fbpx

JANUARI/FEBRUARI 2022. Varför är vi så stressade? Behöver verkligen allt vara klart imorgon? Sällan. Lär dig istället att göra mer genom att göra mindre. Lär dig reflektera. Lär dig säga nej. Lär dig de små stegens magi. Det kommer både du, ditt varumärke och din framgång ha nytta av. Lösningen har många namn. Uthållighet, seghet, fokus, grit … är bara några. Tänk dig att du var ett ekollon. Vad skulle du behöva för att växa? Rätt jordmån, lagom mängd sol, lagom mängd regn, lagom mängd skugga. Och inte minst. Tid. Det tar tid att växa. Det tar tid att bygga relationer. Det tar att lära sig goda vanor. Det tar tid att bygga varumärken. Och det är lätt att köra i diket.

 

 

 

157. Träna upp din uthållighet och ditt tålamod

Lär dig knepen som gör att du inte kör i diket. Det är inga konstigheter. Inget hokuspokus. Inget flum. Det handlar om rätt inställning och rätt beteenden som stärker dig, din dröm och ditt varumärke. Vårda din uthållighet, låt den inte distraheras av onödigheter och beteenden som skadar din dröm och din kraft. Se upp för energitjuvarna och fokusera på det som ger dig energi. Här har du nio konkreta tips.

 

1. Undvik qvickfixfällan.

Tro inte på genvägens lockelse. Den kan vara förförisk och attraktiv men begreppet genväg är senväg är nästan alltid sann. Det finns så många proffstyckare och besserwissrar som vill ge dig 7 steg till framgång, 8 steg till lycka och 3 steg till rikedom och överflöd. Och tusen liknande quickfixtips. Om du läser dem för att inspireras så är det helt okey men om du läser dem i tron att du ska hitta den rätta och snabba vägen så lurar du ofta dig själv. Håll fokus, låt dig inte dras in på vägar som inte tar dig mot din dröm. Det finns ingen quickfix till utveckling av ett starkt varumärke.

 

2. Lär dig säga nej.

Du kan inte vara alla till lags. Du kan inte vara med överallt. Du kan inte hinna med allt. Om du definierat dig själv och din dröm så kommer du behöva säga nej till många saker. Och det är svårt. FOMO, Fear Of Missing Out äter sig ofta in i våra hjärtan. Och hjärnor. Men gräset är inte grönare på andra sidan. Visst är det svårt att stå emot lockropen men om du och din själ inte ska riskera att bli alldeles utdragna, tunna och utspädda så behöver du hålla fokus och riktning mot din dröm. Den festen, det mötet, det programmet kan absolut vänta. Om du säger ja till för mycket annat finns det en stor risk att du säger nej till både dig själv och din dröm.

 

 

3. Var stolt och tacksam

Låt ingen lura dig att tro att du är sämre än du är. Stå på dig annars gör någon annan det. Du är värdefull. Det är små och rädda människor som har behov av att trycka ner andra. Tro dem inte. Gå inte på maktspelet. Sätt dina egna gränser annars sätter någon annan dem åt dig. Du är unik. Du har ett erbjudande som ger andra nöje, nytta, glädje, värde. Du bidrar till att göra världen lite bättre. Det är något att vara stolt över. Det är något att vara tacksam över. Att du dessutom redan i din begynnelse vann en tävling mot ca 450 miljoner medtävlare gör ju att du redan vunnit det mest fantastiska pris man kan få. Livets gåva. Det ska du vara stolt och tacksam över. Och förvalta efter bästa förmåga. Du har en oändlig potential. Du är dina drömmars källa. Du är ett aldrig sinande kraftverk. Om du vill.

4. Var trogen din dröm

Det finns så många människor som har fastnat i vardagens fällor, så många som inte vare sig vågar eller kan lyfta blicken, så många som inte ens törs drömma. För vad skulle hända då? Tänk om allt verkligen är möjligt? För den som vågar drömma, träna och hela tiden försöker utvecklas. Har du en dröm ska du vårda den, ge den näring och ge den mycket kärlek. Skydda den mot elakhet och tvivlare. Ge den kärlek och ömhet. En dröm kan så lätt krossas av de som inte förstår eller av sådana som av ren avundsjuka vill att du inte ska lyckas. Låt inte tvivlarna få rätt. Stålsätt dig mot både inre och yttre tvivel. Din dröm är din och det är du, och bara du, som bestämmer om, när, var och hur du ska nå den. Ge drömmen tid och din trohet. Det är både drömmen och du värda.

