fbpx

24/9 2017. Lever du din dröm? En av mina äldsta vänner tittade mig djupt i ögonen för några år sedan och frågade: ”Känner du samma som jag?” Vadå? ”Det är bråttom nu!”. Halvt på skämt, halvt på allvar. Men visst är det så. Livets ändlighet och oändlighet blir allt tydligare för mig ju äldre jag blir. Och det blir allt viktigare att se, känna, uppleva, förstå och leva livet. Fullt ut. Att hitta balansen och mitt ”vill” i spänningsfälten mellan dröm och verklighet, energi och avslappning, ambition och prestation. När jag nu passerat livets zenit är det bara att konstatera den gamla sanningen – livet går inte i repris. Det är här och nu som gäller. Dags att göra det bästa av det livet lärt mig. Dags att summera och värdera. Dags att ta livet på allvar. Samtidigt som lusten och glädjen får plats. Det ger mig självförtroende och mod. Det här är mina tio löften för komma närmare mig själv och livet. Vad väljer du? Vill du leva din dröm?

 

 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar tyvärr alldeles för lite, för sällan och ofta för dåligt. Det behöver du ändra på om du vill leva din dröm.

110. Träna på att ta dig själv på allvar. 

Livet består av en ändlös rad av valmöjligheter som strömmar emot oss. Och det börjar redan i samma sekund som vi slår upp ögonen och kliver ur sängen. Ost eller skinka på mackan? Vitt eller mörkt bröd? Kaffe eller té? Den vita skjortan eller den rutiga? Blå eller svarta jeans? Sedan fortsätter racet i stort och i smått hela dagen. Jag är övertygad om att livet blir lättare att leva om vi gör medvetna val som ligger nära vårt hjärta. Om vi strävar efter att verkligen ta reda på vad vi vill så blir livet lättare att leva. Då blir det roligare och mer innerligt. Då sprider vi goda energier runt omkring oss, mår bättre själva och bidrar till att skapa en bättre värld. Det har betydelse vad vi säger och gör. Allt hänger ihop. Det vi skickar ut får vi tillbaka. Med råge. Men jag tror också att det är en inställning som vi ständigt måste träna på och utveckla. Inget kommer automatiskt. All utveckling sker i processer. Det här är tio av mina val och löften till mig själv som jag vill ta på allvar.

1. Jag väljer att fortsätta växa

Ingen kommer att någonsin att bli fullärd och alla kan alltid mogna, växa och utvecklas. I veckan gick jag en tre dagars kurs i sociala medier i Företagsuniveritetets regi. Jag har bestämt mig för att bli bättre på att synas och interagera i cyberspace. Kursen var en kraftfull signal till mig själv att ta mig själv på allvar. En rejäl investering både i tid och pengar. Jag vet att jag måste träna och ständigt fylla på med ny kunskap för annars kommer jag inte fortsätta växa. Vare sig som människa eller yrkesperson. Föreläsningar, nätverk, workshops och andra mötesplatser hjälper mig och ger mig energi att vara nyfiken även i framtiden. Där vill jag vara. Så vill jag leva.

2. Jag väljer att se möjligheter

Problem, problem, problem. Hot, hot, hot. Risker, risker, risker. Livet är fyllt av faror och fallgropar. Som vi alla faller ned i med ojämna mellanrum. Men livet är alldeles för kort för att slösa tid på att oroa sig onödan. Det mesta man oroar sig för händer ändå inte. Jag väljer därför att se möjligheterna framför riskerna i övertygelsen att jag då samlar de inre och yttre goda krafterna. Då löser sig problemen under resans gång. Allt är möjligt, även det omöjliga. Det senare tar bara lite mer tid. Genom att välja att se möjligheter så ser jag ljust på tillvaron och håller fokus där. Väl medveten om att det finns massor av mörker och hot men de ska inte få hindra min livs- och arbetsglädje. Genom att välja att alltid se och söka möjligheterna i varje läge vässar jag också min lust och nyfikenhet på livet. Jag ska inte bli avtrubbar, sur eller bitter. Livet är både ändligt och oändligt.

