fbpx

16/12 2019. Det gäller att inte glömma mänsklighetens superkraft. Den heter … samarbete. Ensam är inte stark, bara ensam. Världen gungar. Mänskligheten är skakad. Vargarna ylar, olyckskorparna kraxar. Lågkonjunktur och skjutningar. Oron sprider sig. Tiderna förändras. Blixtsnabbt. Globaliseringen ses allt mer som ett hot än en möjlighet. Då är det inte konstigt att många blir rädda och drar sig tillbaka inom sina murar. Både bokstavligt och bildligt talat. Nation och tradition. Det var bättre förr. Då visste vi var vi hade varandra och allt var tryggt, varmt och Bullerbyaktigt. Det främmande är skrämmande. Men var inte rädd. Vi klarar det. Mänskligheten har stått inför mycket större utmaningar. Det gäller att inte glömma mänsklighetens superkraft - samarbete. Den gör dig starkare, stoltare och hållbarare. Det stärker ditt varumärke. Här har du 8 tips på områden att fundera kring och omvandla till handling.

 

Bilder från pexels.com och unsplash.com 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

146. Träna på att bygga starka samarbeten för att bygga ett starkt varumärke

Samarbete - det är så den lilla nakna, svaga, långsamma apan homo sapiens lyckats överleva och erövra jorden. Tillsammans. Lyssna inte till ylandet och kraxandet. Mänskligheten har klarat mycket värre hot än det som sker nu. Det är bara att öppna ögonen och se. Det tydligaste beviset kallas … urbanisering. Städerna. Megastäderna. Det är så vi kan överleva bäst. Tillsammans. Var inte en ensamvarg. Hur hittar du din plats i detta system? Hur bidrar du till bättre samarbeten?

Urbanisering är ett av många hatat begrepp av många men det är en megatrend som inte går att hejda. Den enkla anledningen är att det fungerar. För de flesta. Trots allt. Det är tillsammans vi kan bygga upp hållbar utveckling. Och det är en nödvändighet att få plats att utvecklas som individ. Städerna är enormt komplicerade samhällssystem där människor lever nära och nötande men i de flesta fall så fungerar det. Och det fungerar bra för majoriteten av invånarna.

Visst det finns problem, utmaningar, våld, kriminalitet men flockdjuret människan dras obönhörligt till andra människor. Och urbaniseringen pågår med i en allt mer ökande takt vare sig vi vill det eller inte. Det är tillsammans som vi skapar möjligheter. Det är tillsammans vi skapar trygghet och gemenskap. det är tillsammans vi skapar utveckling och överlever. Hur ska vi tillsammans utvecklas och hur ska du och andra individer få friheten att utvecklas? Det är den stora möjligheten och det prövas varje dag.

 

 

1. Vill du bidra till en bättre värld?

Då finns det en klok mänsklig insikt och erfarenhet som det är viktigt att bära med sig. Den är ”Utan du inget jag, utan jag inget du”. Vi är som individer totalt och på djupet beroende av varandra. Utan andra finns vi inte. Men idag är det många som lever som om allt och alla är utbytbara. Passar inte galoscherna så drar man vidare. Det är en livsfarlig inställning.

En falsk bild som skapar tunna ytliga relationer och stor otrygghet. Det bygger på sikt ett samhälle utan tillit och förtroende vilket riskerar att leda till katastrof, krig och elände. Men så långt behöver det inte gå. problemen finns oftast på betydligt närmare håll Och skapar stress, oro och onödigt energitapp. Titta bara på arbetsplatser och i familjer. Konflikter, spänningar, uttalade och outtalade konflikter, missnöje, gnäll och psykisk ohälsa. Så kan vi inte ha det. Det finns vägar ur detta negativa tillstånd.

 

 

2. Allt börjar med dig

Du är ditt livs bästa vän och ditt livs största fiende. Du sitter med lösningen på alla problem om du bara bestämmer dig för vad du vill. Det är där det börjar. Din självbild och din självförståelse är grunden till hur du lever och möter omvärlden. Ditt beteende är inget som bara uppstår ur tomma intet. Det handlar om ditt arv och din miljö. Du är i allra högsta grad medskyldig och medskapande till hur ditt liv gestaltar sig. Du är inget offer. Ditt arv och din genetiska ryggsäck kommer du inte undan men du kan hantera dem. Allt börjar med dig.

 

3. Har du svaren på de viktiga frågorna?

Det finns tusen sinom tusen möjligheter och lösningar på varje problem och utmaning. På både arv och miljö. Det viktigaste är att du förstår dig själv och både söker och försöker skapa en livssituation som du gillar. Det finns några viktiga frågor som du inte kommer undan att besvara om du vill leva ett bra liv som du är nöjd med.

Förstår du dig själv? Har du koll på både styrkor och svagheter? Vet du vad du vill? Har du en dröm? Har du en mission? Har du en vision om hur ditt liv ska gestalta sig? Är du beredd att göra jobbet? Har du en plan? Och, inte minst, har du uthålligheten? Allt börjar med dig. Men du är inte ensam.

