fbpx

16/10 2016. Vi lever hela vårt liv på ett ställe. Inne i vårt huvud. Där samlas intryck, tankar och känslor som så småningom skapar en reaktion, en handling ute i verkligheten. Ett evigt kretslopp där alla delar hänger ihop och påverkar varandra. Men vem bestämmer vad du ska tänka? Du. Det är alltid du som har ansvaret för dina tankar och reaktioner. Du har ett val. Du kan alltid se varje situation från minst två håll. Positivt eller negativt. Det är det affirmation handlar om. Att träna sin förmåga att mer medvetet styra sina tankar åt det håll du vill. Det går. Det handlar inte om att bli överdrivet positiv i alla lägen. Svärtan och smärtan i livet finns alltid där som en del av verkligheten men måste du ta in allt det mörka? Och hur djupt? Att sätta på sig offerkoftan och bli heltidsbitter skapar bara hopplöshet. En affirmation är ett positivt påstående om dig själv eller din omgivning! Att arbeta aktivt med affirmationer är ett sätt att omprogrammera hur du tänker, känner och handlar i vissa situationer. Så här kan du göra.


 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

84. Träna på affirmation

Den hyperaktiva hjärnan
Hjärnan processar varje sekund 50 miljoner intryck har egentligen en enda uppgift, se till att du överlever. Till vilket pris som helst. Det innebär att du ska undvika alla former av hot och inte ta några risker. Och göra det du mår bra av. Föda, sex, stimulerande upplevelser. Det vi mår bra av gör vi gärna igen. Det vill hjärnan ha mer av, det kallas belöningssystemet. I vår moderna tid blir det ofta krockar mellan hot och belöning. Om vi ska utvecklas behöver vi anstränga oss och visa mod. Det är jobbigt och tar kraft. Och vi går på i invanda hjulspår, blir sittande och fortsätter som vi alltid gjort. Då har vi alla fall säkrat vår överlevnad. Men vad förlorar vi?

Ett konstant bombardemang
Men sedan vill ju omgivningen att vi ska växa, utbilda oss, vara kreativa, sociala, resa, studera och allt annat som ligger i förväntningspaketet. Och för att behålla en plats och status i flocken behöver vi prestera ett antal saker som gruppen kräver. Vilket är jobbigt. Vilket gör att många känner att man inte duger. Vilket gör att den psykiska ohälsan stiger dramatiskt. Trots att vi har det så bra. Vi är utsatta för ett konstant bombardemang av frestelser, intryck och budskap dygnet runt. Det är nästintill omöjligt att kunna stå emot eller jämföra sig med andra.

Vad ockuperar dina tankar?
Det sägs att vi tänker 60 000 tankar om dagen. Varav 90% är samma tankar som igår. Men vad är det för tankar vi tänker? Vad eller vem är det som ockuperar dina tankar? Vi kan faktiskt styra detta även om det är svårt. Dagligen och stundligen trycker omvärlden på. Vi får sällan eller aldrig vara riktigt ifred. Och när vi för en gångs skull får en lugn stund tar vi upp mobilen och kollar våra Facebookflöden. Där finns världen som vill att vi ska delta, agera, tänka på ett visst sätt, göra på ett annat och framförallt – leverera. Vad det nu är. Det är inte lätt att stå emot. Aldrig någonsin har vi varit så stressade, påpassade och uppkopplade som vi är nu. Affirmation kan hjälpa dig att få ut ockupanterna och ta tillbaka rätten över dina drömmars land. Din hjärna. Och därmed ditt hjärta.

 

 

Affirmationer och dess betydelse
Så här uttrycker sig Fredrik på sajten Personlig Utveckling Centrum: ”Man kan säga att affirmationer är positiva påståenden om dig själv eller saker i din omgivning som du sedan ska upprepa för dig själv i din vardag. Genom att upprepa dessa positiva saker om dig själv kommer du till slut programmera ditt undermedvetna att det faktiskt är så. För att titta på motsatsen till detta så är det jättevanligt att folk hela tiden tänker negativa påstående om sig själva. Ta exempelvis fotbollsspelaren som hela tiden säger saker som ”shit va dålig jag är” eller ”jag missar jämt straffar”. Den här personen kommer då när den upprepar dessa påståenden att programmera in i sitt undermedvetna att det är så vilket leder till att man agerar därefter och faktiskt missar sina straffar och inte spelar sitt bästa”.

