fbpx

30/4 2020. Vad är viktigt? Hur ska vi leva? Vad är vi tacksamma över? Och hur vänder vi det negativa till något positivt? ”Du ska då alltid vara så positiv” får jag ofta höra. Ibland lätt anklagande, ibland med ett gillande tonfall. För mig är det en överlevnadsinstinkt. Att tänka positivt. En livsbejakare. En energigivare. Jag måste vilja och tro på att det löser sig annars blir livet hopplöst. Jag måste vilja och tro på att världen kan bli bättre. Coronans brutala framfart med död och krossade ekonomier är självklart fruktansvärt. Men det kommer gå över. Vi kommer klara det. Om vi vill. Det är inte som efter andra världskriget då världen låg i ruiner. Världen och uppbyggda värden finns kvar. Jag tror på att vi, världen, kommer lära sig något gott av detta. Vi har fått en smärtsam men unik chans till reflektion och eftertanke. Använd krisen för att utveckla både dig och ditt varumärke.

 

Bilder från pexels.com och unsplash.com 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

148. Träna på att tänka optimistiskt, 18 tips

Vi kan skapa en hållbar värld och system som utvecklar individen, flocken och samhällsstrukturerna i balans med miljö och natur. Nu har du och vi en jättechans att förändra världen i positiv riktning. Då måste vi tro och bäras av hopp. Då måste vi ha rätt attityd och söka de breda positiva utvecklingsmöjligheterna. Inte bara för några, utan för alla.

1. Hot eller möjlighet?

Varje kris är en möjlighet. Varje kris är en utmaning. Varje kris tvingar fram vår förmåga till att hitta lösningar. Genom att tänka positivt hittar vi lösningarna snabbare. Genom att oroa oss för mycket skapas rädsla. Var går gränsen mellan klok riskbedömning och aktiv utvecklande problemlösning? Vad tar du med dig för positivt av coronakrisen? Ser du världen som ett hot eller en möjlighet?

 

 

2. Hur smittar du?

Om jag inte tror på att det går att göra världen lite bättre med våra handlingar och tankar så vem ska då göra det? Det personliga ansvarstagandet kommer vi inte undan. Om inte annat så är det något coronakrisen lärt oss. Individens ansvar är en del av flockens ansvar. Att ta ansvar för ord, tankar och handlingar är grunden för att bygga en positiv värld. Varje individs inställning smittar andra, vad bidrar du med för inställning?

 

3. Världen har aldrig varit bättre

Det är min övertygelse som vilar i min erfarenhet och mänsklighetens utveckling. Och naturligtvis mycket forskning och fakta, inte minst det som Hans Rosling presenterade i sina fördrag och i boken ”Factfulness”. Världen har blivit bättre för stora delar av mänskligheten. Genom att välja att tro på det positiva så ökar chanserna att det blir oftare som vi önskar. Genom att tro på och bejaka det goda så når vi goda resultat. Både på individnivå och på global nivå.

 

 

4. Ondskans nederlag och frihetens seger

Det allra mest extrema exemplet på hur ondskan till slut besegrades av det goda är andra världskriget. Hitlers ondska och omänsklighet såg ut att vinna men Churchill och England stod upp för en fri värld och lyckades vända det hotande nederlaget till seger. Med förenade krafter så vann de allierade. Monstret dog. Draken besegrades. Världen lärde sig något. EU bildades. FN formulerade fraserna om de mänskliga rättigheterna. Demokratierna växte, diktaturer föll, utvecklingen och reformerna ökade i allt snabbare takt. Välfärden växte. Miljontals människor har lyfts ur den extrema fattigdomen. Men så svängde pendeln.

 

5. Ska världen drivas av kärlek eller rädsla

Gick utvecklingen för fort? Många upplevde sig hamna utanför de goda effekterna av globalisering och ökad handel. Trump. Erdogan. Putin. Bolsenaro. Dutarte. Mörkermän som rider på människors rädsla. För att få makt. Rikedom. Men. De kommer förlora. Kommer populismen segra? Kommer demokratin gå under?

Nej, människan har fått smak på frihet och välstånd. Världen räcker till. Det finns plats för alla men vi kan inte ta något för givet. En sak är dock klar. Världen kommer inte utvecklas av murbyggande och skyttegravsgrävande. Det är genom att tillsammans och med förenade krafter vi kan bygga hållbara broar mellan varandra och mellan länder.

