fbpx

Med denna blogg vill jag spegla och ge tillbaka sånt som har berört mig starkt och positivt. Det kan vara en spaning, en företeelse, en insikt, en reflektion eller bara en tanke om världens tillstånd eller möjligheter. Jag vill ge positiva tankar men utan att vara klämkäck. Jag vill peka på de goda krafterna och de goda människorna utan att glömma det mörker som finns både inom oss och runt oss. Jag vill se hjältarna som orkar, vardagsmänniskan som fortfarande vill och de passionerade människorna som vågar göra skillnad. I det lilla. Och i det stora. För någon annan. För en bättre värld. 

Hoppas du kan få med dig något tänkvärt. Återkoppla gärna via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Jag kommer, i alla fall inte i början, ha någon kommentarsmöjlighet till bloggen men jag lovar att svara på mail och även dela med mig av dina tankar. Om du vill.

 

31/5 2020. ”Att gnälla är som att gunga. Du har något att göra men du kommer ingenstans”. Men varför är det så? Varför är det så många som bara gnäller? Det kanske är skönt att få projicera sin frustration och ilska på någon eller något annat men hur konstruktivt är det egentligen? Ändå så är det så många som gnäller, gnyr och gormar. Utan att själva lägga två strån i kors för att göra världen lite bättre. Utan att göra något för att förbättra sin egen situation. Utan att möta livets verkliga utmaningar. På riktigt. Den förra bloggen handlade om vikten av att tänka positivt. Här har du nio skäl varför du ska sluta gnälla och börja agera istället.

30/4 2020. ”Du ska då alltid vara så positiv” får jag ofta höra. Ibland lätt anklagande, ibland med ett gillande tonfall. För mig är det en överlevnadsinstinkt. Att tänka positivt. En livsbejakare. En energigivare. Jag måste vilja och tro på att det löser sig annars blir livet hopplöst. Jag måste vilja och tro på att världen kan bli bättre. Coronans brutala framfart med död och krossade ekonomier är självklart fruktansvärt. Men det kommer gå över. Vi kommer klara det. Om vi vill. Det är inte som efter andra världskriget då världen låg i ruiner. Världen och uppbyggda värden finns kvar. Jag tror på att vi, världen, kommer lära sig något gott av detta. Vi har fått en smärtsam men unik chans till reflektion och eftertanke. Vad är viktigt? Hur ska vi leva? Vad är vi tacksamma över? Och hur vänder vi det negativa till något positivt?

30/3 2020. Jag har en gammal vän som mitt i livet sadlade om och bytte bransch. Hon hade jobbat marknadsföring i många år. Intensivt, engagerat och passionerat. Men så kändes arbetet plötsligt tomt. Hon sökte något meningsfullare. Då började hon studera till psykolog och tog sig an detta med samma glöd som alltid. Efter fem års råpluggande blev hon äntligen klar. Man, barn och hon själv hade fått betala ett ganska högt pris men det var det värt. Hon fick bra och meningsfulla jobb där hon gjorde skillnad. Allt var frid och fröjd. Då börjar hon en ny kurs på ännu högre akademiska nivå. Fem nya intensiva studieår, i och för sig på deltid men ändå. Nu är hon klar och jag frågade henne varför, var det värt priset? Svaret blev ”Absolut, kunskapen gör mig kompaktare och jag står stadigare i min egen kraft”. Smaken av kunskapens frukt varar länge. Här kommer de avslutande skälen till varför du kan ha nytta av att läsa böcker.

29/2 2020. När jag var liten hade vi en mycket speciell äldre herre som var vän till familjen. Han var något av en bohem. Egensinnig och kul. Det var 60-tal i Stockholm. Jag hörde mamma och pappa kärleksfullt berätta om honom och hans roliga infall. Ett av dem var att han hade för vana att alltid trycka på knappen för gångtrafikanter när han passerade ett övergångsställe. Vare sig han skulle gå över eller inte. Bohemen menade att allt gick för fort och att han genom att trycka på knappen vid övergångsstället fick trafiken att hejda sig lite grann. Det stressas för mycket menade han. Jag undrar vad vår äldre vän skulle sagt om dagens livstempo. Att läsa en bok är ett sätt att hejda sig och samla ihop sina krafter. Här kommer ytterligare 11 anledningar att läsa en bok. Eller två.

