fbpx

10/12 2017. Jag är egentligen en riktig fegis. Jag är rädd för höjder, jag är rädd för att dyka, jag är rädd för det okända, jag är rädd för förändring… Men det jag nog är mest rädd för är att sluta utvecklas. För mig är det nästan detsamma som att sluta leva. Att dag efter dag upprepa exakt samma sak som jag gjorde dagen före och kommer göra dagen efter fyller mig med en isande skräck. Jag lever mest och bäst när jag får bejaka min nyfikenhet och kreativitet och gärna tillsammans med andra. Det är i möten med andra jag blir till och det är där jag får pröva mina tankar och idéer. Det nya. Det okända. Det är då jag växer. Den här nyfikenheten kan man kanske kalla ett slags mod men mod kan se så olika ut. Hur modig är du? Att pröva sina vingar bygger självförtroende och mod och för att våga behövs självkännedom. Vilken typ av mod är din drivkraft? Passar några av dessa definitioner in på dig?

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

121. Träna ditt mod

Vi ska inte vara för hårda att döma när vi brister i mod. Feghet kan också kallas försiktighet och att människan lyckats överleva bland sabeltandade tigrar, jättebjörnar och andra rovdjur kan släktet i mångt och mycket tacka dess försiktighet för. Chansa inte, ta inga risker, gör bara det som du vet kan lyckas. Det är en lyckad överlevnadsstrategi. Men vi lever inte i djungeln längre även om våra gener inte förstått det. Det går att våga mycket mer än vad vi kanske tror.

Låt din lust bli din drivkraft
Vi kan våga mycket mer än förut och ändå överleva. ”Hellre lyss till den sträng som brast än aldrig spänna en båge” är ett uttryckt som jag tyckte min käre far tjatade ihjäl. Idag förstår jag vad han menade. Idag vågar jag mycket mer. Jag kanske inte är direkt modig men jag vågar att utsätta mig lite mer. Och mitt mod visar sig inom fler av dessa kategorier. Det som är gemensamt när modet visar sig är att jag känner att jag ligger mycket närmare min lust och mitt hjärta. Mitt mod är mycket mer förankrat i mitt centrum, i mitt vill, i min dröm.

 

 

1. Det fysiska modet
Det är kanske den typen som de flesta relaterar mest till det klassiska begreppet mod. Hjälten som slåss mot drakar och demoner. Hjälten som med fara för sitt eget liv hoppar över hus, dyker ner i havsdjupen och går igenom berg. Samtidigt som hen räddar både prinsar och prinsessor och får några skattkistor med sig av bara farten. Men är våghalsighet detsamma som mod? Eller är det dumdristigt? Det fysiska modet fortsätter hur som helst att både locka och förföra. Men hur mycket förändrar och utvecklar det människan i grunden? Kanske. Kanske inte. Hur det än är så är det rent fysiska bevisandet av mod bara en del inom begreppet mod. Det finns mer.

2. Det sensibla modet
I en hård värld, där styrka och dådkraft ofta premieras, står sällan sensibilitet och empati så högt i kurs. Men det är kanske just de känslorna och den lyhördheten som vinner i det långa loppet? Darwins slog fast att den art som överlever i arternas kamp är den som är mest anpassningsbar till verkligheten. Det är inte den starkaste som överlever. Det gäller i allra högsta grad även människan. Krigarkulturer och totalitära regimer har aldrig överlevt särskilt länge. Nazism, kommunism, fascism. Mongolernas rike och andra så kallade starka regimer. Borta.

Att vara lyhörd och känslig hjälper oss att bli bättre på att kommunicera, bygga tillit, möta andras behov och kunna skapa allianser och samarbeten. Det är så vi människor har lyckats växa och överleva. Tillsammans. Läs gärna min summering om vikten av emotionell intelligens, EQ, som är det forskningen, näringslivet och många proffstyckare menar är den enda hållbara vägen framåt. För människan och mänskligheten. Och EQ, är för mig, inget annat än ett annat ord för sensibelt mod. Läs mer här.