 

6. En jord, en mänsklighet, en värld

Globalisering används idag ofta som ett skällsord, något fult och farligt. Jag ser det som en naturlig utveckling. Varför ska inte vi som lever på en bråkdel av ett sandkorn i universum inte kunna utvecklas tillsammans? Självklart går det. Men det tar tid att bygga stabila strukturer. Att se möjligheter, tro på lösningar och jobba för att alla ska med kommer avgöra mänsklighetens framtid. Det har människan gjort genom historien, varför skulle vi inte kunna lösa de problem och utmaningar vi står inför i dessa tider? Den välfärdsexplosion som skett efter andra världskriget har mänskligheten aldrig varit i närheten av. Se bara på Kinas utveckling de senaste åren. På sätt och vis kan coronakrisen skapa tid för eftertanke och ge oss chansen att bygga nytt och mer hållbart.

 

7. Det finns bara ett jordklot

Vi hänger alla ihop i komplexa system och mönster som vi alla har nytta av. Men många kommer i kläm och många har hamnat utanför. De klyftorna måste överbryggas för livets utveckling kräver balans. Individen behöver växa. Laget behöver växa. Två delar som måste fungera ihop. Tillsammans.

Samhället utvecklas bäst när både jaget och laget får plats. Och vi måste utvecklas i samklang med naturen. Om vi vill överleva som art. Coronakrisen har visat hur starkt vi hänger ihop och hur människan faktiskt snabbt kan ställa om sin livsstil när det behövs. Det är ett fantastiskt bevis på de enorma möjligheter som finns efter det krisens fasor har klingat ut.

Vi kan skapa en hållbar värld och system som utvecklar individen, flocken och samhällsstrukturerna i balans med miljö och natur. Nu har vi en jättechans att förändra världen i positiv riktning. Då måste vi tro och bäras av hopp. Då måste vi ha rätt attityd och söka de breda positiva utvecklingsmöjligheterna. Inte bara för några, utan för alla.

 

 

8. Vilka glasögon väljer du?

Vi har alla två par glasögon på vårt nattygsbord. Hur bra, eller dålig, vår syn än är. Varje morgon gör vi ett val. Väljer du att sätta på dig de positiva glasögonen eller väljer du att sätta på dig de negativa glasögonen? Bägge är egentligen lika sanna. Vi varje givet tillfälle, vid varje givet möte, vid varje given utmaning har du ett val. Väljer du att se problem och eller väljer du att se möjligheter? Väljer du att se på tillfället med kärlek eller med rädsla? Livet är fyllt av risker och av möjligheter. Varje dag. Varje stund. Varje tillfälle. Det vi fokuserar på växer. Och ger energi. Eller tar energi. Det är ditt val. Din livsinställning som avgör din känsla för livet. Rädsla eller kärlek? Tro eller hot? Ditt val.

 

9. Är glaset halvfullt eller halvtomt?

Du har hört frasen miljoner gånger. Den kanske står dig upp i halsen. Den är så lätt att säga för någon som har fötts med ett dussin silverskedar i munnen. I en Rolls Royce. På ett slott. Men hur du än vänder och vrider dig så kvarstår frågan? Är glaset halvfullt eller halvtomt? Från ditt perspektiv. Det är ditt val. Det är ditt ansvar. Det är din möjlighet. Att välja synsätt. Igen. Bägge perspektiven är egentligen sanna men vilket ger dig mest kraft och livsglädje?

 

 

10. Nu eller aldrig?

Det finns en historia om en man som i många år hade drömt om att ta det stora steget att förverkliga sin dröm om ett eget företag. Han hade i många år slipat på en produkt och affärsidé och den hade till slut blivit så färdig som den kunde bli. Nu sökte han och fann till slut, via kontakter och idogt nätverkande, två investerare som trodde på honom och var beredda att gå in med pengar som skulle hjälpa honom att förverkliga sin dröm. Äntligen. Efter år av slit. Han tänkte – ”det är nu eller aldrig”. Och så valde han – aldrig. Han fick kalla fötter. Han stannade kvar vid sin trygga anställning och tog aldrig språnget. Vad skulle du gjort? En del forskning visar att närmare 90% av de som strävat efter ett mål slutar sträva då de bara har 10% kvar av vägen mot målet. Hur gör du?