Fake it till you make it  
När Ulf Lundell började sin karriär för många år sedan vara han var vare sig världens bästa låtskrivare eller gitarrist men han hade, och har, en unik kreativ drivkraft att uttrycka sig. Och han har både passionen och modet. I en intervju berättade han om sin inställning och om vikten av att pröva för att kunna utvecklas. Om vikten av att intala sig att det går. ”Fake till you make it” som han sa. Steg för steg byggde han upp ett  konstnärsskap som gjort honom både respekterad och folkkär. Litterärt, musikaliskt och konstnärligt. Mod, passion och uthållighet. Målbilder och drömmar. Självförtroendet byggs upp under resans gång.

 

 

Så här kan du formulera affirmationer
Här är Fredriks tips: ”Tala positivt om dig själv och din omgivning. Det finns egentligen ingen gräns för vad du kan ta med i dina affirmationer förutsatt att de är positiva saker. Men det finns några saker man ska tänka på så här kommer en lista om hur du skapar dina egna positiva affirmationer.

Affirmationen ska formuleras som en mening.

▪   Den ska endast innehålla positiva påståenden och gärna saker som du vill uppnå eller se hos dig själv.

▪   Det är viktigt att affirmationen formuleras i nutid som om den redan hade hänt. Som exempel så kan man säga ”Jag är en bra fotbollsspelare” vilket då antyder att det faktiskt har hänt och är så.

▪   Försök att känna och tro på dina affirmationer. Det leder till att de får större effekt snabbare.

▪   Upprepa dina affirmationer flera gånger per dag. När du tittar dig i spegeln, när du går till jobbet. Ju mer desto bättre.

▪   Jobba med en eller några få affirmationer åt gången för att dessa ska få effekt och verka. När du känner att en affirmation fått effekt kan du formulera en ny.

▪   Skriv gärna ner dina affirmationer på lappar som du kan ta med dig. Eller varför inte sätta en lapp på kylen som du ser varje gång du är i köket?

 

 

Exempel på affirmationer
Här följer en lista med exempel på affirmationer. Du kan använda dessa direkt eller inspireras av dem och formulera dem mer som du känner.

▪   Jag är lugn och självsäker

▪   Jag är framgångsrik och lycklig

▪   Mitt självförtroende blir bättre för varje dag

▪   Jag klarar allt jag tar för mig

▪   Jag uppskattar alla i min omgivning

▪   Jag gillar mig själv

▪   Jag älskar utmaningar och utvecklas med dem

▪   Jag är glad och positiv

▪   Jag har lätt för att skratta

▪   Jag känner mig vacker och stark

▪   Jag är frisk

▪   Jag klarar det jag företar mig

▪    Mitt självförtroende blir bättre och bättre för varje dag

▪    Jag trivs med mina vänner

▪    Jag kommer i tid

▪    Jag har ett bra och utvecklande arbete

▪    Jag gillar utmaningar och utvecklas av dem

▪    Jag vill ge mer kärlek

▪    Min familj har det bra

▪    Jag tycker om min sambo som hen är

▪    Jag tycker om alla som de är

▪    Jag behåller mitt lugn i pressade situationer

▪    Jag äter nyttig och god mat

▪    Jag känner mig smal

▪   .......

Testa redan idag med att formulera positiva affirmationer. Kom ihåg att det tar tid för dessa att få effekt. Det viktigaste är att du upprepar dessa dagligen och verkligen försöker tro på dem.

Den dagliga affirmeringen
Vi använder dagligen affirmationer av olika slag utan att vi tänker på det, dessvärre många negativa sådana också. Det kan vara påståenden som vi upprepar om hur vi uppfattar oss själva och andra runt omkring oss i vår omgivning.