 

 

5. Glöm inte helikopterperspektivet

Ibland så gräver vi ner oss och fastnar i vardagens detaljer och småskalighet. Ibland vill vi så mycket så att vi spänner oss så hårt så att både resultatet och känslan blir krampaktigt. Då är det bra att då och då, både bokstavligt och bildligt talat, försöka få ett helikopterperspektiv på sitt liv och sin drömtillverkning. Gå upp på berget, se utsikten, sätt dig själv i perspektiv. Samla några goda vänner för ett samtal. Be om varm feedback på dig själv och din situation. Sov på saken, släpp processen för en stund, en dag eller en vecka. Ta en paus. Då får du ofta nya perspektiv och bilden klarnar. Du ser vad som bör göras och vad du behöver satsa mer på. Med helikopterperspektivet försvinner ofta de små detaljerna och du ser de stora linjerna.

6. Definiera din vision och mission

Varför gör du det du gör? Vad har du egentligen för syfte med din dröm? På vilket sätt gör du världen lite bättre med just ditt erbjudande? Varför går du till jobbet även om du inte skulle tjäna en krona? På samma sätt som du måste vårda och utveckla din dröm behöver du då och då även ge din vision och din mission här i livet näring och uppmärksamhet. Dröm, vision, mission är ofta inte lika mätbara som konkreta mål men dröm, vision, mission är källan till din inre motor och din drivkraft. Skriv ned och rama in, uttala dem då och då högt och tydligt för dig själv, och andra, vad din vision och din mission är. Det gör dem levande och det kommer ge dig ny kraft och energi. Något vi alla behöver med jämna mellanrum.

 

 

7. Babysteps to heaven

Stora mål är lika lätta att sätta som små. Ta ut svängarna, sikta mot stjärnorna, tänk stort, globalt och utanför boxen. Tanken kostar ingenting men när du tänker stort så får du ofta med dig fler perspektiv än när du tänker smått. Vad blir konsekvensen för ditt erbjudande om du tänker globalt redan från början? Lek med tanken, använd din fantasi, ta en diskussion med ett gäng likasinnade och tänk fritt tillsammans. Brainstorma. Men vad du än sedan väljer för mål är det viktigt att du bryter ned de stora målen till många små och mätbara delmål alltså, ta ”babysteps to heaven”. Då ökar chansen att du når fram. Tänk på höjdhopparna, de börjar aldrig på världsrekordhöjden. De tar ett hopp i taget och sätter ribban högre och högre, steg för steg. Så vänjer de sig inför det nya. Det svåra. Det utmanande. Så blir det stora målet mer gripbart och verkligt. Babysteps to heaven.

 

 

8. Tänk dialog och samarbete

Ska du gå snabbt, gå ensam. Ska du gå långt, gå tillsammans. Det är så sant som det är sagt. Även om det är du som äger din dröm så är inte du någon isolerad ö. Du är lika beroende av andra som andra är beroende av dig. Den stora frågan är då, hur samarbetar du med andra? Vilka former har ni för ert samarbete? Vilka gränser sätter ni och vilka ansvarsområden har ni? Ditt erbjudande hamnar inte ute i ett tomma intet utan det ska ju komma andra människor till nytta, glädje, värde. Därför är det viktigt att du så ofta du kan även använder dialogens unika format. Dialog är konsten att tänka tillsammans. Vad är bäst för din målgrupp? Hur kan du möta deras behov, hur kan du lyssna, fråga och lära av andra? Hur kan du bli bättre på att utveckla ditt erbjudande? Den som har stora öron och ögon och en liten mun kommer garanterat bli en bättre samarbetspartner. Kommunikation betyder göra gemensamt. Har du den inställningen så ökar chansen att du bygger hållbara relationer och får lojala varumärkesambassadörer. Vem vill inte ha det?

 

9. Ge aldrig upp.

Det finns bara ett sätt att misslyckas. Det är genom att ge upp. Lägga av. Sluta. Så länge det finns liv finns det hopp. Motvind, stormar och snålblåst går över. Ta skydd ibland. Vänta ut ovädret samtidigt som du funderar och testar hur du kan utvecklas vidare. Vad behöver du hjälp med? Vad är det för resurser du saknar? Hur ser dina samarbetspartners ut? Hur upplevs ditt varumärke? Vad behöver du träna mer på? Det finns tusen sinom tusen sätt att utveckla sitt erbjudande och sitt företag. Ta hjälp, fråga andra som varit i liknande situation och kanske det främsta rådet. Skaffa en coach eller en stödgrupp som du träffar regelbundet. Det är det bästa sättet att växa på. Om du fortsätter att göra jobbet och inte ger upp. Vi går mot ljusare tider. Alltid. Om vi vill. Om du vill.

 

Lycka till.

mvh/u