31/5 2020. ”Att gnälla är som att gunga. Du har något att göra men du kommer ingenstans”. Men varför är det så? Varför är det så många som bara gnäller? Det kanske är skönt att få projicera sin frustration och ilska på någon eller något annat men hur konstruktivt är det egentligen? Ändå så är det så många som gnäller, gnyr och gormar. Utan att själva lägga två strån i kors för att göra världen lite bättre. Utan att göra något för att förbättra sin egen situation. Utan att möta livets verkliga utmaningar. På riktigt. Den förra bloggen handlade om vikten av att tänka positivt. Här har du nio skäl varför du ska sluta gnälla och börja agera istället.
Bilder från pexels.com och unsplash.com
Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.
149. Träna mer på att inte gnälla, då boostar du ditt varumäeke
”Va, ska man inte få säga vad man tycker nu heller? Det är typiskt det här j-a pk-landet”. Känner du igen tongångarna? Fler och fler säger vad det tycker om allt och alla. Speciellt i sociala medier. I skydd av sin skärm så tillåter de sig att vräka ur sig de mest hårresande kommentarer om politiker, experter, kändisar och allt annat som de inte gillar.
Gnällaren vet alltid bäst. Eller?
Hur fotbollslaget borde spelat. Vilka beslut som skulle ha fattats. Och inte minst, vilken frisyr, kavaj eller slips den som hen ser i kikarsiktet för tillfället har. Gnällarens offer är alltid värd all kritik! För gnällaren är livet självklart. Om alla bara skärper sig och gör som hen vill så kommer allt bli bra. Eller?
Visst måste man få gnälla och gny ibland men det är viktigt att inte fastna där. Min kära svärfar, salig i åminnelse, sa ”Be kinder than, nessecary, beacause everybody is fighting some kind of battle”. Det grep mig. Empati, lyhördhet och respekt. Se problemet, ta tag i utmaningen, lös problemet. Tillsammans. Det tror jag på. Här är nio skäl till varför du inte borde gnälla.
1. Gnället låser fast dig
Gnällandet blir lätt en vana och som alla vanor så är de svåra att ta sig ur. Det är en viktig anledning att inte gnälla. Gnället gör att du fokuserar på det sämsta hos en människa eller i en situation och gör att du missar att se de nyanser och olika problemställningar som alltid finns.
Gnället har en tendens att cementera dig i en negativ sinnesstämning och gör lätt att du fokuserar på det allra lägsta hos andra. Men. Livet är inte svart eller vitt. Livet är fyllt av olika färger, gråskalor och olika upplevelser av just det du fokuserar på.
Lyft blicken, pröva den andres kläder, sätt dig in i hens situation. Hur skulle du gjort? Är det så enkelt som du tror. Väljer du att cementera dig eller väljer du att se den stora bilden? Vilket gör dig mest fri?
2. Gnällande lyfter fram dina sämsta sidor
Det blir alltid som man tänker var det någon som sa. Tänker du mörka tankar blir livet mörkt. Tänker du elaka tankar är det lätt att bli elak.. Tänker du att världen är ond så ser du bara allt det onda. Världen är mörk, elak och ond. Men inte alltid. Och inte oftast.
Världen är fylld av kärlek, värme och god vilja men det handlar sällan eller aldrig på löpsedlarna. Det värsta som hänt har alltid hänt någonstans i världen och det är det som media ofta lyfter fram. Gå inte in i den fällan. Du är bättre än så.
Våga se världens positiva sidor och mirakulösa framsteg också. Det kommer göra dig gott. Sänder du ut kärlek får du tillbaka kärlek. Gnäller du får du tillbaka …?
3. Gnällandet döljer din dröm
Vad vill du egentligen här i livet? Vad är din dröm? Hur mycket energi lägger du med på att förverkliga den drömmen? Hur ofta låter du tanken sväva fritt och i fantasin se, höra, känna och uppleva hur livet skulle vara om du levde din dröm på riktigt?
Gnällandet kan lätt bli som att ta en burk med svart färg och måla över alla sina drömmar och önskningar. Drömmarna försvinner i gnällets skugga. Vi kan inte ha plats för hur mycket tankar som helst i huvudet.
Det är ofta en viss typ av tankar som dominerar vårt inre liv och om det är så, vilket många forskare hävdar, så är ju tankens makt enorm. Vad vill du tänka på? Vad gör dig mest glad? Vad mår du bäst av, att gnälla eller att tänka på det du verkligen vill ha och verkligen vill uppnå?
4. Gnällandet är en offerkofta
Om bara det eller det hade hänt skulle allt vara bra. Om inte chefen sagt det där så skulle jag fått löneförhöjning. Om inte bollen skulle gått stolpe ut istället för stolpe in skulle jag varit världsmästare. Vi är experter på att skylla ifrån oss.
Det är en naturlig försvarsmekanism som är väl känd inom psykologin. Det är inget konstigt eller fult. Problemen uppstår när vi börjar tro på att det alltid är någon annans fel att inte mitt liv blev som det blev. Att det är någon annan som är skyldig till att jag har det som jag har det.
Då sätter jag på mig offerkoftan och gnäller lite till. På världens jävlighet. På grannens tur. På politikernas inkompetens. Då känns det skönt och tryggt. Eller?
