen så att vi plötsligt ser världen ur ett nytt och befriande ljus. Mig händer allt som oftast. Därför har jag alltid på gång livsvisdomsböcker av olika författare. Några favoriter är Tomas Sjödin, Stefan Einhorn, Patricia Tudor-Sandahl och Mia Törnblom.

Jag hade en ganska ytlig och fördomsfull bild av Mia tills jag läste de första raderna i hennes bok "Självkänsla nu". De lyder: ”På min 29-årsdag väcktes jag av att fängelseprästen på Kronobergshäktet i Stockholm kom in med en tårtbit på en papptallrik. Jag satt inlåst i väntan på rättegång. Jag såg mig på den tiden som ett offer för olyckliga omständigheter, otur, svekfulla vänner, giriga typer och överlag opålitliga män. Allt kändes overkligt, det var ju inte så här mitt liv skulle bli”. Pang. Krasch. Alla mina fördomar om Mia krossades och hon fick mig att på djupet inse att självkänsla är en färskvara som alla behöver återerövra varje dag. Den insikten har förändrat mitt liv och hjälpt mig många gånger. Vilka människor tycker du är intressanta? Vilka ger dig aha-upplevelser? Läs deras berättelser och låt dig inspireras. Kan de så kan du.

 

 

32. En bok är en sensuell

Vi människor blir människor när vi får använda alla våra sinnen. En bok är inte bara en bok. Den är ett ting som du kan röra, känna, lukta. Väg den, bläddra i den, läs baksidestexten, studera omslaget, känn papperets yta och struktur. Se på typografin. Läs rubriker och kapiteldisposition. En film tar du in med upplever du med ögon och öron men en bok kan du till och med smaka på. Om du vill. Dessutom har du kontroll över den rent fysiskt. Du kan bära den, gömma den, låta den ligga framme och locka dig till läsning. Eller du kan gömma den och lägga undan den. Du styr. Du bestämmer. Hur ofta får vi göra det med olika typer av kommunikation? Boken är din vän som du kan hålla i handen. När du vill.

 

33. En bok kan ge dig bättre sömn

Många människor lider av sömnproblem. Många har svårt att somna och vaknar lätt. En bok kan hjälpa dig Det kan hjälpa dig att sova bättre. Många sömnexperter rekommenderar att vi etablerar en rutin för att gå ner i varv innan vi går och lägger oss, och då är läsning en aktivitet som brukar nämnas som passande. Jag använder själv boken som en bro till sömntåget. Läsandet är en del av min insomningsrutin som jag ofta längtar till. Det är en glädje att hinna läsa en stund innan jag somnar. Om jag vaknar på natten brukar jag också läsa några rader för att jag inte ska börja tänka på jobb eller problem. Då har jag ett knep, jag använder en liten ficklampa som belysning. Jag stör inte hustrun och skickar ingen stark signal till kroppen att det är dags att vakna som det lätt blir om jag tänder sänglampan. Välj en vanlig bok i papper, inte en digital variant. Tänk på att starkt ljus från digitala skärmar signalerar till din kropp att det är lämpligt att hålla sig vaken, så läs därför helst en vanlig bok och inte från en lysande skärm.

 

34. En bok kan boosta din karriär. Och ditt varumärke

Som vi konstaterade inledningsvis, kunskap är makt. Den som läser mest vet ofta mest. Genom att läsa mycket inom ditt expertområde så blir du bara bättre, kunnigare och mer övertygande. Varje bok ger dig ett försprång framför den som inte läst det du läst. Varje bok ger energi åt din utveckling och karriär. Men jag hinner inte läsa säger många. Det gör du visst. Det handlar om uthållighet och konsekvens. Om du kan läsa en halvtimme varje dag så kommer du hinna läsa många böcker på ett år.

Låt oss säga att du hinner mellan 20-30 sidor per dag. Det är mellan 2-4 böcker per månad och hela 24-48 böcker per år! Tänk dig vilken enorm kunskap det ger dig på ditt område. Många läser säkert inte ens så många böcker inom sina områden under hela sin livstid. Där har du enorma chanser att bli en kunnig och övertygande expert. Du kan kanske t.o.m. bli en riktig ”thought leader” inom ditt område. En som får vara med i tv-soffor och poddar. En som journalister ringer och alla lyssnar på. En som folk vänder sig till för råd, dåd och inte minst för att göra affärer med.

Alltså, 30 minuters läsning per dag kan ta dig till den absoluta toppen inom ditt arbetsområde. Du kan bli den respekterade gurun. En halvtimme om dagen är väl inte mycket om du vill bygga ett starkt varumärke, bli en expert och nå dina drömmar?

 

Alltså, det tål att upprepas: Läs en bok, bli klok. Läs fler, lär dig mer.

Lycka till.

mvh/u

 

PS. Vill du lära dig grunden för hur du bygger ett starkt varumärke? Gå min gratiskurs "10 steg till ett starkare varumärke", anmäl dig på www.stoltnu.se

 

 

Källor: Femina, Personlighetsutvecklingscentrum, Google, Psychology Today, University of Minnesota, Northcentral University, Trends in Cognitive Sciences, udemy.com, American Academy of Pediatrics, The New School

PPS. Det här är ett bra citat: ”De bästa böckerna ger en känslan av att världen är stor, historien är lång och den egna existensen försvinnande obetydlig” Rebecka Kärde DN/Kultur