fbpx

29/9 2019. Använder du dig av den starkaste och hållbaraste kraften som varje människa har men få använder? De är så många. De är så begåvade. De har så mycket kraft. Jag träffar dem varje vecka. Men ändå. Ändå tar de sig inte över den där sista centimetern. Trots att de har allt som krävs. Vilja. Mod. Styrka. Kunskap. Varför? Detta kan gälla idrottsprestationer. Det kan gälla företagande. Det kan gälla det mesta. Men det är ingen slump. Det finns förklaringar till allt. Och det handlar inte om tur. Det handlar inte om skicklighet. Det handlar inte om talang. Det handlar om något helt annat. En kraft som inte finns att köpa i butik. En inställning som det går att träna. En gåva som gör att du kan nå din dröm. Och bygga ditt varumärke. Här har du 7 tanketips.

Bilder från pexels.com och unsplash.com 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

145. Träna på att orka den sista centimetern för att utveckla ditt varumärke

När Stefan Holm i OS i Aten 2004 seglar över de magiska 2.36 centimetrarna ser det så lätt ut. Ett hopp in i historien. Ett hopp rakt in i våra hjärtan. Men var det lätt? Hur många av oss vet vilket enormt arbete Stefan lagt ned för att nå just den höjden. Vid det tillfället. Ett oändligt antal timmar, blod, svett, tårar, tvivel, kamp, offer och mycket mer. Det arbetet syns inte. Det arbetet får inga applåder. Men. Det är det arbetet som Stefan får njuta frukterna av de där korta sekunderna på prispallen. Var de sekunderna värt alla uppoffringar, alla år av slit, alla månader av motgångar? Vad gjorde Stefan för att nå dit? Hur orkade han? Vad drev honom? Det är egentligen mycket intressantare än resultatet.

 

 

1. Varför gör jag det här?

Stefan Holm hade en dröm. En dröm att bli bäst. Att stå överst på pallen i världens viktigaste och mest mytiska tävling – OS. Han bestämde sig på riktigt. Han var beredd att göra vad som krävdes. Långsiktighet, stenhård planering, kontroll av alla detaljer, steg för steg, lite bättre för varje år. Ett misslyckande var aldrig ett misslyckande.

Ett mislyckande var bara ett steg på vägen, något att lära av och något som gjorde hans svagheter tydliga. Det gjorde att han kunde fortsätta. Då visste han vad han borde förbättra. Då gick han från tro till vetande. Varför la han ned all den tid som krävdes? Varför satsade han på något som egentligen var omöjligt?

Jag har inte svaret men tror att det ligger ganska nära det jag hörde i en av de många intervjuerna Stefan medverkade i. Där berättade Stefan att han vill visa världen att han kunde göra det omöjliga. Och det omöjliga var att kunna bli en av världens bästa höjdhoppare trots att han ”bara” var 1,81 cm lång. En gyllene drivkraft som drev Stefan vidare. Och uppåt. Och uppåt. Det gick. Mot alla odds. Kan han så kan du. Stefan blev en inspirationskälla för världen.

 

 

2. Vad är din mission och ditt syfte?

Vi har alla en roll att fylla här i världen. Det må låta pretentiöst men det är min fulla och fasta övertygelse. Men hur hittar man sin roll, sitt syfte och sin mission? Det kan bara du svara på. Att söka detta är inget krav men det är varje människas stora möjlighet för den som vill känna mer mening och värde med livet.

På vilket sätt vill du bidra till att göra den här världen lite bättre? Forskning visar att vi människor både vill förverkliga oss själva och bidra till flockens, gruppens och samhällets utveckling. Vi är inte bara stora egoister i alla lägen. Den som bara söker sin egen tillfredsställelse i alla lägen blir ofta bara ett skal. Ett skal, en tom tunna, en bubbla som inte har ett innehåll som berör även andra.

Genom att söka och utveckla våra inre drivkrafter som både lyfter oss själva och andra hamnar vi i harmoni och balans. Då mår vi bra. Då kan vi bidra på ett positivt sätt till världen oss och själva. Jaget och laget. Laget och jaget. Utan du inget jag. Utan jag, inget du. Vad är din mission? Varför går du till jobbet även om du inte skulle tjäna en krona? Om du vill veta mer om detta så rekommenderar jag varmt Simon Sineks numera klassiska bok ”Starting with why”. Den finns numera även på svenska och på You Tube finns en 18 minuters introduktion från Ted Talks.

 

 

3. Vad är din dröm?

Det finns en del som påstår att många människor har slutat drömma. De hinner inte. De vågar inte. De har fullt upp med att överleva. Att räcka till. Att prestera. Att överleva. Det är ju ruskigt tragiskt. Livet är ju så mycket större än så. Varje människa är alltid en oändlig möjlighet. Varje människa besitter en oändlig potential. Varje människa har krafter att nå sina drömmar. Det gäller att lyssna på och följa sitt hjärta. Det kan ta ett tag, det kan kräva mycket sökande men den som söker skola finna heter det ju.