 

 

3. Det moraliska modet
Det moraliska modet är en släkting till det sensibla modet men pekar mer på förmågan att lyfta sig över egennyttan och agera för att fler ska kunna ta del av ett gott liv med bibehållen värdighet. Det moraliska modet ser varje människors lika värde, värnar om gemensamt välstånd och en bra värld för fler. Det moraliska modet inkluderar och bejakar människan och söker vinna-vinna-lösningar.

Blir världen bättre för fler om vi bygger murar mellan varandra eller blir den bättre om vi bygger broar? Idag står världen inför just den frågan. Ska Trump-anhängarna segra eller ska vi fortsätta att bygga en hållbar värld där alla får ta del av välstånd och utveckling?

4. Det sociala modet
Det finns forskning som visar att fler och fler inte vågar och vet hur man ska tolka och skicka rätt sociala signaler. När vi ser världen och möter varandra allt oftare i eller genom en skärm så missar vi lätt de ofta subtila sociala som gör att vi förstår och kan knyta an till varandra. Vi kan aldrig veta vad en relation kommer göra med oss, berika eller förstöra, få oss att växa eller att vissna. Men om vi inte vågar mötas i verkligheten och med positiva glasögon på kommer vi aldrig att kunna växa tillsammans.

Det sociala modet handlar om att våga möta en annan människa på djupet. Modet att även visa sig naken och våga blotta sig. Också. Ibland. I den riktigt nära respektfulla och ärliga relationen byggs tillit som ger energi och kraft. Vilket skapar näring till självförtroende och mod. Vi är varandras förutsättningar.

 

 

5. Det skapande modet
Det handlar om att våga se möjligheterna. Se att det på varje utmaning finns tusen lösningar. Minst. Se att varje problem kan vändas till en lösning. Som barn såg vi inga problem. Vi ritade, lekte, idrottade av hjärtans lust. Att bara vara räckte gott. Fantasin gjorde världen till en magisk plats där allt var möjligt. Men, och det kommer numera allt tidigare i åldrarna, plötsligt började vi jämföra oss med varandra. Din häst är mycket finare ritad än min. Du är sötare än jag. Du springer snabbare. Är smartare. Har finare kläder. Och. Så. Vidare.

Varje människa har en kreativ lust som ingen annan har rätt att hejda. Att ha modet att våga skapa, prova, drömma, fantisera, skissa, testa och försöka är en mänsklig rättighet. Den rättigheten måste vi ha modet att kämpa för. Och ingen annan har rätt att döma, kritisera eller stoppa oss så länge vi inte skadar någon annan. Men du och jag, varje individ, har också ansvaret att stå upp för vår rätt att skapa. Ingen annan lan leva vårt liv.

 

 

6. Modet att leva
Livet är en fest. Och du är bjuden. Så ser det ut för den som väljer att sätta på dig de positiva glasögonen. Visst, det finns hur mycket våld, orättvisor och elände som helst men, hur man än vänder och vrider på det, världen har blivit bättre. Mycket bättre. För de flesta. Punkt. Läs och studera det som skrivits av Hans Rosling och Johan Norberg som lutar sig mot forskning och erfarenhet.

Livet handlar om modet att våga välja. Och välja bort. Ingen kan göra allt. Även om livet av idag är som ett dignande smörgåsbord fyllt av läckerheter så går det inte att äta allt. Åtminstone inte vid samma tillfälle. Du, jag, alla måste välja. Detta skapar en enorm och aldrig tidigare skådad frustration hos många. De lider av kronisk beslutsångest. Och väljer till slut att inte välja något. Att våga är att välja. Gör det.

 

 

”Att våga är att förlora fotfästet en stund. Att inte våga är att förlora sig själv.” Det är kanske ett av världens mest använda citat kring frågan om man ska våga visa mod eller pröva något nytt. Slitet men sant. Källan är den danske filosofen Sören Kirkegaard som levde 1813-1855. Ständigt lika aktuell. Det krävs mod att pröva sina gränser. Men på andra sidan finns en värld av oändliga möjligheter. För den som vågar visa mod. Trotsa rädslan och förtvivlan och våga leva fullt ut. Ta för dig av festen. Dansa och le. Livet är för viktigt för att ta på för stort allvar. ”To walk on water, you must leave the boat”.

Lycka till och simma lugnt.

mvh/u