19/1 2020. Har Netflix blivit vår tids opium för folket? Förr var det religionen som kallades så av Karl Marx. Han menade att religionen var ett bedövningsmedel och en tröst för de förtryckta massorna. Religionen gav dem tröst och hopp. Den gjorde dem lugna och fick dem att inte göra uppror mot orättvisor och fattigdom. Paradiset väntade. Men så illa är det väl inte idag? Eller? Tänk om? Tänk om någon verkligen vill göra oss passiva, stillasittande och beroende av skärmarnas makt? Titta på film, se reklam och sedan konsumera. Visst vill vi mer än så med våra liv. Jag vill slå ett slag för ökat bokläsande. Uttrycket ”vill du bli klok, läs en bok” må vara lite hurtigt men är inte desto mindre sant. När vi läser har vi chans att nå helt andra och djupare liggande källor både inom oss och hos andra. Här kommer de första 11 av 34 anledningar till varför du ska läsa en bok.

16/12 2019. Mänskligheten är skakad. Vargarna ylar, olyckskorparna kraxar. Lågkonjunktur och skjutningar. Oron sprider sig. Tiderna förändras. Blixtsnabbt. Globaliseringen ses allt mer som ett hot än en möjlighet. Då är det inte konstigt att många blir rädda och drar sig tillbaka inom sina murar. Både bokstavligt och bildligt talat. Nation och tradition. Det var bättre förr. Då visste vi var vi hade varandra och allt var tryggt, varmt och Bullerbyaktigt. Det främmande är skrämmande. Men var inte rädd. Vi klarar det. Mänskligheten har stått inför mycket större utmaningar. Det gäller att inte glömma mänsklighetens superkraft. Den heter … samarbete.

29/9 2019. De är så många. De är så begåvade. De har så mycket kraft. Jag träffar dem varje vecka. Men ändå. Ändå tar de sig inte över den där sista centimetern. Trots att de har allt som krävs. Vilja. Mod. Styrka. Kunskap. Varför? Detta kan gälla idrottsprestationer. Det kan gälla företagande. Det kan gälla det mesta. Men det är ingen slump. Det finns förklaringar till allt. Och det handlar inte om tur. Det handlar inte om skicklighet. Det handlar inte om talang. Det handlar om något helt annat. En kraft som inte finns att köpa i butik. En inställning som det går att träna. En gåva som gör att du kan nå din dröm.

19/5+19/8 2019. Är du drottning i din värld? Vem är det egentligen som bestämmer i ditt liv? Aldrig har vi stackars människor varit utsatta för så mycket intryck, signaler, krav, förväntningar, frestelser, utmaningar och möjligheter som nu. Dygnet runt. Det är dags att ta kommandot över våra liv igen. Det är dags att rensa. Det är dags välja och välja bort. Valfriheten är inte lätt. De flesta vill göra allt. Nu. Men det går ju inte. Faktiskt. När allt är tillgängligt dygnet runt så är det inte konstigt att många av oss får en allt mer växande känsla av att inte hinna med. Eller räcka till. Så behöver det inte vara. Bestämmer du i ditt universum?

22/4 2019. Passion. Ett litet stort ord. En del bli skrämda. Några rodnar. Många fascineras. Andra attraheras. Efter alla mina år i kommunikationsbranschen så tycker jag att ordet passion är det begrepp som bäst sammanfattar vad som krävs för att både individ och företag ska lyckas nå framgång. Passion. Man fortsätter mot alla odds. Trots bakslag och motgångar. Passion. Trots tvivel och hån. Passion. Trots brist på applåder och framgångar. Trots allt. Det är då det händer. Till slut. Men passion är inte heller något som bara finns där. Det är något som föds och göds. Passion behövs för den som vill leva sin dröm. Det är viktigt att samla sin energi som när du använder ett förstoringsglas för samla solens strålar. Det går att träna på. 

15/3 2019. Vinterstudion. VM. Längdskidor. En liten men laddad värld fylld av längtan, lycka, lidande. Det slog mig plötsligt hur många likheter det finns mellan skidåkning och att driva företag. När Stina Nilsson lämnade de andra världsstjärnorna bakom sig, detta var innan VM, och ensam paraderade in i mål sa experten Anders Blomqvist, ”Titta på Stina, just nu är hon otroligt nära sin kärna. All kunskap, kraft och fokus är riktad åt samma håll, hon har total kontroll”. Är det inte just det som krävs? Att fokusera all kraft och kunskap mot det mål man har är ju det vi alla behöver göra för att lyckas. Så lätt och så svårt. Hur kan det skilja så mycket mellan elitåkare och elitåkare? Vad gör skillnaden mellan den framgångsrike entreprenören och den mindre lyckade? Det sitter i detaljerna. Som vanligt.