 

11. Cynikern – den smartaste personen i rummet?

Det finns en urgammal myt om att skeptikern och de med en krass syn på världen är de mest kompetenta. Många ser att den negativa cynikern aldrig har riktigt fel och aldrig blir lurade och drar då slutsatsen att cynikern är kompetent. Ny forskning visar att det är precis tvärtom. Men vad de inte ser är att cynikerna aldrig vinner de fördelar som kommer av samarbete. Det är de positiva med mest tillit och som är mest öppna för samarbete är också de som vinner mest. Detta konstateras i en artikel i Dagens Nyheter 7/11 2018. I en stor studie med data från 200 000 personer i 30 OECD-länder krossas myten om att cynikerna är smartare än andra. Personer med cynisk hållning till världen är sämre än andra på kognitiva och akademiska tester. Vilken livshållning väljer du?

 

12. Måste man vara god och glad hela tiden?

Självklart inte. Man måste ju få känna både sorg, förtvivlan och smärta. Trycker man ned känslorna riskerar man att bli som en tryckkokare där känslorna till slut exploderar. Jag och fina frun har haft många diskussioner om detta. När något jobbigt och ledsamt händer så är det som att ramla ned i en isvak. Kallt och hemskt. Men hur länge måste man simma runt där och lida? För hustrun är det som ett reningsbad att få känna igenom även det sorgsna. Själv tar jag mig gärna upp så fort som möjligt. Det finns inget rätt eller fel. Det viktigaste är att man inte stannar så länge att man till slut inte kan röra sig alls. Och går under. Det vinner ingen på. Hur länge stannar du i vaken?

 

13. Skillnaden mellan en amerikansk och en svensk basketspelare

Jag spelade basket i mer än 40 år på ett slags elitmotionärnivå. Laget hette (heter) Brännkyrka IF och vi spelade i division 2 eller division 3 i herrarnas Stockholmsserie. Att få haft dela segrar och förluster med andra som brann för sporten gav både minnen och vänner för livet. Det var fantastiskt. Jag gick dessutom ofta på basket under den perioden på 70/80-talet när det kom fler och fler amerikaner i de svenska lagen. Deras teknik, erfarenhet, spelsinne och erfarenhet gjorde att de ofta dominerade stort på planen. De verkade överlägsna. Därför minns jag extra väl när en av de amerikanska storstjärnorna uttalade sig om de svenska spelarna. ”Egentligen är det inte så stor skillnad mellan oss amerikaner och er svenskar. Det finns dock en stor skillnad. När det är en sekund kvar och svensken får chans till ett sista avgörande skott så tänker hen – jag får inte missa. Och missar. 9/10 gånger. Amerikanen tänker – jag sätter den. Och sätter den 9/10 gånger”. Vad skulle du tänka i det läget? Din attityd och tanke avgör resultatet.

 

 

14. Vågar du misslyckas?

Det finns många här i världen som blir stående på ett ben. De kommer sig liksom inte för att ta sig vidare, oroar sig för mycket och väljer den säkra välkända vägen. Man vet vad man har men man vet inte vad man får. Den som är glad och lycklig med det är det bara att gratulera. Det finns inget självändamål med att stressa för att prestera och leverera om man inte blir lycklig av det. Men människan är till naturen en nyfiken varelse. Vi nöjer oss sällan med samma sak allt för länge. Vad finns runt hörnet? Vad händer om jag gör si eller så? Kan jag hoppa högre, längre, oftare? Den som inte testar får aldrig veta hur det skulle kunna bli. Vågar man inte misslyckas så vinner man aldrig. För alla misslyckas. Det är vad man gör sedan som avgör ens utveckling. Vågar du? Lever du din dröm? Lever du?

 

 

15. Action before perfection

Gör vad du vill men stanna inte i steget om du är nyfiken. Det finns stor chans att du då kommer ångra dig hela livet. Begreppet ”action not perfection” har blivit lite av en favorit för undertecknad. Att göra, testa, hålla på, undersöka leder alltid till nya insikter och nya upptäckter. Det är också mycket vanligt att entreprenörer och uppfinnare slipar alldeles för länge på sina lösningar. När de är klara så har tiden sprungit ifrån dem.

