fbpx

3/12 2013. Enligt grundaren av Arndts Affärsnätverk, Mikael Arndt, så visar nya forskningsrön att den som skaffar en coach ökar chansen att nå sina mål med 20 gånger jämfört med om man inte har någon coach. Har man dessutom definierat sina mål, byggt sin varumärkesplattform och jobbat igenom sin kommunikationsstrategi så kommer det gå enklare och ännu snabbare att nå sina mål. Under mina snart sex år av intensivt affärsnätverkande känns det som om mängden coacher och organisationsutvecklare bara ökat. Det kan kännas svårt att hitta rätt coach och många drar sig för kostnaden. Men det behöver faktiskt inte kosta en krona.

 

 

Att coacha och bli coachad

Det kräver en hel del av den som coachar för att ett möte ska bli lyckat. Och det krävs lika mycket av den som blir coachad. Det gäller att vara lyhörd, öppen, våga prova, vara uthållig och inkännande. Amerikanerna brukar kalla det att vara coachable. En mycket viktig egenskap om man vill växa. Det håller inte att sitta med armarna i kors och tro att det ska hända något. Utveckling är ett hårt och tålmodigt arbete.

 

Träning ger insikter för livet

Jag har spelat en hiskelig massa tennis i mina dagar. Som bäst var jag rankad bland de 200 bästa i Sverige och tog några skalper av de som låg bland de 50 bästa. Jag har nosat på insikten om vad som krävs för att bli riktigt bra men inte varit beredd att lägga ner all den tid som krävs för att ha chansen att klättra högre. Däremot är jag enormt tacksam för vad jag lärt mig. Vikten av att träna, förmågan att vinna, förmågan att ta en förlust, förmågan att komma igen, förmågan att aldrig ge upp och mycket mer. Jag har lärt mig om hur min kropp och själ fungerar och reagerar i både med- och motgång. Detta har jag haft stor nytta av även senare i livet. Det finns alltid nya möjligheter för den som fortsätter och vill utvecklas. Och den är klok som tar råd.

 

14-åringen som coachade en 20-åring

När jag var 14 år så började jag bli så pass duktig i tennis att jag även kunde ge min sex år äldre och mycket duktigare storebror Per-Arvid ett viss mått av sparring. PA hade alltid tränat mig, coachat och uppmuntrat men vi ett tillfälle hände något intressant. PA sa att han nu ville att jag skulle specialträna hans backhand som han hade lite problem med. Jag trodde inte mina öron och växte med ansvaret. Jag tog position vid nätet och skulle mata bollen från sida till sida samtidigt som jag speglade och kommenterade hans backhandslag. Mer sida, ligg kvar i knäna längre, bra där, nej nu reste du dig för snabbt, slå ut slaget ... Att min storebror, min hjälte och bästa lärare, lyssnade på mig och tog till sig mina kommentarer, det var en svindlande upplevelse. Det gav mitt självförtroende en rejäl energikick uppåt.

 

 

Coaching behöver inte kosta skjortan

Sedan tre år har jag en egen affärscoach som jag träffar en gång i månaden. Han hjälper mig prioritera, sortera, planera och dokumentera. Han kostar mig en slant men det gör också att jag kan ställa krav och upplägget blir seriöst och professionellt. Det är en av de bästa investeringar jag laddat in i min egen utveckling. Jag är själv glatt överraskad över hur mycket hjälp jag haft av att fånga och se mina möjligheter och vad jag behöver fokusera på. Det är så lätt att gå vilse i vardagens gruvgångar och inte se de stora perspektiven. Det är en av coachens viktigaste uppgifter.

Men du behöver inte betala för att bli coachad. Utse en kamrat, en bekant, någon du litar på som du träffar regelbundet och stämmer av läget med. Att ha någon som man regelbundet ska träffa och redovisa hur långt man kommit i sin utveckling är det viktigaste. Att man håller i, inte ger upp utan tar sitt eget växande på allvar. Man ska ha en långsiktig struktur och en metodik men det är oerhört viktigt att inte bli för fyrkantig. Låt din lust, glädje och ditt "vill" styra. Inte plikt och måsten. Du ska äga kontrollen över ratten på ditt livs skepp.

 

Starta en mastermindgrupp

Det är en annan variant som är på snabb frammarsch i bl.a. England. Den bygger på att man är mellan 4-8 personer som bestämt sig för att träffas regelbundet och hjälpa varandra. Formen kan se lite olika ut men det är vanligt att man sätter en tidsgräns för mötet och fördelar tiden rättvist mellan gruppmedlemmarna. Varje individ får sedan presentera ett problem eller utmaning och sedan när de övriga medlemmarna förstått situationen så får mottagaren bara ta emot och säga tack. Det är då gruppens uppgift att ge så många goda råd och tips som möjligt till den som äger frågan. Den som sitter i "heta stolen" får alltså inte försvara sig eller argumentera utan bara ta emot. Detta brukar ta max 10-15 minuter sedan är det nästa persons tur att presentera sitt problem eller utmaning. Så här fortsätter det tills alla fått vara i frågornas centrum.

Några tips för den/de som coachar:

1. Släpp ditt ego och din egen bild av verkligheten
2. Träna på att ställa så många frågor som möjligt
3. Att använda de enkla vem, när, var, hur, vad, vilka och varför räcker långt
4. Lyssna mycket och intensivt
5. Fråga om mål
6. Fråga om nuläge
7. Fråga om tänkbara möjligheter
8. Fråga om personens "vill", ärliga vilja
9. Säkra att du förstått personen genom att fråga "har jag förstått dig rätt att du menar så här ..."
10. Var stöttande, bekräftande och respektfull

Följdfrågor eller kompletteringsfrågor:

– Vad är problemet/möjligheten, uppgiften?
– Vad vill du ha hjälp med?
– Hur viktigt är det?
– Vilka fördelar/risker ser du?
– Vad/hur långt har du hittills tänkt?
– Vilka slutsatser har du själv dragit?
– Vilka tänkbara beslut/lösningar har du funderat kring?
– Har du några egna förslag på beslut?
– Har du värderat de olika möjligheterna/besluten?
– Vilket känns bäst efter värdering?
– Fatta beslut, våga pröva

 

 

Att coacha är en konst. Att ta emot coachning är också en konst. Man behöver träna ofta och mycket på bägge delarna. Men kom ihåg, varje individ besitter en oändlig potential. Den kan vi, om vi vill, väcka och utveckla. Och tillsammans blir vi både tryggare och starkare.

mvh/u

PS. Visste du att de flesta av världens mest framgångsrika coacher också har en coach?