fbpx

25/9 2016. Vi lever i en tid där vi dagligen och stundligen är tillgängliga. Om Odysseus hade det svårt att stå emot sirenernas lockrop så hade han det lätt jämfört med oss moderna människor. Det finns alltid någon eller något som påkallar vår uppmärksamhet. Det är som att leva i en kombinerad vindtunnel, fors och torktumlare. I mobilen, på kontoret och i hemmet. Den psykiska ohälsan ökar lavinartat och många känner sig sköra och oskyddade mot alla intryck och krav. Det kan vara dags att damma av det vackra gamla ordet ihärdig. Och att fundera ett extra varv på vikten av att avsluta det man påbörjat. Det är begrepp som är viktigare än någonsin att träna på. För den som vill nå resultat och bygga självförtroende och mod.

 

 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

80. Träna på ihärdighet

Begreppet ihärdig var något som både min mamma och pappa brukade använda. Det är släkt med uthållig men beskriver också något mycket mer. Det handlar om att fokusera och intensivt och energifyllt gå in i uppgiften med hull och hår. Inga tveksamheter. All in. Hela vägen. Visa hjärta. Idrottare, speciellt på elitnivå, brukar tala om att ”gå in i sin bubbla”. De är helt fokuserade på uppgiften och låter ingenting störa dem. Absolut ingenting. Vare sig väder, vind, regn eller galna journalister. De är fullblodsproffs och vet exakt vad de behöver göra för att ha en chans att prestera på sitt yttersta.

Det här är en inställning som fler av oss borde ta efter även i arbetslivet. Då krävs det att vi håller borta störande moment och sätter tydliga ramar för både oss själva och omgivningen. Nej, vi behöver inte ta varje samtal, svara på mailen direkt eller gå med på lunch eller fika så fort någon ber oss. Det är okey att säga nej om man gör det på ett vänligt sätt. Den ihärdige vinner prinsessan och halva kungariket brukade mamma säga. Det gav mig både motivation och självförtroende.

 

81. Träna på att göra klart

Vägen till helvetet är kantat med goda föresatser. Min huvudlärare när jag gick på Berghs hette Sune Selander. Han var en av mina viktigaste kunskaps- och inspirationskällor. Hans klokhet, passion och grundläggande tro på varje individ spred en alldeles speciell stämning och trygghet på skolan. Allt är möjligt. Om du vill. Det var två av de bästa åren i mitt liv när jag studerade till art director. Sune sa många bra saker men en har verkligen bitit sig fast. Den löd ”låt aldrig den bästa idén bli den näst bästa idéns fiende”.


 

Han menade att många kämpat för att uppnå det absolut bästa och ger upp för att de inte når ända fram. Det är oerhört synd. Det är som att försöka hoppa höjdhopp på världsrekordhöjd hela tiden. Och bli besviken för att man inte klarar det. Och så slutar man försöka. Det gäller att ständigt påminna sig om att all utveckling sker i steg och att det är bättre att ta många små utvecklingssteg istället för att försöka ta ett enda stort. De små stegen bygger självförtroende och mod. Alltså, all reell utveckling kräver minst fyra saker:

1. Ett mål och en dröm

2. Att man försöker nå sina mål.

3. Försöker och gör klart så gott man kan.

4. Lär sig av sitt försök och försöker igen.

 

 

Alltså ända in i kaklet. Och vidare. All utveckling är en enda lång pågående process där man hela tiden försöker bli lite bättre för varje gång. Alldeles för många i den här världen försöker inte ens gå från tanke till handling. Nästan lika många ger upp för tidigt utan att dragit lärdomar av sina erfarenheter. Och bland det mest tragiska, det finns forsknong som visar att 90% slutar när de är 10% ifrån att nå sitt mål. Så nära och ändå så långt borta. Lever du din dröm ända in i kaklet? Hur många liv har du?

 

 

Lust och list är två andra begrepp vi ofta använde i skolan. I det här fallet så kan man översätta det till att verkligen utforska sin nyfikenhet och kärlek till sina drömmar och idéer. Det är att bejaka livet och sin lust och livsglädje. Det är alla värda. Slutresultatet är oviktigt. Det är resan som är målet. Det listiga handlar om att ta ett steg tillbaka och granska resultatet utan att värdera eller kritisera. vad vara bra, vad var mindre bra hur ska jag göra för att ta nästa steg. Den riktigt listige ser till att ha någon eller några som hjälper hen att se klart på nästa steg och sedan verkligen se till att ta nästa steg. Till nästa nivå. och nästa. och nästa … då kan vad som helst hända. T.o.m. kan det byggas en hel massa självförtroende och mod.

Gå din egen väg, försök och försök igen och ta råd. Så gör den vise. Och, framförallt, ge aldrig aldrig upp.

Have fun.

mvh/u