fbpx

23/4 2013. Pengar är som bensin. Inte speciellt attraktivt i sig men som verktyg är pengar desto nyttigare. Det ger energi och möjlighet att ta sig framåt. Som företagare är pengarna en förutsättning för överlevnad. Per H Börjesson, framgångsrik företagare, debattör, författare och ägare av bl.a. fondbolaget Spiltan, gav oss många insikter och tips under passet "Företagarens privatekonomi", del 5 av Academy of Excellenceutbildningen. Och en sedelärande historia om skillnaden mellan Bill Gates och Warren Buffet. Dessutom fick alla deltagare gå igenom en workshop där vi idébombades med lösningar på hur vi kunde få hjälp att få grepp om våra respektive utmaningar. Återigen, gruppdynamiken och storhjärnan ger oöverträffad energi.  

En vacker vårdag var två av världens rikaste män, Warren Buffet och Bill Gates, ute och promenerade. De var mitt inne i en spännande diskussion då Bill Gates såg en hundradollarsedel på vägen framför dom. Han klev bara över den men Warren Buffet tog snabbt upp den och ropade "Titta, här är 81.000 dollar". Warren Buffet har nämligen byggt mycket av sin förmögenhet på insikten av att ränta på ränta lönar sig enormt i längden. Förutsatt att man göra kloka investeringar och vet hur man handskas med pengar. och alltid alltid tänker långsiktigt.

Hur blir man rik? Per H Börjesson rekommenderar i boken "Alla svenskar kan bli miljonärer" ett antal väldigt enkla principer. Vi fick både den boken plus hans nyutkomna "Så här får du ett rikt liv som pensionär: Sluta Pensionsspara" som kurslitteratur. Och naturligtvis av klokskap på det bästa sättet som finns, i föreläsning- och diskussionsform. Här är Pers fem viktigaste tips för att öka sina intäkter.

 

1. Börja varje månad med att spara 10% till dig själv.

Genom att alltid konsekvent och regelbundet alltid lägga undan pengar och ha ett långsiktigt perspektiv så kommer man stadigt öka sin förmögenhet. Per tog exemplet att om man varje månad sparar 150:- till 10% ränta under 43 år så är det lika med en miljon kronor i sparkapital. Försök dessutom undvik att låsa in pengarna så att de inte kan användas. Som företagare har man stora chanser att återinvestera i bolaget.

2. Ha lägre kostnader än intäkter varje månad.

Det är inte på de stora intäkterna man blir rik det är på de små utgifterna. En gammal sanning men likväl fortfarande sann. Ha koll på dina kostnader var Pers råd.

3. Köp aktier eller aktiefonder.

Över tid så har dessa investeringar visat sig ge en avkastning på ca 8-10%. Satsa dessutom i företag som har funnits länge och är stabila. Att satsa på investmentbolag som t.ex. Investor eller Industrivärlden var något Per trodde på. En annan investering som håller över tid är fastigheter och bostadsrätter.

4. Behåll innehaven.

Att tänka långsiktigt är viktigast. Titta inte för ofta på dina aktier, det skapar bara oro. En gång om året räcker. Köp och behåll är melodin. Absolut inte köp och sälj för att följa konjunkturerna. Finansmarknaden blir då den stora vinnaren på sina avgifter och courtage.

 

5. Var försiktig när du lyssnar på mäklare och rådgivare.

Per menade att det är viktigt att komma ihåg att mäklare och rådgivare faktiskt är försäljare som vill tjäna pengar främst på sina produkter och tjänster. Vaksamhet är en dygd. Dessutom så höjde han ett varnade finger för olika typer av skatteupplägg, speciellt utomlands. Gör man rätt går det att tjäna pengar ändå.

Följ ovanstående principer och ha inte för bråttom så har du stora möjligheter att bygga upp en förmögenhet. Vi fick mycket inspiration och handfasta tips på hur vi som företagare kan  förbättra vår ekonomiska situation så att den underlättar vårt dagliga liv. Per förklarde också hur finansbranschen tjänar pengar på att göra enkla saker komplexa. Vilket i sin tur är anledningen till att de tjänar stora pengar - på dig.

Ett avrundande konkret tips från Per var att han rekommenderade att man bara tar ut ca 35.000:- i lön per månad. Då får man ut maximal pension. Spara därefter resten i bolaget och investera i säkra fonder eller fastigheter. Det tjänar man som ägare mest på i långa loppet och det förlorar företaget minst på.

 

 

Vilken är din största utmaning?

Kvällen avslutades med att alla i gruppen fick tio minuter var. En riktig blixtprocess men oerhört matnyttig. Man fick presentera sin utmaning på några sekunder och sedan var det allas uppgift att ösa på med så mycket tankar och idéer som möjligt. Alla idéer skrevs upp på en whiteboard som sedan fotograferades. Energin var på topp och vi blev inspirerades av varandra och fick själva många idéer för våra verksamheter. Samtidigt som dynamiken och förståelsen för varandras företagande växte radikalt. Pröva gärna processen själv någon gång. På jobbet eller hemma. Tillsammans blir man starkare. Vilken är din största utmaning?

Mer sånt!

mvh/u