fbpx

9/4 2013. Är precis hemkommen efter två veckor i New York. Första besöket i staden och landet. Omtumlad, förvirrad, fulladdad med intryck. Brandposter, en del av guld och andra sönderrostade. Jag undrar fortfarande vad som hände. Visst, staden är ett lockande stort äpple, världens största mötesplats för världens folk, människor av alla sorter från jordens alla hörn. Så välkänt och välbekant. En del av mitt och mångas kulturarv. Men är det verkligen så mycket bättre med en stad som har allt av allt plus extra allt av allt? Plus att detta dubblas flera gånger om? Jag är fortfarande osäker på vad jag känner men jag är glad och tacksam över att få ha sett New York. I realtid. Med min fru och mina tre söner.

 

 

Turistens checklista fylldes snabbt. Poliser med den där coola attityden, sirener som lät som på film, Brodway, Central Park, East Village, China Town, galen kommers, gula taxibilar överallt och då menar jag verkligen överallt (det finns ca 15.000), stålgrå tunnelbana med plastsäten i färdriktingen precis som i Seinfeld. Allt var så välbekant och ändå så nytt. Verkligheten överträffar dikten. Igen.

 

 

Brandposter av guld i trakterna av Wall Street. Brandposter målade i italienska flaggans färger i Little Italy. Och runt hörnet, brandposter som var helt sönderrostade. Alltid dessa kontraster.

 

 

Brooklyn Bridge i natten, renovering, plast, svinkallt, ingen utsikt och så väl framme vid brons första pelaren, en utsiktsplattform. Vi vänder oss om och hela staden kommer emot oss i neon och nattljus som ett gigantiskt rymdskepp. Måste upplevas.

 


Empire State Building, stå i kö, värsta turistfällan, plötsligt - hela Manhattan framför vår fötter. 360 graders utsikt! Så grymt mäktigt. Hur är det möjligt att 8,2 miljoner människor kan bo här? Och leva, samsas, älska, dö, glädjas, arbeta, skapa, utvecklas... Är New York världens hjärta eller världens avstjälpningsplats? Upplevelsen är ändå att här finns alla drömmar och all längtan. Det är kanske det som är den största lockelsen?

 


Den anfallande tjuren vid Wall Street, någon sa ett det var en symbol för det amerikanska folkets förmåga att stå emot ekonomins nedgångar och kriser. Någon annan menade att det var en symbol för den besinningslösa och okontollerade kraften som skapas av marknadsekonomins börshysteri och pengajakt. Allt går att se från två håll. Minst.

 


Times Square, den galnaste platsen av alla? Som reklammakare såg jag här den ultimata platsen för marknadskrafternas vrålande kom-och-köp-signaler inom en liten liten yta. Det var som att stå i navet av världens alla marknadsplatser. En galen explosion av kommersiella budskap. Bildskärmar, reklambudskap klättrade upp på alla väggar, allt var i rörligt format. Och kompförstås kompletterat med traditionell utomhusaffischering. Spiderman, frihetsgudinnor, Batmans, diverse figurer från alla världens filmer, tv-spel och seriemagasin sprang runt och förökte locka till köp och besök. Kiviks marknad upphöjt i kubik eller det allra mest hysteriska exemplet på total valfrihet ovch yttrandefrihet?

Fettdrypande svettiga hak med stressade snabbmatskockar som vräker ur sig bacon, korv, friterade vad-det-nu-är-grejor, är det en typisk New York? Eller ska man se det som sköna hål i väggen med servitörer direkt hämtade ur en amerikansk roadmovie och kockar som skickar delikata sandwischpaket från spisen till kassan 15 meter längre bort vid den långsmala disken. Touchdown?

Åk dit. Upplev det på plats. Döm själv. Är det en dröm eller mardröm? Jag vet inte. Hur som helst, det var fantastiskt.

Be good!
/u

 

New York - Fakta:

New York eller New York City som det också kallas är USAs största stad och den ligger i staten med samma namn som brukar kallas New York State för att skilja den från staden. New York State är USAs tredje största stat.

New York City är USAs mest tätbefolkade stad.

I staden bor det över 8,2 miljoner människor och räknar man med hela regionen där även New Jersey och Long Island ingår uppgår siffran till nästan 19 miljoner.

Befolkningssammansättningen är unik, inte bara för att det är tätbefolkat utan också för mångfalden. 36% av invånarna är födda utanför staden och man uppskattar att det talas 170 olika språk och att det finns runt 180 olika nationaliteter representerade bland invånarna.

Staden tar upp en yta om 1214 kvadratkilometer och hela området täcker 141 299 kvadratkilometer (Sverige upptar 449 964 kvadratkilometer).

New York är i dag en maktfaktor när det gäller handel, finanser och politik men är också ledande inom kultur och underhållning.

New York kallas i bland för staden som aldrig sover och det stämmer bl.a. när det gäller kommunikationer, tunnelbanan går dygnet runt.

I New York har många kulturrörelser uppstått och hela världen har influerats av konströrelser och musikstilar som har sitt ursprung i staden.