fbpx

13/3 2016. När tänkte du senast på hur fantastisk du är? Att du, just du, är en av de få som fått livets gåva? För ett antal år sedan hände det något mirakulöst. Den ena halvan av dig vann en tävling mot runt 250 miljoner motståndare och landade i den andra halvan av dig. Och ni två blev ett. Som växte och växte. Och till slut kom du ut. Skrikande, gråtande, gnyende eller bara tyst. I dig fanns och finns alla möjligheter och all visdom som behövs. Du kan bli vad du vill, du kan göra vad du vill, du kan resa vart du vill, du kan ... Det kanske inte kommer vara lätt. Det finns både höga berg och djupa hav att ta sig förbi. Det finns tvivlare och hejdare. Men du har precis allting som behövs nu och här. Och du är inte ensam. Det finns andra som vill ditt bästa. Som kommer hjälpa dig om du ber om det. Om du vill leva din dröm. Om du vet vad du vill. Om du fortsätter vara nyfiken. Om du fortsätter att förundras. Om du fortsätter att vara tacksam.

 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar tyvärr alldeles för lite, för sällan och, tyvärr, ofta för dåligt. Det behöver du ändra på om du vill leva din dröm.

53. Träna på att förundras över dig själv

Begreppet självkänsla fick för mig ytterligare en djupare innebörd när jag hjälpte min då 11-årige yngste son med läxan om sinnena. Vilken värld som öppnade sig. Visst kom jag ihåg en del från min tid i skolan men inte alla detaljer. Våra sinnen är kanske våra viktigaste och snabbaste känselspröt mot omvärlden. Syn, hörsel, smak, lukt, balans och känsel samverkar och ger oss ovärderlig information. Blixtsnabbt. Bara sinnet känsel är som ett eget universum.

Känseln är ett sinne som både hjälper och skyddar oss. I huden finns det massor av nervceller, sinnesceller som kallas känselkroppar. Bara i en kvadratcentimeter hud finns det 200 smärtpunkter, 25 beröringspunkter, 10 tryckpunkter, 13 köldpunkter, 2 värmepunkter. Från dem går de olika signalerna med nerverna till hjärnan. Varje känselkropp i huden är specialist på en känsla. Till exempel smärta, temperatur, tryck eller beröring. Dessutom finns det på varje kvadratcentimeter hud 4 meter nerver, 1 meter blodkärl, 100 svettkörtlar och 15 talgkörtlar. Allt samverkar för att vi ska må bra och överleva. Snacka om välutvecklad kommunikationscentral. Men inte nog med det. Vi kan skilja på när någon klappar oss, när det svider, bränner eller sticker. Och som om inte det räckte, huden kan också andas. Och visste du att efter uppövning av känseln i fingrarna kan ett finger registrera en 0,0005 mm hög upphöjning. (Jag har skrivit mer om detta här)

Den som på djupet bär med sig insikten om livets mirakel, komplexitet och sårbarhet tror jag är närmare livets kärna. Där finns kraft, mod och självförtroende. Eller varför inte, självförundran?

 

54. Träna på att förundras över omvärlden

Vi springer och springer och springer. För att hinna fram till ... vadå? Hur mycket saker är det inte vi missar när vi bara rusar på genom livet? Alltid på väg mot nästa leverans. En av de klokaste människor jag vet är psykologen och terapeuten Patricia Tudor Sandahl. Hon brukar regelbundet medverka i programmet ”Tankar för dagen” som sänds kl 6.50 på vardagsmorgnarna. Hennes lugna varma röst med lätt lätt brittisk brytning är underbar att få lyssna till. Särskilt på morgonen. Jag minns speciellt ett avsnitt. Då berättade Patricia om att hon och hennes man som vanligt promenerade ned mot havet för att ta sitt morgondopp. Varma ljumma vindar och sommardoftande stig. Då få de plötsligt syn på en man som beter sig mycket märkligt. Han smyger, ålar sig runt och in i ett tätt buskage av ungträd. Några snabba steg hit, några snabba steg dit och sedan blick stilla. Ned på knä och upp med en kamera.

 

 

Patricia och hennes man stod som förhäxade tills snårforskaren plötsligt upptäckte att han var iakttagen. Då satte han ett finger framför munnen och smög fram till betraktarna och viskade. ”det är lövgrodor, oerhört sällsynta, finns bara här omkring i södra Skåne”. Lövgrodor? ”Ja, Den hoppar med stor skicklighet från blad till blad och fångar insekter. Fantastiska varelser” sa mannen och kröp tillbaka till buskaget. Patricia och hennes man hade gått samma väg i många år utan att se eller förundras över detta sällsynta mirakel,. Som vi alla gör. Ser utan att se. Höra utan att höra. Missar ofta att se det stora livet i det lilla. Missar att se det lilla livet i det stora. Se universum i en gråsten.

 

55. Träna på att vara tacksam

Hur många gånger vaknar vi med ett leende och gratulerar oss själva till att vi lever? Och dessutom i den bästa av världar. Hur många gånger känner vi oss tacksamma över att så mycket fungerar i vår kropp som det gör? Hur ofta är vi tacksamma över att bussen kommer? Att det finns asfalterade gator och att de städas regelbundet? Trygghetssystem, välfärd och hemhjälp. Att maten kommer på bordet och att tidningen dimper ned i brevinkastet varje morgon. Vare sig det är snö, sol eller regn. Varför ser vi oftare problem än möjligheter? Varför ser vi lättare våra egna brister och skavanker än det fördelar och förtjänster?

Kan det hänga ihop med att vi ständig matas med nyheter som totalt domineras av problem, krig, katastrofer, mord, våldtäkter, brott och konflikter? Kan det sitta i huvudet på oss? Allt finns samtidigt. Både det som är bra och dåligt. Vi vet att allt vi fokuserar på växer och tar över tankar, känslor och sinne. Jag är övertygad om att vi mår bra av att då och då tänka till på hur mycket som är bra här i livet. Jag tror också det är viktigt att manifestera sin tacksamhet genom att uttala och berömma det goda, både hos oss själva och andra. Vår längtan efter bekräftelse är oändlig. Jag är övertygad om att vi alla mår bra om vi ser, hör och bekräftar varandra och det goda. Att uttala tacksamhet och ge beröm smittar. Och det kostar ingenting att dela ut. Men det kan betyda så enormt mycket. För både självförtroende och mod.

mvh/u