fbpx

14/2 2013 "Vilken jobbig typ, vilka fula kläder, måste den där ungen skrika så högt, hur kan man se så trist ut, varför talar hon så högt i telefon....". Vi är oerhört snabba på att döma och bedöma andra människor. Att vårt samhälle dessutom blir allt stressigare och många känner sig mer och mer pressade bäddar ju inte för en öppen och positiv inställning till sina medmänniskor. Aggresiviteten brer ut sig trots att vi i grunden egentligen vill varandra väl. Jag tror på att vi alla har ett ansvar har bryta denna onda spiral. Jag vet att vi alla skulle vinna massor på att se på varandra med varma ögon. För ett antal år sedan lärde jag mig att ställa tre små frågor innan jag ville uttrycka mig kritiskt mot andra. De har hjälpt mig många gånger att bättre förstå och kunna möta andra mer positivt.

Tillit och förtroende

Tillit och förtroende är grunden för alla goda relationer. Och goda relationer är grunden för alla hållbara affärer. Goda relationer bygger på ärlighet, empati och respekt. För att nå detta kan man inte se på andra med misstänksamhet utan man måste se individen som en möjlighet. Då gäller det att man mycket och ofta tränar sin förmåga att inte vara kritisk och dömande. Dessa uttryck kallas ibland för fördomar eller rasism. Jag tror dock att det även här gäller att inte vara dömande. Genom att vara försiktig med att inte acceptera vem eller vad som helst har varit en grund för mänsklighetens överlevnad. Den vi möter kan vara en fiende med onda avsikter. Den svage eller udda personen kan förstöra för gruppen och dess utveckling. Så har det sett ut historiskt.

 

En mänskligare värld

Men vi lever inte i en sådan värld längre. De flesta människor vill väl, de flesta är kompetenta och kunniga. Speciellt om man blir mött med respekt. Varje individs största behov är att bli sedd, hörd och bekräftad. När man lyckas skapa ett sånt klimat så växer och blommar människor. Alla vinner. och alla har ett ansvar att skapa det klimatet. Varje individ kan göra skillnad. De tre frågor jag lärde mig att ställa så fort jag fick en kritisk tanke jag ville uttrycka var.

1. Är det sant?

2. Är det snällt?

3. Är det nödvändigt?

Att räkna till tio och inte låta den inre neandertalarens aggresivitet och rädsla prägla våra relationer tror jag är förutsättningen för mänsklighetens utveckling. Det handlar dock inte att om att vara mesig, otydlig eller inte våga ställa krav på sig själv och sin omgivning. Men använder vi de tre små frågorna kan vi vara kritiska på ett sätt som utvecklar och inte förstör. I den världen vill jag leva. men så svårt det är, otroligt svårt. Det krävs mer än daglig träning. Såg du förresten på TV vilken ful slips Fredrik Reinfeldt hade på sig igår ...?

Lycka till.

mvh/uffe