fbpx

13/8 2017. Skörhet är också styrka. Åter efter semester och lång ledighet. Att sätta på sig arbetskostymen efter en hel sommar i shorts är något chockartat. Känslorna är delade. Minst sagt. Jag tror inte jag är ensam om att känna osäkerhet och oro inför en ny intensiv arbetsperiod. Trots att jag älskar det jag gör och gör det jag älskar. Kommer jag orka? Håller mina visioner? Mina ambitioner? Hinner jag med allt som jag vill? Gör jag verkligen skillnad? När dessa tankar kommer brukar jag ta tröst av ett citat av underbara Tage Danielsson. Han sa ”Utan tvivel är man inte riktigt klok”. Och det är så sant. Tvivel, skörhet och oro är den ena sidan av myntet. På den andra sidan finns styrka och kraft. Bägge sidorna är varandras förutsättningar. Genom att träna på att tillåta sig att vara skör, osäker och orolig mellan varven tror jag att man blir en helare och mer ärlig individ som står stadigare i sig själv. Svagheten och tvivlet kan ge styrkan tydlighet och kraft. Om man arbetar med känslorna på rätt sätt. 

 

 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar tyvärr alldeles för lite, för sällan och ofta för dåligt. Det behöver du ändra på om du vill leva din dröm.

 

107. Träna på att se din skörhet som en styrka

En hel människa är en hållbar människa. Genom att acceptera och omfamna sitt tvivel och sin skörhet kan man använda det som en utvecklingsbädd för sin styrka. Då kan livet blir helare, tydligare och mer fyllt av självförtroende och mod. Du är både och. Skör och stark. Det gör dig i längden tryggare och hållbarare om du har kontakt med din botten. Du kommer bli mer lyhörd för andras känslor och kan leva dig in i andra människor mycket mer. Din sårbarhet finns också i andra och det är något som förenar oss alla. Vår skörhet blir också en sammanhållande kraft om vi öppnar våra hjärtan och tränar vår empati. Det finns inga supermän eller stålkvinnor. Det finns bara människor som är oändliga möjligheter. Du. Jag. Alla. Men vänder vi oss bort vänder vi också ryggen bort från oss själva.

 

 

 

Undvik det svarta hålet
Det gäller att inte låta sig förlamas av sitt tvivel. Självömkan och ältande av eländet kommer bara dra ned dig i det svarta hålet som är fyllt med passivitet, pessimism och desillusion. En del kallar det för mental försurning. Vägen ur sitt tvivel heter aktivitet och framåtrörelse. Låt det göra ont ett tag. Låt det svida. Men fastna inte i eländet. Du är inget offer. Du är ett mirakel som fått livets gåva. Ett liv som är oändligt rikt på lösningar och möjligheter. Börja med små steg och öka när du känner att det bär. För det kommer det göra om du försöker. Använd dig av ditt tvivel som en vän som vill dig väl. En varm kritiker som pekar på hot som du bör undvika. Och du vet ju att det alltid finns tusen sinom tusen lösningar på alla problem. Det sägs att det kinesiska tecknet för kris består av två grundtecken. Det ena betyder kaos, det andra betyder möjlighet. Och inom psykologin pratar man ofta om kris och utveckling. Var inte rädd, allt löser sig om du fortsätter.

 

 

 

Lyckad men inte lycklig
Låt dig inte luras av de så kallade framgångsrika stjärnorna. Alla kämpar med sitt. Alla har sina toppar och dalar. Alla tvivlar mellan varven. Ett exempel på en person som jag trodde måste varit oerhört lycklig var Agneta Fältskog när hon stod på toppen med ABBA. Efter år av slit slog de äntligen igenom. Världsturnéer, hyllningar, massiva skivframgångar. Älskade av alla. Men Agneta var lyckad men inte lycklig. När hon egentligen borde vara lycklig var hon samtidigt olycklig. Hon ville egentligen bara vara hemma med sitt nyfödda barn. Agneta kände det som hon slets i tu mellan karriär och barn. Och hon är inte ensam om sin kamp. Jag har träffat många extremt framgångsrika entreprenörer de senaste åren och i stort alla kan vittna om hur de kämpat, fallit, tvivlat, misslyckats men fortsatt ändå. Det är det som en del av hemligheten. Uthållighet.

 

 

 

Tacksamhet och livsglädje
Livets karusell snurrar allt fortare. Livstempot ökar. Kraven, stressen, pressen och förväntningarna likaså. För att inte kastas av gäller det att vara noga med sin återhämtning. När man åker karusell så är den lugnaste platsen i centrum av karusellen. Där känns inte farten lika hög som i ytterkanterna. Det är kanske just där som våra kraftkällor finns. I centrum. I hjärtat. I lugnet. Dit vi måste återvända med jämna mellanrum för att inte förlora oss själva. Och för att ge oss perspektiv på livet. Ett liv som alltid kommer bestå av höga berg och djupa dalar. Av mörker och ljus. Av sorg och glädje. Låt oss göra det bästa av det. Tillsammans. I höst och alltid. Nyckeln till livets gåva ligger i vår förmåga att känna tacksamhet och livsglädje. Trots allt. Nu går vi ut och gör världen till en lite bättre plats att leva på.

mvh/u

 

 

PS. Apropå fjärilar. Denna vackra dikt av Bo Setterlind läste min fru för mig i morse. Den stod i en dödsannons.

 

Säg inte, att ingenting blir kvar

av den vackraste fjärilen livet gav

Säg inte, att vingarnas färg bleknar bort

och försvinner i vinden som stoft, som stoft

Om fjärilens kropp måste gömmas i grav,

är ändå den svindlande flykten kvar!