 

 

4. Vilken flock vill du tillhöra?

Det är märkligt hur den myten lever än. Myten om den ensamma hjälten som kommer inridande till den utsatta staden, dräper draken, får prinsessan och halva kungariket och sen var det klart. Enkelt. Men falskt. Ensam är inte stark, bara ensam. Zlatan utan medspelare är en nolla. Churchill utan medborgare skulle aldrig ensam kunna vinna mot nazismen. Bruce Springsteen utan publik och The E Street Band spelar i ett vakuum. Vi behöver varandra. Vi är varandras förutsättningar. Men alla passar inte lika bra in i alla kulturer.

Det är viktigt att dela värderingar, passion och mål. Det är viktigt att respektera och förstå varandra. Det är viktigt att alla förstår det betydelsefulla i detta och är medskapande till att bygga och utveckla en god, utvecklande och attraktiv kultur som är både trygg och utmanande. Det gäller i en familj. En klass. På ett företag. I en förening. Tillsammans blir vi bättre och starkare. Vill du gå fort, gå ensam. Vill du gå långt, gå tillsammans. Vart vill du gå? Och vad vill du bidra med? Vilken flock passar dig bäst?

 

 

5. Anställd, nätverkande eller giggare?

Dagens arbetsmarknad går allt mer mot att anställningsformerna blir mer och mer flytande. Fler och fler jobbar i olika projekt som varar kortare eller längre tid. Fler och fler hamnar i den sk ”gigg-ekonomin”, det som förr kallades frilans. Men idag är tempot högre, kraven högre och konkurrensen ofta mördande. Hur vill du jobba?

Trygghet eller frihet? Fast lön eller varierande? Vad du än vill så har du ett ansvar. Det är att vara tydlig, trovärdig och attraktiv. Ditt varumärke är din personlighet. Du måste träna på din förmåga att vårda och utveckla starka relationer. Det kommer avgöra din framtid och om du kan leva din dröm. Det kommer avgöra om du kan sova gott om natten eller ständigt gå runt med en malande känsla av oro.

 

 

 

6. Hur stark är din ”staying power”?

Forskningen är glasklar. De företag och varumärken som är mest lönsamma, mest framgångsrika och mest lönsamma har långa relationer med alla i sin omvärld. Kunder, medarbetare och leverantörer. Hur bra är du på att vårda dina relationer? Hur ofta hör du av dig? Ringer du bara när det handlar om jobb? Visar du en personlig ärlig sida eller är du bara professionell? Är du uthållig och hör av dig regelbundet under lång tid? Det som i USA kalla ”staying power”.

En egenskap som blir allt mer sällsynt i vår höghastighetstid. Vårda, lyssna, bry dig. På riktigt. Om du visar andra respekt och engagemang så kommer det att bygga en starkare relation. Om du visar att du bryr dig och hör av dig av genuint intresse så märks det. Det kan du inte dölja. Det är att visa ”staying power”. En plan och en struktur för att vårda dina kontakter kommer hjälpa dig på vägen. Belöningen heter förtroende. Det förtjänar man, det går aldrig att köpa.

 

 

7. Du kan alltid bidra till din flock

Oberoende av vilken grupp eller kultur du hamnar i, eller väljer, så kan du alltid bidra till både din och gruppens utveckling. Visa dig värdig förtroenden. Var positiv och lösningsorienterad. Lär känna din flock, lyssna, fråga, analysera. Var befinner de sig? Vart är de på väg? Hur kan du bidra på bästa sätt? Vad förväntar de sig av dig? Din glöd och din passion kommer göra skillnad.

Du behöver inte vara på topp jämnt men det är viktigt att du hela tiden försöker göra ditt bästa och med hjärtat att du vill gruppens bästa. Det kan ibland innebära att du måste ställa obekväma frågor. Peka på elefanten i rummet men gör det på ett respektfullt sätt. Kritik tar du alltid mellan fyra ögon och den är alltid varm och lösningsorienterad.

Ös på med beröm och applåder, det mår alla bra av men kom ihåg. Bli inte smörig och favorisera ingen. Det väcker ofta ont blod. Kort och gott, var ”bjussig”, generös och stöttande. Då kan du och din flock få en riktig kul tur. En kultur som är attraktiv och inbjudande. Det är väl så vi alla vill ha det?

 

 

8. Be the change

Var inte ett offer, var inte en gnällspik, var positiv. Det är den enda vägen för att skapa ett arbetsklimat där alla mår bra. Positiv och konstruktiv är metodiken och valet som alla kan göra. Det har äntligen även forskningen slagit fast. Att gnälla är som att gunga, du har något att göra men du kommer ingen vart. Det finns alltid lösningar på alla problem och utmaningar. Allt kanske inte kan lösas på en gång men då kan man i alla fall se till att hitta en liten lösning som alla kan leva med. Framåtiktning och handling ger hopp och energi.

Ta tillvara mänsklighetens superkraft och försök bidra så bra och mycket du kan. Då bygger du både självkänsla, relationer och ... ditt varumärke.
Lycka till.

mvh/u

 

PS. Vill du lära dig grunden till hur du bygger ett starkt varumärke? Anmäl dig till min gratiskurs "10 steg till ett starkare varumärke", gå in på www.stoltnu.se

 

PPS. Vill du läsa mer om samarbeten? Kolla in min blogg om megastäder