fbpx

20/6 2017. Hur gör du för att hämta kraft? Själv gör jag det ofta i mina rötter, i min historia, i min barndom, mina erfarenheter. Det här blir den sista bloggen innan semestern och under min ledighet bara måste jag vara ett antal veckor vid havet. Då åker jag återigen ned till min familjs sommarhus vid Laholmsbuktens milslånga strand. Där promenerar vi, där spelar vi fotboll, där bygger vi fördämningar, ja där gör vi allt det som familjen gjort varje sommar sedan mer än 60 år. Kraftsamling är bara förnamnet. Livsnödvändigt är efternamnet. Det är bara ett exempel på hur det går att hämta kraft bakåt. Men det finns många andra exempel. Många missar sina egna kraftkällor i jakten på framtidens framgångar. Det nya har alltid rötter bakåt. Där finns en outsinlig källa, källan till kraft, självförtroende och mod.

 


Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar tyvärr alldeles för lite, för sällan och ofta för dåligt. Det behöver du ändra på om du vill leva din dröm.

106. Träna på att hämta kraften bakåt

Har du tänkt på hur man vid många aktiviteter alltid hämtar kraften bakifrån. Fotbollsspelaren hämtar kraften till skottet genom att dra tillbaka benet, höjdhopparen drar armarna bakåt för att dra sig upp och över ribban, bågskytten drar strängen bakåt, löparna kryper ned i startblocken och racketspelare drar tillbaka slagarmen för att få fart på bollen. Alla hämtar kraften bakåt för att få kraft framåt. Jag tror att det gäller detsamma för många andra typer av yrken och utmaningar. Genom att hämta kraften bakifrån är det lättare att ta sig framåt mot framtiden.

 

 

Hämta kraften från historien
Den som inte känner till sin historia kan inte heller förstå dagens situation. Här finns det mycket att lära. Allt hänger ihop och upprepas fast i nya modernare former. Om man inte vet var man kommer ifrån hur ska man då veta vart man ska? Se de stora linjerna, se de stora mönstren, se vart världen och samhället är på väg. Följ den enormt snabba utvecklingen som GUD och hållbarhetstrenden innebär. GUD står i det här fallet för Globalisering, Urbanisering och Digitalisering

Det sägs att ungefär hälften av alla de jobb som finns idag kommer försvinna på grund av GUD. Men det kommer nya jobb och nya möjligheter. Så länge som det finns människor så finns det massor av mänskliga behov som behöver tillfredsställas. Världen går in i en tid där fler och fler hamnar högst upp på Maslows Behovstrappa och fler och fler har både råd och tid att förverkliga sig själva. Vad skapar det för nya trender och livsstilar? Kraven på mer och häftigare upplevelser och mer utveckling kommer öka. Hur ser de nya jobben ut som kan möta dessa behov?

 

 

Hämta kraften från förebilderna
Du är inte den förste på jorden som kämpat, drömt och längtat efter att utvecklas. En av de dummaste sakerna jag gjort i mitt liv är att i yngre år inte vara mer nyfiken på min omvärld. Jag ville upptäcka och göra mina erfarenheter helt själv vilket faller på sin egen orimlighet. Jag, som alla andra, är en produkt av mitt arv och min miljö och bygger min framtid på de erfarenheter andra gjort. Men ingen kan göra det på mitt sätt. Jag är världsmästare på att vara jag. Ingen annan kan leva mitt liv. Det är mitt ansvar. Idag försöker jag lyssna, se och lära av andra som jag beundrar. Jag upptäcker och återupptäcker. Jag behöver inte upprepa varenda misstag som andra har gjort. Richard Branson, Ingvar Kamprad, Steve Jobs, Bill Gates är några självklara förebilder men det finns många andra på närmare håll. Speciellt i min närmiljö på K22. Genom att varje dag följa mina kollegors kamp och utveckling blir deras erfarenheter nästan som mina egna. Livet har blivit så mycket roligare när jag insåg vikten av att ständigt lyssna och lära. Livet är en gåva som ständigt kan lära mig mer om mig själv och världen. Carpe dium – fånga dagen. Eller ännu hellre Carpe Punctum – fånga stunden.

 

 

Hämta kraften från dina erfarenheter
En av fördelarna med att bli äldre är att man får perspektiv på saker och ting. Det som kändes superviktigt igår kan jag idag sätta in i ett mer balanserat sammanhang och inte ta på lika stort allvar. Erfarenheterna gör mig starkare och i någon mån klokare. Misstag som jag gjorde förr gör jag inte om lika ofta idag. Det var någon som jämförde att bli äldre med att klättra högre och högre upp på ett berg. Utsikten blir bättre och bättre även om det inte går lika fort att ta sig uppåt. Nere vid bergets fot så springer de yngre runt i livets djungel innan de hittar sina livs viktigaste och riktigaste stigar. Mitt bästa tips för den som vill ha koll på och kontakt med sina erfarenheter är – skriv en bok om ditt liv i allmänhet och ditt yrkesliv i synnerhet. Det blir som att bryta guld i ditt eget livs guldgruva och använda materialet för att forma attraktiva smycken som du kan presentera för omvärlden.