 

 

3. Jag väljer att tro på människor

Jag har levt ett långt liv och träffat massor av underbara människor. Både i livet, i skolan, på resor och inte minst i yrkeslivet. Jag har aldrig mött någon person som inte har en enorm potential eller som inte kan utvecklas om hen vill. Gång på gång har andra förvånat mig med sin glöd och kreativitet. Min grundinställning är och har varit att jag möter varje individ med varma positiva ögon och söker hens goda energier. Visst, ibland har jag blivit besviken, lurad och förd bakom ljuset. Både medvetet och omedvetet. Men det är otroligt sällan. Jag tar hellre risken att bli missbrukad då och då, min grundläggande tro på människan ger mig en livsglädje och energi som gör att jag orkar möta andra med varma ögon. Det har gjort mitt liv roligare och det vill jag fortsätta med.

 

4. Jag väljer att bestämma i mitt universum

Gör si, gör så. Titta hit, titta dit. Tyck höger, tyck vänster, tyck mitt emellan. Vi är utsatta för ett nästan omänskligt tryck från omvärlden. Och inifrån oss själva. Vem ska man tro på, tro på, lita på? Egentligen? Svaret är, man kan egentligen bara lita på sig själv när det gäller att fatta beslut. Det är vårt ansvar. Omständigheterna och gruppens tryck kan vara svårt att motstå och därför är det ännu viktigare att man själv definierat sina värderingar, drömmar och normer. Det egna universumet som naturligtvis samspelar med omvärlden. Vad är mina inre drivkrafter? Vad är mitt drömläge? Vad är mitt drömliv? Hur vill jag ha det? Om man inte kan vara sann och ärlig mot sig själv blir det svårt att vara det mot någon annan. Låt dina egna regler gälla i ditt universum. Möt andra med respekt men du måste vara sann och trogen mot dig själv. Vem skulle annars vara det? Kompromissa när det är klokt men kompromissa inte bort dig själv. Du kommer slira på sanningen då och då och dessutom ljuga för dig själv. Det är mänskligt. Se bara till att du snabbt kommer tillbaka på den väg och det universum där du vill befinna dig. Där ditt hjärta glöder. Ju fortare desto bättre.

 

 

5. Jag väljer närhet

I en alltmer digitaliserad värld där fler och fler har en skärm mellan sig och verkligheten vill jag sträva efter att komma nära andra människor. Både bokstavligt och bildligt talat. Att kunna se varandra i ögonen börjar bli alltmer sällsynt. En del forskare rapporterar om att fler och fler inte längre vågar vare sig ringa eller träffas. Det börjar uppstå en rädsla för möten i realtid. Skärmarna kan bli som murar och ett skydd mot verkligheten. Men bakom en skärm är det oändligt mycket svårare att uppfatta nyanser i tonläge, kroppsspråk och stämningar. De stunder där en grupp människor delar någon form av upplevelse som berör dessutom mer på djupet. Det kan vara musik, teater, en föreläsning, en utställning, en idrottstillställning. Att dela något med andra är oslagbart. Den sätter sig i både kropp och själ. Det kommer man ihåg för livet. Ett minne som glöder. Jag kommer bli mer digitaliserad men jag kommer alltid fortsätta att nätverka, gå på föreläsningar och uppleva utbildningar och event. Där möter jag individer. Där får jag ögonkontakt. Där och då blir jag människa. I mötet med andra. Och då, i nära dialog, kan vi tänka och utvecklas tillsammans.


6. Jag väljer kvalitet

Frestelserna flödar över oss. Kom hit, köp det där, dags för något nytt, förändra dig, ditt liv, din bil, ditt boende … Dygnet runt, året runt, ingen kommer undan. Jag tror på en schysst marknadsekonomi men ibland kan det kännas lite för mycket. På alla håll och kanter. Både i utbud och livstempo. Jag tror att den enda vägen för vårt samhälle och för vår jord att överleva är att sträva mot mer kvalitet och hållbarhet i alla led. Mellan människor. I produkt och tjänsteproduktion. I samhällsbyggandet. Slit och släng håller inte. Jag kommer sträva efter att hela tiden ha hållbar kvalitet som riktmärke. Mahatma Ghandi sa: ”If you want change, be the change. Det är världens nästa stora utmaning. Jorden 2.0. Där alla får plats och alla bidrar. Och allas insats har betydelse.