En av mina stora tröstare och inspiratörer är prästen, föreläsaren och författaren Tomas Sjödin. Han har en fantastisk förmåga att se och lyfta fram livets stora värden i det lilla. Han skriver så här i boken Den som hittar sin plats tar ingen annans. ”Varför måste vi få drömma? Därför att drömma är att leva – att inte drömma är att dö. Utan drömmar slocknar våra liv gradvis. … Drömmar är kraftfulla för att de alstrar energi, de ger mod att spränga hinder och gå i riktning mot det man sett för sin inre syn”

Vad är din dröm? När mår du bra? Hur vill du ha det?

 

 

4. Modet att förlora

Det finns de som aldrig vågar prova att testa sina vingar för vad skulle då kunna hända? Tänk om jag misslyckas? Tänk om folk tycker jag är löjlig? Tänk om jag gör mig själv till åtlöje? Det finns tusen sinom tusen anledningar till att välja den smala vägen där man inte tar några risker. Det är helt okey. Men om jag har lärt mig något här i livet så är det just att våga misslyckas. Att våga prova. Att utsätta mig för det jag inte kan. Och tycker jag att jag är en riktig konflikträdd fegis som bara vill bli omtyckt av alla. Ändå har jag gjort det.

Inom idrotten.

I kärlekslivet.

I relationer.

I mitt företagande.

Det har inte alltid gått bra men tillräckligt ofta för att jag har vågat fortsätta testa och testa nytt. Och då är jag verkligen ingen modig människa som Göran Kropp, Nelson Mandela, Steve Jobs, Petter Stordalen och allt vad de gudalika stjärnorna heter. Jag kan inte göra något annat än att försöka och det tänker jag göra tills jag dör. Då lever jag. Då längtar jag. Då är jag fortsatt nyfiken.

 

 

5. Modet att vinna

Men även segrar och framgångar kan vara farliga. Man kan få hybris, man kan bli mätt och trött och man kan tappa gnistan. Nu när jag nått så här långt varför ska jag fortsätta plåga mig själv? Det är en vanlig kommentar från speciellt många idrottsstjärnor. Och många slutar när de inte orkar motivera sig längre.

Men de som fortsätter, trots att de vunnit allt som går att vinna nämner ofta den viktigaste saken som gör dem motiverade. De är fortsatt nyfikna på hur bra de skulle kunna bli. De sätter nya mål, ger sig själv nya utmaningar och fortsätter att brinna. Ta Roger Federer, Charlotte Kalla, Zlatan och Sara Sjöström. De skulle kunna lägga av direkt och ingen skulle kunna anklaga dem. Men de fortsätter. För de gör det roligaste de vet. Det de älskar. Och de är fortsatt nyfikna. Är du nyfiken?

 

 

6. Den viktigaste egenskapen som de flesta saknar

Det är – uthållighet. De flesta av oss vanliga dödliga har inte uthålligheten och förmågan att fokusera på vår egen utveckling under tid som krävs. Och vi tränar sällan tillräckligt mycket, länge och på rätt sätt. Det är inte för att vi är dumma eller brister i kunskap.

Det beror oftare på att vi människor i grunden söker minsta motståndets lag och väljer därför ofta det som känns bråttom och inte det som är viktigt i det långa loppet. Vår genetiskt primära drivkraft som individer är att överleva. Till varje pris.

Då är överlevnaden och den snabba behovstillfredställelsen baserad på känslomässiga beslut det som primärt styr oss. Det är inget fel. Det är grundat i vår mänskliga grundkonstruktion. MEN. Det tar oss sällan längre än till grottöppningen och de närmaste jaktmarkerna. De platser som vi redan känner till.

 

 

7. Strukturer gör dig fri

Det fanns en tid då jag avskydde ordet struktur. Fylldes av obehagskänslor. Såg nazister i snörräta rader, kalla byråkrater och paragrafryttare i massor. Idag har jag kommit till insikten att strukturer i mitt liv är nödvändigt för att jag ska ha en chans att leva ett gott liv, fortsätta växa och inte minst leva min dröm. Det var först när jag insåg detta som jag började sätta mål, göra kort- och långsiktiga planer, skapa en livsrytm, göra att-göra-listor osv osv. Det var först då som jag tycker att mitt liv fick rätt fokus och energi. Strukturer gör mig fri.

Genom att varje dag träna på att både drömma och försöka utvidga våra jaktmarker så ökar chanserna att vi når våra mål. det är inte lätt. Det är ingen picknick. Det kommer smärta många gånger. Men det är just då och där som det händer. Det är när det är jobbigt och gör ont som framstegen kommer. Inte varje gång. Inte varannan gång. Men de kommer. Garanterat. Orkar du drömma, träna och vara uthållig? Försök. Det är värt det. Jag lovar. Det är just då och där du lever. Och det är väl en nåd att stilla bedja om. Hey ho, let´s go.

mvh/u

 

PS. Vill du lära dig grunden till hur du bygger ett starkt varumärke? Anmäl dig till min gratiskurs "10 steg till ett starkare varumärke", gå in på www.stoltnu.se