fbpx

12/2 2017. Alla affärer och allt hållbart varumärkesarbete handlar om att bygga starka relationer. En god affär är en en transaktion där bägge parter är nöjda. Fundamentet heter tillit och attraktion. Det bygger på att man håller sina löften. Men den viktigaste relationen är faktiskt den man har med sig själv. Om inte den är god så är det svårt att skapa hållbara kontakter och överenskommelser med andra. Många lever sitt liv genom att ständigt se bakåt, göra sig till offer och vågar inte drömma och pröva nytt av rädsla för att upprepa gamla misslyckanden. Man tillåter livets backspegel att bli för stor. Det underminerar både självrespekten och självförtroendet. Hur stark är din självrespekt och hur gör du för att utveckla den? Hur sann är du mot dig själv och hur snäll är du mot dig själv? Inom buddismen finns det tre enkla regler att följa för den som vill vara en bra människa och bidra till en bättre värld. De tre reglerna är respektera dig själv, respektera andra och ta ansvar för dina handlingar. Här tittar jag närmare på självrespekten som ofta speglar sig i självförtroendet.

 


Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar tyvärr alldeles för lite, för sällan och, tyvärr, ofta för dåligt. Det behöver du ändra på om du vill leva din dröm.

90. Träna på att visa dig själv respekt

Låt oss konstatera en gång för alla. Vi, du, jag, alla ljuger för oss själva mer eller mindre dagligen. Och det är faktiskt okey. Det är djupt mänskligt. Det är en del av vår överlevnadsstrategi. Om vi inte skulle fylla vårt liv med halvsanningar, vita lögner och ibland svarta lögner skulle det vara svårt att leva. Att dagligen och stundligen hela tiden konfrontera alla sina brister, stora som små, skulle vi ha svårt att hantera om vi vill vara ärliga.

Då skulle vi uppmärksamma och straffa oss själva för att vi slarvade med tandborstning, inte ställde in disken, inte tog ut soporna fast det var vår tur, trängde oss före i busskön, slog igen dörren i ansiktet på en bakomvarande, dömer andras utseende på bussen, irriteras av en gammal tant i kön, det-där-gör-jag-imorgon-sakerna och så vidare. Det orkar ingen i längden. Det är mänskligt att fela.

Hur stor är din backspegel?
Alla går igenom livet med erfarenheter som är både bra och dåliga. Livet är inte lätt, smärta och besvikelser är en del av att leva. Men sedan finns det många som fastnar i sina misslyckanden, sorger och rädslor. De lever ett liv som om de ständigt tittade bakåt i sin backspegel istället för att se framåt mot möjligheter och hopp. Gamla oförrätter känns lika verkliga idag som de gjorde när de hände för många år sedan.

Backspegeln blir så stor så att personen inte ens ser en bråkdel av de drömmar och möjligheter som också alltid finns där. Om man tittar framåt. Om man vågar drömma. Om man vågar pröva sina vingar. Att se och förstå sin bakgrund är en del av mognadsprocessen men självrespekten undermineras ofta för den som fastnar i sin backspegel. Hur stor är din backspegel?

 

 

Är du snäll mot dig själv?
Du är ingen dålig människa för att du ljuger. Det gör vi alla. En del kallar det vita lögner, andra kallar det för förträngning eller projicering. Psykologiska fenomen som finns där för att vi ska överleva. Förträngning är ungefär detsamma som att stoppa huvudet i sanden för sina egna svagheter. Projicering innebär att man lägger ut sina egna problem på andra.

Givet alla dessa svagheter, som man ju kan jobba med, så är det viktigt att se upp med de riktigt stora lögnerna. De som gör att du stannar i livet, att du inte år dina drömmar, att du väljer trygghet framför nyfikenhet o.s.v. Om du är snäll mot dig själv har du överseende med de vardagliga bristerna. Men se upp. Det är de stora livslögnerna som hindrar dig. Om du respekterar dig själv så måste du ta reda vad som hindrar dig. De stora livslögnerna är som släpande ankare som gör att du riskerar att aldrig nå fram till ditt autentiska levande jag.

Vad är viktigt och sant för dig i din värld?
Det finns många saker här i världen vi inte kan påverka. I alla fall inte ensamma, direkt eller snabbt. Trump, Brexit, krig och fred, globalisering, urbanisering, digitalisering och så vidare. Stora skeenden sveps vi med i och kan bara förhålla oss till. Acceptera, gilla läget, hitta ett förhållningssätt. Men en sak har vi i alla fall möjlighet att kontrollera. Våra tankar, känslor och handlingar. Det blir alltid som man tänker påstår livscoachen Olof Röhlander. Det ligger mycket i det. Men vad är då viktigt för dig?

