fbpx

16/12 2018. Längtan. Bitterljuvt. Magiskt. Onåbart. Eller? En del tycker att ordet längtan är något negativt och jobbigt. Som en hägring. Som en väg som aldrig tar slut. Man strävar och strävar men når aldrig fram. En klok människa sa att längtan var en förutsättning för lycka. Utan längtan inget liv. Utan längtan ett liv som bara upprepar sig och upprepar sig och upprepar sig. Utan några variationer. Utan några överraskningar. Utan någon spänning. Jag tror på det förstnämnda. Att längtan är en förutsättning för lycka, liv och utveckling. Längtan är avgörande för passion, glöd och möjlighet att växa. Det gäller företagande. Det gäller vardagslivet. Det gäller varumärkesbyggande. Att acceptera och använda sin längtan som en vän skapar självförtroende och mod. Det behöver vi alla. Här har du fyra tips om hur du kan tänka och göra för att vända din längtan till en kraft som bygger ditt varumärke. Starkt, stolt och attraktivt.

Bilder från pexels.com

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

140. Träna på att bli vän med din längtan och bygg ett starkt varumärke.

Det finns en paradox med att vilja utvecklas och växa. Hur gärna du än vill, hur mycket du än kämpar, hur mycket du än fyller på med ny kunskap och erfarenhet så blir du aldrig färdig. När du når fram till ditt mål så ser du redan att du skulle ha kunnat göra saker och ting mycket bättre. Annorlunda. Mer spännande. Mer glödande. Men du måste bestämma dig och du måste börja resan.

En del tycker detta är så jobbigt att de hellre låter bli att försöka än att riskera att inte nå fram till målet. Detta är det första du behöver acceptera. Du kommer aldrig nå fram. Det kommer aldrig bli perfekt. Du kommer aldrig nå målet fullt ut. För när du tror att du är där så ser du andra saker som hägrar runt hörnet. Du, och de flesta andra människor, är nyfikna varelser. Vi blir aldrig nöjda. På andra sidan kullen vet vi att det finns något nytt. Något kanske ännu mer spännande. Något att längta till. Något vi vill nå. Och det är bra. Det ger energi och skapar lust. Det för oss framåt på livets resa.

 

 

1. Längtar du till eller från?

Vad bär du på för typ av längtan? Tänk Columbus. Han gav sig iväg på en resa mot det okända och många tvivlade. Skulle han ramla utanför kanten på jordskivan? Skulle han lyckas? Men Columbus trodde. Och han reste från den gamla världen till något nytt. En ny rutt till Indien var målet och det blev väl inte helt rätt. Men inte så tokigt ändå. Hur ser din längtan ut?

Vill du ta dig tillbaka till något du haft men förlorat? Tillbaka till den gamla goda tiden? Eller vill du ta dig ifrån det du har nu och ta dig till något nytt fräscht och annorlunda? Vill du undersöka världen och dina gränser? Eller vill stanna kvar i det du har och förädla det befintliga? Ge din längtan kropp och form. Beskriv den, paketera den, använd den som drivkraft.

 

 

2. Längtan är drömmens bästa vän

Den som inte längtar missar ofta en stor del av livets gåva. Eller så är det ett medvetet val. Jag anklagar ingen som vilja stanna i vardagen och glädjas åt det man redan har. De som klarar av konsten att njuta av stunden och uppfyllas av vardagens glädjeämnen har ofta nått långt i sin mänskliga mognad. Men jag tror att vi människor mår bra av att också bejaka vår längtan och våra drömmar. Jag tror att vi behöver ha koll på minst tre avgörande hörnpelare av våra liv för att kunna bli hela och väl fungerande individer.

Den första pelaren är vår historia. Att förstå vår historia, vem vi är, var vi kommer ifrån och att acceptera detta är en viktig hörnpelare för den som vill leva ett helt liv. Den andra hörnpelaren är att kunna vara närvarande, levande och uppskattande av det liv som serveras oss just nu. Att gilla läget helt enkelt. Vilket kan vara nog så svårt. Den tredje hörnpelaren är just att odla sin längtan på ett sunt vis. En sund längtan ska kännas positiv och lustfylld. Din längtan är släkt med drömmen. Drömmen om framtiden. Drömmen om utveckling. Drömmen som ger dig hopp. Vad drömmer du om?

 

 

3. Längtan ger energi

Det finns en del som säger att många människor inte drömmer längre. De är så stressade och upptagna av vardagens krav och förväntningar att de inte ser längre än sin egen navel. Livet går så fort att många upplever det som att leva i en tunnel och har känslan av att man sitter på ett framrusande tåg som det inte går att kliva av. Stopp. Stanna. Hejda dig. Om du inte ger din längtan energi och näring så finns det risk att du går sönder och kraschar. Fartblindhet leder ofta till olyckor.

 

 

 

4. Hitta din dröm, bejaka din längtan

Om du tappat din dröm och din längtan så är det hög tid att ta dig en rejäl funderare. Borra, sök och hämta kraft i dig själv. Prata med andra, vad drömde du om som ung? Om inte du kommer ihåg kanske någon annan gör det? Genom att göda och föda din längtan så ger du dig själv energi och kraft att orka med vardagens gråa krav. De gånger man dansar på rosorna är ganska sällsynta och det är vägen till dansen som gör livet värt att leva.

Din längtan kan sätta ditt liv i ett sammanhang som är större än dig själv. Din längtan kan skapa mening och riktning. Din längtan kan bli den motor som får dig att orka även när stormen viner, uppförsbacken är brant och tvivlarna står som spön i backen.

Låt ingen ta ifrån dig din längtan och din dröm. Den är din kanske mänskligaste rättighet. Dream on.

mvh/u


PS. Vill du lära dig grunden för hur du bygger ett starkt varumärke? Gå min gratiskurs "10 steg till ett starkare varumärke", anmäl dig på www.stoltnu.se