En positiv affirmering har den fördelen att när den används medvetet och upprepas så har den en förmåga att sjunka in i ditt inre (undermedvetna!) och automatiseras efter ett tag, vilket gör att du kommer uppleva en förändring i din vardag. Man kan säga att det du affirmerar får en direkt verkan i ditt psyke men även praktiskt i din vardag på sikt.

Slappna av eller meditera
Affirmationer kan ge ännu större verkan om de kombineras med olika avslappningsövningar och meditation. Detta beror på att du vid avslappning lättare kan mota dina affirmationer i ditt inre och påverka dina känslor och beteenden. Att kombinera affirmationer med visualisering är väldigt vanligt i mental träning. Sänd goda tankar till din hjärna, ditt hjärta, dina celler och dina medmänniskor!

 

 

Undvik negativa formuleringar
Du ska alltså undvika att använda negativa formuleringar, sådana vi dessvärre allt för ofta använder oss av, som: Jag trivs inte med mig själv… Jag duger inte till… Jag har inget minne… Jag vågar inte prata… Jag… Jag har ont… Jag måste ändra på min sambo…

Även om en del av dessa kan tyckas negativa formuleringar kanske stämmer, så ska man inte utrycka dem, eftersom de bara förstärker problemen och kommer spegla sig i ditt sätt att tänka och känna, vara och agera.

Kombinera med visualisering
Positiva affirmationer kan du använda dig av när som, men de har störst verkan om du använder dig av dem kontinuerligt. Du kan med fördel använda dig av dem när du är i vila, exempelvis under meditation och avslappning då det är lättare att omprogrammeringen verkar under sådana förhållanden och sjunker in i ditt medvetande (även ditt undermedvetna!). Du kan även med fördel kombinera affirmationer med inre visualiserade bilder på det du vill uppnå.

Arbetsgången vid affirmation

▪   Börja med att upprepa dina affirmationer. 
Till en början behöver du inte tro det du affirmerar, utan upprepa dem bara kontinuerligt.

▪   Efter ett tag kommer du börja känna affirmationerna 
Affirmationerna kommer att börja bli mer verkliga för dig, du kommer börja känna dem och därmed förstärks tron på dem.

▪   Affirmationerna kommer manifesteras i din vardag. 
Allt eftersom kommer du även ändra attityd till dig själv vilket kommer att medföra att du medveten förändrar din inställning, till dig själv, din kropp, dina medmänniskor. När du förändras och blir mer harmonisk kommer även din omgivning behandla dig annorlunda per automatik.

▪   Att affirmera är att upprepa det som ska ske som om det redan har skett …

 

 

En bil full av lappar
En avslutande historia ur verkliga livet. Min äldste son började som dörrförsäljare direkt efter gymnasiet och sålde dörrar. Säkerhetsdörrar. Som kostade ca 25.000:- styck. Han fick ingen hjälp av någon som helst form av marknadsföring innan han knackade på. Allt relationsbyggande skulle ske vid dörren. Ett tufft jobb för en oerfaren 19-åring men han fick en bra utbildning och en bra chef som stöttade honom i alla lägen.

Min son var en av ca 30 ungdomar som började samtidigt som honom men han var den ende som orkade i ett och ett halvt år. De andra gav upp mycket tidigare. Efter 1,5 år lyckades han äntligen erövra den åtråvärda jackan som den fick som lyckades sälja 20 dörrar på en månad. Sonen gjorde en sak till som var viktig. Han läste om försäljning varje dag och han affirmerade. I sin bil satte han upp lappar som peppade honom till stordåd. Efter en tid sålde han sin bil till en kollega och åkte till London för söka lyckan.

Häromdagen såg vi en bil som liknade sonens gamla. Inte bara liknade. Det var den gamla, en Mitsubishi Colt. Hur visste vi det? De peppande affirmationslapparna satt nämligen kvar i bilen. Hans kollega använde dem i sin tur. Ändra inte på ett vinnande koncept.

Vad vill du affirmera? Lycka till.

mvh/u

PS. Fakta, källor och en hel del citat och formuleringar är referat från http://personligutvecklingcentrum.se/ http://www.halsosidorna.se/OmHalsosidorna.htm