Det måste du respektera och ta hand om för annars riskerar du att tappa självrespekten. Och det är förödande för både självförtroende och mod. Dina värderingar, din värdegrund, din bild av ett gott liv är viktigt. Hur ser de ut? Hur håller du kvar dem och hur utvecklar du dem? Det kommer inte av sig självt. Alla är vi utsatta för ett både inre och yttre tryck. Det finns så många frestelser och lockrop som gör att det är lätt att tappa sin livsriktning. Styr du ditt liv eller blir du styrd? Är du sann mot dig själv? Det är en avgörande fråga för dig som vill leva din dröm. Och ditt varumärke.

 

 

Ta reda på vad du vill
Det är många som vet vad de inte vill göra här i livet men det är försvinnande få som vet vad de vill. Det är inget fel med att bara vara och försöka leva ett bra liv. Det kan vara nog så svårt. Men hela den här serien handlar om att lära sig konsten att leva sin dröm och bygga sitt varumärke. Om man verkligen vill växa, utvecklas och leva sina drömmar måste, ja – faktiskt måste, du ha ett mål, en dröm, en vision, ett vill. Och inte vilket vill som helst, utan DITT vill. Vad får dig att må bra? När är det som roligast? När känner du att tiden bara försvinner och du är bara nu och här? Vad ger dig lust? Vad ger dig mod? Vad gör dig glad? Vad ger dig kraft? Hur vill du ha det?

Brian Tracys enkla hitta-ditt-vill-metod
En av världens mest kända och uppskattade föreläsare, författare och konsulter inom motivation och försäljning heter Brian Tracy. Jag hörde honom för ett antal år sedan där han nästan fyllde hela Globen.

Han berättade bl.a. om sin egen livsresa som inte på något sätt har varit spikrak. Tvärtom. Kring de tjugå var han rejält förvirrad och sökande. Fattig och utan livsplan tog han dagen som den kom och överlevde mer än levde. Då hade han turen att börja på ett jobb som säljare där han fick en klok och inpirerande chef som hjälpte Brian att utvecklas. Chefen var inte bara en duktig och framgångsrik säljare han lärde också Tracy hur man gör för att sätta och nå sina mål. Så här går det till.

1. Ta ett tomt A4-papper.

2. Skriv ned så många mål och drömmar du kan på ena sidan. Jobba snabbt och instinktivt.

3. När papperet är fullt så ringar du in de tre mål och drömmar som du känner mest för.

4. Välj ett av de målen, vänd på papperet och skriv målet överst.

5. Punkta ned allt vad du måste göra för att uppnå målet.

6. Gör!

Den här metodiken har Brian Tracy använt i hela sitt liv och även när han coachar andra. När man nått sitt mål så börjar man om med en ny mållista. Den hjälper en att hålla fokus, bli tydlig och samla sin energi. Plus att det finns en magisk bieffekt. När man väl nått sina mål kan man ofta konstaterat att fler av de andra målen man skrev ned i början också har uppnåtts. Hur ser din mållista ut? När börjar du?

 

 

Recept mot svartsyn och onda krafter
Jag vet, ibland blir det bara för mycket. Det är så mycket man ska hinna med.Det är så många man måste träffa. Det är så mycket jobb. Det är så mycket mycket mycket. Men stanna upp och tänk till då och då. Vad är det som är så viktigt? Varför är det så bråttom? Varför är det så mycket måsten? Då och då brukar jag titta på denna lista, hejda mig och fundera. Vi vet inte vad som hände innan vi föddes. Vi vet inte vad som händer när vi dör. Det är nu och här som existerar. På detta lilla lilla sandkorn i universum som kallas jorden. Vår stund på jorden. Låt oss leva livet gött. Och göra det bästa av det. Tillsammans. När det blåser snålt och kallt i motvinden, kom ihåg, det går över. Påminn dig då och då om nedstående, det är värt att reflektera över:

1. Inse att du bara genom att existera vunnit en tävling mot ca 250 miljoner andra

2. Inse att du är världsmästare på att vara du

3. Var stolt och tacksam, du är unik

4. Inse att du är ett unikt fantastiskt mirakel

5. Se livet som en gåva med oändliga möjligheter

6. Se dig själv som en gåva till livet

7. Se andra som en gåva till livet

8. Inse att du har oändliga möjligheter

9. Inse att alla andra har samma oändliga möjligheter

10. Inse att samarbete tar dig längre än soloarbete

11. Inse att du alltid har ett val

12. Inse att du är mer än duger

 

 

Livet är kort. Livet är magiskt. Livet är fantastiskt. Trots allt. Det ljusa blir ljust för att mörkret finns. Ljus och mörker är varandras förutsättningar precis som liv och död. Var och hur vi väljer att leva är vårt val. Jag vet var jag vill vara. Vet du?

mvh/u

PS. Intressant symbolisk formulering på fler av de backspegelsbilder jag använt – ”Objects in the mirror are closer then they appear”.