fbpx

25/3 2018. Läste nyss en artikel där DN listar Allsvenskans tio bästa fotbollsspelare under 2000-talet. Nummer åtta på listan blev Daniel Sjölund som i år fyller 35 år. Still going strong. En spelare med en framgångsrik karriär bakom sig som började dala. Men. Daniel tillbringade några år i Åtvidaberg och plötsligt trivdes han igen och hittade tillbaka till glädjen. Han värvades till Norrköping där han var en av de viktigaste spelarna och bidrog starkt till att laget sensationellt vann SM-guld år 2015. På kuppen blev Daniel även nominerad till årets mittfältare. Det pratas mycket om leverans, effektivitet och prestation men betydligt mindre om de betydligt viktigare och grundläggande drivkrafterna - glädje och lust. Passion slår plikt. Glädje övervinner sorg. Lust är liv. Låt ingen ta glädjen ifrån dig. Bygg murar runt din glädje, skydda och vårda den. Här finns en skattkammare och kraften till ditt självförtroende och mod.

 



Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig. 

 

134. Träna på att hitta och behålla glädjen

Hur gör du för att behålla din glädje till livet, arbetet, människorna, världen? Kommer du ihåg när du var på den där senaste inspirationsföreläsningen? Den som var så fantastisk. Föreläsaren var så bra, passionerad och övertygande och fick dig att känna att allt verkligen är på möjligt.

”Kan man paddla jorden runt utan armar och bestiga berg utan ben ska väl jag kunna förändra mitt liv” tänkte du när du glatt svävade tillbaka till jobbet. Väl där var kaffet slut och mjölken sur. Precis lika sur som din arbetskollega. Och när du skulle starta datorn vägrade den. Kontorslampan slocknade, mobilen ramlade i golvet och glaset sprack. När allt kom igång hade du tio panikmail som bara måste åtgärdas. Helst igår. Då ringer telefonen och din viktigaste kund bestrider din senaste faktura. Hur blev det med den inspirerade känslan? Vart tog den vägen? Har du den kvar eller var det någon som tog den ifrån dig?

Fokusera på lusten och glädjen
När jag jobbade på Berghs School of Communication i många år hämtade vi ofta kraft ur begreppet ”List och lust”. Med det menade vi att vi både måste kunna arbeta smart, fokuserat och hårt för att nå resultat men att vi också måst bejaka vår lust och glädje för att orka. Det går att ha roligt samtidigt som man anstränger sig. Det går att ha roligt fast det blåser motvind och regnar småspik. Att vara kreativ, spontan och nytänkande är ingen lek men det är precis så det också måste vara. En lek. Något glädjefyllt. Även om världen skriker efter leverans och du är stressad och pressad.

Det är en konst att hitta sin skattkammare när livet är tufft. Fokuserar du på att bevara din glädje kommer du orka så mycket mer även i motvinden. Författaren och filosofen Georg Bernard Shaw sa ”Vi slutar inte leka för att vi blir gamla, vi blir gamla för att vi slutar leka”. I leken finns mycket av den ursprungliga glädjen. Använd din skattkammare.

 

 

Var konkret, bygg en skattkammare för lust och glädje
En borg kan vara en symbol för dig själv. Den måste kunna försvaras och stå emot yttre fiender. Starka murar är som stark identitet, stolthet och mod. Ibland måste man kunna försvara sig och stå emot omvärldens hot och tryck. En borg är också ett slott och varje slott med självaktning har en skattkammare. Se till att ha din egen skattkammare i ditt slott där du bevarar det som ger dig glädje.

Det kan vara symboler, bilder eller konkreta saker. Anteckningar, böcker, tavlor, minnen, filmer, drömmar. Och inspirationsföreläsningar. Gå in i skattkammaren när det känns tungt. Hitta tillbaka till glädjen och ursprunget. Det är ditt val och din möjlighet. Det ska ingen kunna ta ifrån dig. Din egen skattkammare ska du vara stolt över och vara rädd om. Besök den ofta.

 

Min egen skattkammare
Efter ett långt yrkesliv som kommunikatör har jag samlat på mig mycket i min egen skattkammare. Jag har förmånen att få leva min dröm och arbeta med mitt stora intresse – att få rita och hitta på saker och arbeta med färg och form. Där finns min känsla till glädje. Jag kan fortfarande bli barnsligt förtjust i stunden när jag fått en uppgift och sitter med ett tomt papper och huvudet fullt med tankar och idéer som ska prövas. Det är fortfarande magiskt att från ingenting kunna skapa någonting som kan bidra till att människor, företag och samhälle kan växa och utvecklas. Runt mig har jag massor av böcker, anteckningar och tidningar som hjälper mig och inspirerar mig vid behov. Men min skattkammare finns också djupt i min kropp och själ i form av alla erfarenheter, all kunskap och alla intryck jag lagrat genom åren. Ur denna både konkreta och immateriella gryta hämtar jag min glädje och inspiration.