 

 

7. Jag väljer att se det goda

I varje givet läge, i varje möte, i varje situation går det alltid att se på situationen från två håll. Minst. Om jag söker efter det negativa och det dåliga kommer jag finna det. Alltid. Om jag söker efter det goda och det som utvecklar kommer jag finna det. Jag vet inte hur många supercoacher och motivationsgurus jag hört säga – allt du fokuserar på växer. Jag väljer att fokusera på det goda. Det vill jag ha mycket av i mitt liv. En del tycker jag är jobbigt positiv men för mig finns inget alternativ. Jag är inte naiv, jag ser livets jävligheter, våld, korruption, problem, svält och ond bråd död. Men jag väljer att inte fastna i eländet. Jag tror på att vi gemensamt kan dra den här världen rätt. Och forskningen bevisar, världen har aldrig varit bättre för fler än vad den är idag. Det är viktigt att komma ihåg. Kommer du ihåg det gamla talesättet; är glaset halvfullt eller halvtomt? Glöm det. Glaset kan alltid fyllas på och det gör vi genom att lyfta fram de goda krafterna och de goda exemplen.

8. Jag väljer att försöka leva enkelt

Prylar, status, mode, vitt och fräscht. Det finns så många prylar och saker som man bara måste ha. Eller? Måste man verkligen det? Vad är bäst, lite skit i hörnen eller ett rent helvete? Jag vill hellre ha tid med mina nära och kära, udda glas och kantstötta tallrikar än det senaste trendigaste av design. Hellre ett enkelt vin och snabb pastarätt på den slitna glasverandan än en fem rätters de lux-middag och stärkta dukar på fina krogen. Hellre en begagnad bil än dyr rackare av senaste modell. Jag vill fokusera på ett enkelt liv nära de personer jag bryr mig om och våga vara tacksam och glad över det. Det är inte prylarna man kommer minnas på sin dödsbädd. Det är människorna. Där ska tiden läggas.

 

 

9. Jag väljer samarbete

Vill du gå snabbt – gå ensam. Vill du gå långt – gå tillsammans. Ett av mina absoluta favorituttryck. Så sant. I samarbete händer det alltid mer än när jag pysslar för mycket i min egen lilla låda. Det finns en anledning till att jag tävlingsspelade basket i lag i 40 år här i Stockholm. Som högst i division 2, inte elit men det smällde på ordentligt och i högt tempo. Att gå ned och träna tillsammans med många var alltid en kick. Det blir lättare i grupp. Det finns också en anledning att jag spelat tennis i 55 år och fortfarande gör det. Nosade på eliten men valde Berghs och yrkeskarriären. Där, bland fler inspirerande människor, föddes jag på nytt varje dag och mina vyer vidgades enormt. Jag är med andra ord både en lagspelare och en individualist. Jag behöver bägge sidorna men där det händer något revolutionerande – det har alltid varit i samarbeten och tillsammans med andra.


10. Jag väljer att leva min dröm

Är jag pretto? En del tycker det och det är helt okey. Men jag kommer ändå fortsätta att kämpa för min rätt att leva min dröm. Och i många stycken gör jag det just nu. Jag vill inte vara någon annanstans i livet än där jag ä. Det viktigaste är min familj med fru, barn och syskon. Därefter kommer vänner och arbetskollegor och alla som finns i de cirklarna. Jag är fantastiskt glad och tacksam över alla underbara människor som står mig nära. Jag är inte perfekt, de är inte perfekta, det finns mycket upp och ner men alla vill väl och ger det bästa av det mesta. Kan jag begära mer? Nej. Sedan vill jag hela tiden utveckla, förtäta, förädla och arbeta med relationerna men det är en annan sak. Jag tänker inte sitta nöjd när jag fortfarande är nyfiken och vet att det finns massor att upptäcka. Både hos mig själv och hos andra. Ingen är färdig. Men det är helt okey precis som det är nu. Också. Och dessutom är mitt yrkesliv mer utmanande, roligare än någonsin och mer fyllt av magiska möjligheter. Det vill jag utforska. Också. Det är min dröm. Och den lever jag. Just nu.

 

Hur ser det ut för dig? Lever du din dröm? Tar du dig själv på allvar? Skriv gärna en rad och berätta. Och vad som än händer. Var stolt. Var tacksam. Du är fantastisk. Precis som du är. Håll i, håll om, håll ut. Kram.

mvh/u