 

 

Hämta kraften från dina kunskaper
Vad var det som hände egentligen. Du pluggade, du sprang på föreläsningar, du köpte böcker och du gick på blandade kurser. Har du tagit tag i det du lärde dig? Har du omvandlat teorierna till levande kunskap som du kan använda dig av varje dag? Eller blev det bara inspiration? Inspiration är ju tyvärr inte något som förpliktigar. En känsla som riskerar att gå över då vardagens plikter och hjulspår kallar. Här finns en fantastisk möjlighet för dig som vill utvecklas. Gå tillbaka till gamla böcker, dokumentation och anteckningar. Fyll inte bara på med nytt. Läs igenom, spara det viktigaste, se hur du kan använda dig av det idag. En som tränar sin förmåga att omvandla teori till kunskap till bildning har fått in magin i både kropp och knopp och kan använda det som levande verktyg. Det bygger självförtroende och stolthet.

 

 

Hämta kraften från gamla strukturer
När jag var yngre så slogs jag ofta mot strukturer och diciplin som om att det var något som stängde in min fantasi och kreativitet. Idag vet jag bättre. Idag vet jag att strukturer och diciplin är det som behövs om jag ska nå mina drömmar och mål. Strukturer och diciplin bygger kraft och självförtroende och hjälper mig att fokusera på det jag tycker är viktigast. På det jag brinner för. Min passion. Min vision. Min mission. Utan struktur och diciplin fladdrar jag runt som ett torrt höstlöv i vinden. Med struktur och diciplin har jag möjlighet att nå dit jag vill. Men det är inte lätt. Det finns ingen räkmacka. Bara hårt arbete. Men arbetet ska vara kryddat med lust och glädje. Då blir det bra. Vad som än händer. Återigen, lär av andra. Gör inte om samma misstag som andra. Lär av andras framgånger. Studera de företag och organisationer som lyckats utvecklas genom åren. Företag som du gillar och beundrar. Vad har de gjort? Hur ser deras utvecklingsresa ut? Vilka utmaningar har de stått inför och hur löste de dem? Vad har de fur organisation och strukturer för att fortsätta utvecklas? Lär av Ikea, Toyota, Unilever, Volvo, Ericson och alla däremellan. Smått och stort. Strukturer skapar frihet.

 

 

Hämta kraften från gamla misslyckanden
Det finns egentligen något som heter misslyckande. Det var ett uttalande från den gamle superfriidrottaren Carl Lewis. Världsmästare och olympiamästare på 100 och 200 meter, längd och stafett. Han menade - antingen försöker man eller så försöker man inte. Om och om igen. Den som inte försöker lära sig av sina misstag och ta konsekvenserna av den lärdomen har bara inte förstått vad som saknades för att nå sitt mål. Hen är inte misslyckad. Hen har bara inte förstått vad som krävs för att lyckas och har inte hittat sin metod, sitt sammanhang eller sin energi. Det finns inge quickfix. Bara hårt arbete. Och den gamla gamla sanningen – framgång består av 1% inspiration och 99% transpiration. Värt att begrunda både en och två gånger. Eller tre.

Hämta kraften från andra
Vad du än ska göra eller vad det än är du vill så finns det alltid andra som har tänkt, gjort eller velat göra ungefär desamma som du. Du är ingen isolerad ö. Du är en produkt av ditt arv och din miljö och det finns ingen annan värld en den du och jag lever i just nu. Men du är också fullständigt unik. Prova dina idéer på andra. Fråga 100 personer om vad de tycker om just din idé. Skaffa en mentor, en coach, ett bollplank. Bilda erfarenhetsgrupper eller stödgrupper som du träffar regelbundet. Lär av och med andra så växer du fortare och når dina mål snabbare. Garanterat. Och det blir så mycket roligare på kuppen. Ensam är inte stark, ensam är bara ensam.

Lösningarna och svaren finns. Det kan du vara övertygad om. Och mycket ofta finns lösningarna till framtiden bakåt, i historien, i erfarenheterna, hos människorna. Livets guldgruva. Det gäller bara att hacka fram guldet, forma det och använda det.

Ha en fantastisk sommar. Nu åker jag hem till rötterna och hämtar kraft vid hav, strand, skog, familj, släkt och vänner. Nu ska jag bara vara. Vi hörs och ses i höst. Happy holiday.

mvh/u