fbpx

15/12 2017. ”Det ska va gött att leva annars kan det kvitta”. Galenskaparnas slagdänga borde man lyssna på oftare. Att leva av hjärtats lust borde vårt viktigaste rättesnöre. Men. Vad är ett gött liv? Kan man leva livet fel? Ja, om man gör andra illa lever man livet fel. Men om man inte gör det får man leva som man vill. Det har ingen annan något med att göra. Jag tror inte att framgång och lycka handlar om pengar och status. Jag tror att det handlar om att få styra sitt liv, få utveckla sig själv och att få bidra till att göra världen lite bättre. Kan man leva så känns livet ofta lustfyllt och meningsfullt. Men ibland behöver man stanna upp och ta ett omtag när man bär på livets kassar. Utan att man märker det kan det blivit för tungt, Är det något som behöver tas bort? Läggas till? Lagras? Genom att ställa sig ett antal frågor då och då kan man hjälpa sig själv lätts på trycket och att hitta rätt väg. Här kommer ett 20-tal utmanande och lite obekväma frågor. Törs du svara på dem?

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

122. Träna på att ställa och besvara de obekväma frågorna

Att leva livet är en konst. Det är mycket och många som rycker och drar i oss så det är lätt att gå vilse bland krav och förväntningar. Lever du din dröm eller bara överlever du? Lever du för andras skull eller får du plats själv? Har du haft modet att ta reda på vad du vill och följer du ditt hjärta?

Alla tvivlar, alla söker, alla kan
Det finns en del människor som bara lyser av självförtroende i alla lägen. Det verkar som om de har en gyllene utstakad väg som de aldrig viker ifrån. Ser det ut som. Men tro dem inte. Yta är yta. Mask är mask. Alla har sina mörka stunder. Alla måste kämpa för att utvecklas. Som Tage Danielsson sa en gång ”Utan tvivel är man inte riktigt klok”.  Men för oss vanliga dödliga tvivlare kan det vara fruktansvärt provocerande att drabbas av kaxputtarnas energi. Det gäller att se bakom deras yta och hitta vår egen kraft och våra egna källor till livsglädje.

 

 

Ställ öppna frågor
För den som vill utveckla sin förmåga att nyfiket undersöka verkligheten och dess möjligheter är det bra att lära sig skillnaden mellan öppna eller stängda frågor. Stängda frågor kan besvaras med ja eller nej. En öppen fråga behöver man fundera mer på, och resonera kring, för att hitta ett svar. Det blir mer av ett sökande och en dialog när frågorna är öppna. Svaren är inte givna. Den stängda frågan blir mer som en stängd dörr. Frågorna håller oss levande, frågorna håller oss nyfikna, frågorna öppnar dörrar. Vad svarar du på dessa frågor? Hjälper de dig att hitta rätt väg i livet? Många går omkring och känner att de vill något mer. Jag tror att den känslan är viktig att ta på allvar. Och att varje människa i alla fall undersökt vad känslan säger till en innan det är försent. En fråga är en bra början. Fler frågor kan ta dig ännu längre. Törs du?

Ställer du de rätta frågorna?
Vi vanliga dödliga, vi som famlar efter riktning, luft och ljus, flämtar ofta som fiskar på land efter livskraftens syre. Många dagar är en ren kamp. Mycket slit, mycket vardag, mycket tungt. Det är ganska sällan man dansar på rosor. Men de där självlysande besserwissrarna, hur är det med dem egentligen? De som verkar så självsäkre. Om de har alla svaren har de verkligen ställt sig alla frågorna? Frågor är fantastiska. Mycket mer spännande och mer utvecklande än svaren. Rätt fråga kan leda oss ut ur mörker och tvivel. Rätt fråga kan få oss orka vidare. Rätt fråga kan leda till rätt svar. Rätt fråga kan leda oss mot vår dröm. Här har du 20 utmanande och kanske obekväma frågor. Vågar du ställa dem till dig själv?

 

 

1. Håller du fast vid något som du egentligen borde släppa taget om?

2. Är det som du vill ha utom räckhåll eller har du bara inte sträckt dig efter det tillräckligt mycket?

3. Vilken är den viktigaste förändringen du behöver göra inom ett år?

4. Vad är det du skjuter upp från att göra just nu?

5. På vilket sätt är du din värsta fiende?

 

 

6. Vilka misstag gör du hela tiden?

7. Precis just nu – vad vill du ha mest av allt?

 

 

8. Vad har din rädsla för att misslyckas hindrat dig från att göra?

9. Vad i ditt liv undviker du alltid att konfrontera?

10. Om du kunde gå tillbaka i tiden ett år och prata med dig själv, vad skulle du då säga? Var det något som högg till? Gör något åt det.

 

 

11. Vad brinner du för?

12. Vad vill du använda din energi till?

13. Var finns lusten i ditt liv?

14. Vad är dina hemliga drömmar?

15. Vad skulle du göra om du visste säkert att du inte skulle misslyckas?

 

 

16. Vad skulle du ångra att du inte gjorde om du skulle dö imorgon?

17. Vad är det som hindrar dig från att göra det du vill?

 

 

18. Vad fantiserar du om som du aldrig berättat för någon?

19. Vill du gå på skattjakt efter det som ger lust och energi?

20. Vågar du följa din lust och prova något nytt?

Stefan Ekberg, som driver förlaget Redaktionen, skickar ofta tänkvärda och utmanande inspirationsbrev. De tio första frågorna var några han ställde i ett nyhetsbrev tidigare i höst. Han, som jag, brinner för växande och utveckling och han gav mig tillåtelse att citera hans obekväma frågor. De följande tio frågorna är i mångt och mycket inspirerade av Patricia Tudor Sandahl. Hon är psykolog, terapeut och författare och har skrivit en serie kloka trösterika böcker om konsten att vara människa och våra möjligheter att leva våra liv i lust och glädje. Med värdighet och stolthet. Läs dem också. Stefans böcker har många gånger hjälpt mig att utvecklas i mitt yrkesliv. Dem kan du läsa om här.

Enjoy!

mvh/u