5. Gnällandet gör dig osympatisk
Hur vill du egentligen uppfattas? Hur tror du att du uppfattas? Om du gnäller för mycket så kan du ofta ganska lätt hitta andra gnällare som håller med dig och då känns det bra. För stunden. Men hur pålitliga är de andra gnällarna? Vad tycker de egentligen om dig?
Hur vanligt är det inte att den som gnäller plötsligt får flocken av andra gnällare emot sig och blir plötsligt själv blir den utpekade syndaren. Och alla de som inte gnäller, vad tycker de? Hur kul är det egentligen att lyssna på en gnällspiks evinnerliga klagosång? Hur vill du egentligen uppfattas?
6. Gnällandet förstör ditt rykte
I början kan ofta en gnällare upplevas som en rak och skön typ som vågar säga sanningen. Hen säger som det är. Hen stoppar inte huvudet i sanden. Hen är rakryggad, ärlig och stark. De första timmarna, månaderna, åren av gnällande kan folk stå ut. Men ganska snart blir det inte så kul för omgivningen. Åhh nej, här kommer den ylande gnällvargen igen. Har hen inget roligt att komma med? Nej, jag orkar inte med hen.
Dessa och liknande tankar föds lätt hos omgivningen om du gnäller för mycket. Folk börjar undvika dig. Folk hittar på ursäkter för att dra sig ur samtalet när ni möts. Folk går över till andra sidan av gatan när de ser dig. Folk slutar att höra av sig. Hur många orkar höra på ditt eviga gnällande? Du är värd så mycket mer. Livet är kort, livet är en gåva, livet är rikt. Om vi ser det på rätt sätt.
7. Gnällandet skapar dålig stämning
Vi är varandras miljö och varandras förutsättning. Utan du inget jag. Utan jag inget du. Ingen människa är en ö och vi är djupt djupt insyltade i varandra. Jag behöver dig och du behöver mig. En del pratar om att det sitter saker i väggarna. En lögn. Det sitter ingenting i väggarna.
God stämning, tillit och förtroende sitter mellan våra två öron. Och det uppstår i goda möten. Mänsklighetens superkraft heter samarbete och den kräver att vi tror på och litar på varandra. Det är ett arbete. Det förtroende måste byggas upp. God stämning är en förutsättning för utveckling.
Gnällare är som en krypskytt. En tjuv i natten. En giftmördare som sprider sina gnälliga tankar och motverka positivt tänkande, känslan av gemenskap, tillhörighet och empati. Gnällandet kan lätt bli som en giftgas som inte syns eller luktar men som påverkar och bryter ned stämningen. Men sån är ju inte du, eller hur?
8. Gnällandet skadar dig själv
Tänk om Adolf Hitlers far hade gett honom kärlek istället för stryk. Tänk om Hitler hade kommit in på konstakademin i Wien. Hur hade världen då sett ut? Hur många miljoner människoliv hade då kunnat räddas? Gnällandet är ett gift som inte bara skadar andra det skadar i allra högsta grad dig själv.
Gnällandets ursprung är rädsla som kan övergå i hat och hot och våld. Släpper du fram dina mörka och destruktiva krafter och låter deras destruktiva energi förmörka ditt liv och din själ är det inte bara synd. Det är en livsväg som leder dig till, ja vad då? Hörde jag ”highway to hell”?
Okey, nu tog jag i, det finns naturligtvis grader i helvetet men tänk tanken. Hur bra mår du egentligen av ditt gnällande? Blir du ditt bästa jag? Blir du den som andra ringer först när det är läge för att ta en öl i den ljumma sommarkvällen? Valet är ditt.
9. Låt gnället leda till handling
Jag menar inte att du ska vara okritisk. Jag menar inte att du ska stoppa huvudet i sanden. Jag menar inte att du inte får säga ifrån och ta tydlig ställning om du upplever något som fel. Visselblåsare behövs alltid. Jasägare kan vara lika destruktiva som gnällare.
Men jag menar att om vi inte samtidigt försöker göra något som kan lösa problemet så blir vi lätt bara en destruktiv gnällare. En som sitter på läktaren och vet bäst. En som har alla sanningar men som inte vågar ta konsekvenserna av de sanningarna och försöker skapa förändring på riktigt. En som låter sitt gift förstöra både sig själv och andra. Så utvecklar ingen världen. Så utvecklar ingen sig själv.
Väljer du att vara en gnällare eller en doer?
mvh/u
PS. Lär dig grunderna i hur du bygger varumärke. Gå min gratiskurs "10 steg till ett starkare varumärke", anmäl dig på www.stoltnu.se
PPS. Kan inte låta bli och upprepa mitt favorituttryck. Hellre ”action before perfection” än gnäll. Även om handlingen inte leder till framgång direkt så tar handlingen oss i alla fall framåt. Runt hörnet finns framtiden. Gungan hänger där den hänger.
Reklambyrån Stolt Kommunikation utbildar,
coachar och utvecklar varumärken. Är du så
känd, stolt och efterfrågad som du vill vara?
Om inte - bygg ditt varumärke. Du har en enorm
potential. Är du Stolt? Stolt. Eller Stolt!