 

 

Fyll på i din skattkammare
"Välj ett jobb du älskar och du kommer aldrig att behöva arbeta en dag i hela ditt liv". Det sa den kinesiske filosofen och tänkaren Konfusius redan på 500-talet för Kristus. Det är vad jag kallar för att leva sin dröm. Men drömjobbet är inget som kommer av sig självt. Ofta måste man kämpa för kärleken och drömmen. Ge den näring och omvårdnad. Ge den kunskap och nya intryck. Ge den inspiration och hopp. Hur fyller du på i din skattkammare?

Var nyfiken och frågvis. Gå på föreläsningar, utbildningar och workshops. Läs och upplev. Tänk och reflektera. Samla på böcker, filmer, möten, människor. För den som ständigt fyller på och använder skatterna i sin skattkammaren har också glädjen i behåll. Hela livet. Vi blir aldrig klara och vi har aldrig roligare än vad vi gör oss.

 

 

Bygg din skattkammare tillsammans med andra
Det är viktigt att söka och skapa bra arbetsklimat där både du själv och andra kan arbeta i lust och glädje. En positiv arbetskultur gör livet både roligare och meningsfullare. Forskningen visar att de arbetsplatser som har tydliga mål, gott ledarskap, en positiv feedbackkultur, högt i tak och stor respekt för varandra, de arbetsplatserna är både effektiva och lönsamma. Människor blir hörda, sedda och bekräftade. Det är kanske därför det heter kultur? Alltså, en kul tur. Det går att ha roligt på jobbet och samtidigt tjäna pengar.

Uttrycket ”culture eats strategy for breakfast” är inte bara en tom fras. Den är i allra högsta grad en sann verklighet. Det är inte lätt. Det går inte snabbt. Men att bygga en gemensam dynamiska skattkammare är bland det mest meningsfulla man kan göra tillsammans. Till det gemensamma kan alla bidra med sina skatter och glädjeämnen. Minnen och intryck från bra arbetsplatser bär man med sig hela livet.

 

 

Sök efter livsgnistorna
För mig har alltid mina år som basketspelare och tennisspelare varit starka källor till glädje. Och sorg. Och hårt slit, motgångar och frustration. Men alltid när det tagit emot har jag strävat efter söka den där ursprungliga känslan av närvaro och magi. Det är ofta någon detalj som visar vägen tillbaka till skattkammaren. Ett skott som sitter klockrent. En otagbar stoppboll. En öppnande passning till en fristående medspelare i avgörande ögonblick. Ett servess.

Idrotten är fylld av små och stora händelser som liknar livsgnistor som öppnar dörren till känsla och glädjen. Det gäller att hålla på, lyssna och aldrig ge upp. Det är då det händer. Livsgnistorna finns runt omkring mig hela livet. I alla situationer. Det gäller att lyssna, se och känna efter i livets stormar och brus.

 

 

En strategi byggd på glädje och lust
En av mitt livs viktigaste livsgnistor är att skriva dessa bloggar. Då både upptäcker jag och återupptäcker jag livet. Varje vecka. När jag började att skriva dem år 2013 var jag osäker på om jag skulle klara av min föresats som var att skriva en blogg i veckan. Jag hade just startat min utbildningsplattform Varumärkesakuten och hade därmed ett mycket publikare budskap och en mission att hjälpa och inspirera så många som möjligt att bygga och leva sina varumärken. Då måste jag synas frekvent, ofta och uthålligt.

Min strategi var, och är,  att bjuda på så mycket kunskap, råd och tips som möjligt och jag började gräva där jag stod. I mig själv och i mina drömmar och erfarenheter. Det var som att hitta en skattkammare, en guldgruva som jag inte var medveten om att jag hade. Det är och har varit fantastiskt roligt. Ju mer jag skriver ju mer kommer jag på och jag är inte längre orolig för att inte hitta saker att skriva om. Idag är snarare situationen den omvända. Hur ska jag välja och sortera i det jag vill skriva om? Hoppas du också hittar något användbart. Ta för dig.

 

 

Avslutningsvis vill jag landa i fotbollen igen och hos Sveriges största ikon – Zlatan. I hans bok berättar han om när han precis fått spela med Malmö FF:s A-lag. Han var 17-18 år och han hade blivit proffs. Det var många, långa och tuffa träningar på dagarna och han var helt slut när han kom hem sent på eftermiddagen. Han åt lite och sov en stund men väcktes ofta av någon kompis som knackade på. Kom igen Zlatan, vi lirar lite boll på gården. Och Zlatan hängde på. Av lust. Och glädje. Den glädjen lyser fortfarande ur hans ögon när han smilar upp sig med det oemotståndliga leendet som bokstavligt talat går från öra till öra. Den lilla busgrabben lyser igenom den stenhårda hyperproffsrustningen. Det värmer.

mvh/u

PS. Och kom ihåg Tage Danielssons tänkvärda minipoem: "Hör upp, du sorgset kvidande, se här din svåra roll: att inse världens lidande med glädjen i behåll"