fbpx

18/1 2013 Vi lever i en tid där man ska vara evigt ung och i allra värsta fall inte bli mer än tonåring. Åldersrasismen brer ut sig och den som är för gammal, vad det nu är, kommer ofta inte ens i fråga vid anställningar. Vi lever i en värld som hellre ser en siffra än en människa. Det är skrämmande. Hur mycket erfarenhet och klokskap går inte förlorad? Jag har mött många 20-åringar beter sig som pensionärer och många pensionärer som beter sig  som 20-åringar borde bete sig. Levnadsglada, nyfikna, kunskapstörstande, öppna för nyheter och sugna på allt nytt. Jag har förmånen att ha två 90-åringar nära mig som är riktiga föredömen.

 

Foto Julius Bergman

Den ena är min mamma Gudrun och den andra är min svärmor Mary (med glasögon). Här syns de på en bild jag drömt om att få ta sedan jag startade Stolt Kommunikation den 1/1 2008. Nu är den äntligen materialiserad. De är verkligen mina hjältinnor och föredömen. Om jag har hälften av deras energi och livsglädje vid deras ålder kommer jag vara tacksam.

Mor min fyllde 90 år hösten 2012 och Mary fyller 90 under våren 2013. Två starka kvinnor som vägrar att vila på lagrarna. De är fortfarande respektive familjers hjärta och nav. De vill självklart vara med och styra och påverka men lever också självständiga liv. Gudrun brukar säga "Somliga av mina vänner lever på sina minnen men jag har både mina minnen och livet idag". Mamma är fortfarande aktiv i Brännkyrka Fredsgruppp som arrangerar loppmarknader, basarer och insamlingar av både kläder och pengar. Under de 25 år den varit verksam har de samlat in mer än 1 miljon kronor. Pengar som skickats till skolbyggen i Afrika och behövande i Baltikum.

Mary är minst lika aktiv. Våren 2012 åkte hon ensam till New York och besökte vänner där i två veckor. Trots att synen är lite knackig och hennes KOL ställer till besvär. Varje vecka utfodrar hon dessutom mina och svågerns barn och att ha stenkoll på släkt och vänner en självklarhet. Så när folk ibland klagar på sin ålder och sina krämpor brukar jag tänka på mina hjältinnor. "Age is at state of mind" brukar min 67-årige och fortfarande aktive basketcoach säga. Så sant. Låt oss vara stolta och tacksamma över livet, ända in i kaklet.

 Var stolt!/u