Även inom tech och startupvärlden talas det mycket om ett annat begrepp, ”time to market”. Det innebär att man har ett tidsutrymme för att intressera och lansera sin produkt eller tjänst. Den som kommer först ut på marknaden kan erövra en unik position och hamna ”top of mind” hos sina målgrupper. Alltså, produkten eller tjänsten behöver inte vara färdig vid lanseringen utan den kan få växa fram. Ett bra exempel är Teslabilarna som hade en hel del skavanker i början men de felen rättades snabbt till. Kunderna älskade bilen och blev snabbt informerade om felen. Ändå var kunderna nöjda och lojala speciellt när Tesla höll vad de lovade. De rättade snabbt till bristerna. Ännu ett exempel på vad ett starkt varumärke kan innebära. Trogna kunder köper lika mycket en livsstil som en produkt. Är du bra på att testa nya tankar? Har du modet? Är du tillräckligt snabb?

 

 

16. Risk eller möjlighet?

Den negative brukar ofta försvara sig med att hen är noga med att göra ordentliga riskbedömningar innan hen kastar sig ut. ”Better safe than sorry” brukar också uttalas som ett försvar för oro och tveksamhet. Gott så. Den positive brukar ofta vara snabbare och testa lösningar och utmaningar. Visst, det blir fel ibland. Och det kan både förloras pengar och smaka surt efteråt. Men lika ofta så är den positives tillit och övertygelse att hen kan lösa problem under resans gång en så stor tillgång att det ofta går bra. Och gör det inte det med detsamma så är det bara att börja om. Utfallet blir sällan katastrofalt utan att i provandet av idén så byggs det upp så mycket kunskap och erfarenhet att chansen ökar att försöket kommer lyckas nästa gång. Eller nästa. Eller nästa. I USA ses det nästan som en merit att ha gått igenom två-tre rejäla konkurser. I Sverige är det en skam. Hur ser du på saken?

 

17. Hoppfull eller hopplös

”Även om jag visste att världen skulle gå under imorgon skulle jag plantera ett äppelträd idag” sa en gång Luther. En värld som inte tror på framtiden och har hopp om att allt kommer bli bättre fastnar ofta i gamla hjulspår som bara går runt runt. Nyfikenhet och upptäckarglädje har hjälpt mänskligheten att utvecklas. Sedan har vår suuperkraft samarbete gjort så att vi lärt av varandra, spridit kunskapen och delat med oss. Konkurrens ska vara utvecklande, vi behöver inte växa på någon annans bekostnad. Det finns plats för alla om vi samarbetar. Vem tror du kommer utveckla den här världen mest och bäst? Den hoppfulle eller den hopplöse? Det blir alltid som man tänker, hur tänker du?

 

 

18. Stayingpower, stamina, grit och uthållighet.

Hur lång tid ska det ta att bygga ett hållbart samhälle för en hållbar värld? Hur lång tid ska det ta innan coronakrisen är över? Hur lång tid ska det ta för att få igång företagandet och ekonomierna igen? Ingen vet. Ingen kan säga exakt. Men en sak vet vi. Om vi inte tror, hoppas och hela tiden försöker bidra till vår egen och världens uppbyggnad så kan det ta hur lång tid som helst. ”Love is tested in times of troubles”, ”When the going get´s tough, the thoug get´s going”, ”No pain, no gain”. Det finns säkert tusen fler av dessa käcka amerikanska one-liners. Visst, de kan bli lite tjatiga och klämkäcka men de innehåller framförallt ett budskap som ingen kan förneka. För att lösa problem och utmaningar krävs hopp och uthållighet, stayingpower, grit, sisu, stamina, okuvlighet … Kalla det vad du vill. Det går inte att köpa. Det är ett val. Och det börjar med en känsla, som blir en tanke, som blir en handling, som leder till ett resultat. Vad vill du ska hända?

Lycka till.

Håll i, håll om, håll ut.

mvh/u

 

 

PS. Lär dig grunderna i hur du bygger ett starkt varumärke. Gå min gratiskurs "10 steg till ett starkare varumärke", anmäl dig på www.stoltnu.se

 

PPS. ”Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande
Det kan vara tungt men man måste försöka!
Om man ger upp och drunknar i sorgen ökar man världens elände”
Okänd