 

10/2 2019. Uthållighet, uthållighet, uthållighet … Ett ord jag hyllar och predikar. Vill du åstadkomma någon form av förändring och utveckling så är det en absolut nödvändig egenskap. MEN. Även uthållighet har en baksida. Ibland borrar man ner huvudet och kör på så länge att man till slut bara springer nere i en tunnel och ser inte öppningen. Dessutom riskerar man att bli fartblind. Eller köra in huvudet i väggen. Eller tappar perspektiv och överblick och ser inte att man är på fel spår. Ibland är det viktigt att våga släppa taget, ta ett steg tillbaka, komma ur sin tunnel och få in luft i systemet. Vågar du släppa taget ibland? Vågar du lämna dina invanda spår? Hinner du se öppningarna? Det behövs också för att bygga självförtroende och mod.

 

16/12 2018. Längtan. Bitterljuvt. Magiskt. Onåbart. Eller? En del tycker att ordet längtan är något negativt och jobbigt. Som en hägring. Som en väg som aldrig tar slut. Man strävar och strävar men når aldrig fram. En klok människa sa att längtan var en förutsättning för lycka. Utan längtan inget liv. Utan längtan ett liv som bara upprepar sig och upprepar sig och upprepar sig. Utan några variationer. Utan några överraskningar. Utan någon spänning. Jag tror på det förstnämnda. Att längtan är en förutsättning för lycka, liv och utveckling. Längtan är avgörande för passion, glöd och möjlighet att växa. Det gäller företagande. Det gäller vardagslivet. Det gäller varumärkesbyggande. Att acceptera och använda sin längtan som en vän skapar självförtroende och mod. Det behöver vi alla.

28/10 2018. Den psykiska ohälsan ökar dramatiskt! Trots att vi har det så bra. Trots att vi bor i ett av världens rikaste och mest utvecklade länder. Hur kan det komma sig? Varför är vi inte lyckligare? Det finns naturligtvis inga enkla svar på detta men min övertygelse är att många människor som i jakten på den egna lyckan tappat bort sig själva och kontakten med sina rötter. I den eviga jakten på kickar och status blir livet lätt tomt. När vi inte också ser och bejakar vår flock och vårt sammanhang går vi emot vår egen natur. Livet är både jaget och laget. Utan det ena inte det andra. En nyckel till självförtroende och meningsfullhet är att se, odla och utveckla sig själv som samhällsbyggare. Hur odlar du den rollen? Eller fokuserar du bara på ditt ego? Titta på dig själv från ovan ibland. Det utvecklar både din mänsklighet, din affär och ditt varumärke.

19/8 2018. Tacksamhet. Det borde vi visa mer. I ord och handling. Varför inte med en tårta? Äras den som äras bör. Tacksamhet. Ett vackert ord. Ett ord som kan förändra ditt liv. Ett ord som kan ge dig glädje, kraft och mening. Om du vågar se och uttala det du är tacksam för. ”Vaddå, tacksam? I denna värld som mest ger mig mest elände och problem?”. Säger en del. En del förväxlar ordet med att vara nöjd och glad. Som en ko som får mat. Att bara vara nöjd med det lilla. Det är inte det jag menar. För mig handlar ordet om att på djupet vara tacksam över livets gåva, livets möjligheter och livets alla mysterier. Tacksamhet motverkar rädsla och ger hopp. Det bygger både självförtroende och mod. Och tillit mellan människor. Det behövs i världen idag. Mer än någonsin. Vad är du tacksam för?

17/6 2018. Din j-a idiot! Hur många gånger tänker du det om dagen? Jag gör det ofta. Det är som en reflex, blixtsnabbt dömer jag ut andra och andras beteende. Utan att ha täckning för min reaktion. Utan att koppla på empatin. Min skuggsida ligger ständigt och bubblar och är redo för attack. Och jag är inte ensam om reaktionen. Varför? Förmodligen är det en rest av den tid då allt handlade om överlevnad. Skydda dig själv till varje pris, var redo för strid, stå upp för din rätt, ditt liv, din flock. Andra kan vara ett hot mot din överlevnad. Den instinkten har vi alla kvar trots att vår värld inte längre är fylld av sabeltandade tigrar. Kontrollerar du dina demoner? Hur du hanterar din vrede påverkar hela ditt liv. Ditt yrke, dina relationer och din miljö. Inte minst ditt självförtroende och mod. Är du beredd att betala priset?

20/5 2018. Det är så oerhört vanligt. Jag ser det varje dag. Begåvade, passionerade, ärliga, duktiga företagare och entreprenörer som inte får ut sitt budskap och inte får igång sin försäljning. De sitter fast i sin bubbla. Stenhårt. ”Jag har så mycket att göra att jag inte hinner”. En allt för vanlig ursäkt. Eller den här ”Jag vet att om jag fortsätter att göra ett bra jobb kommer nya uppdrag automatiskt”. Eller kanske den allra vanligaste ”Det löser sig alltid. På något sätt”. Ingenting löser sig av sig självt. Allt sker när någon (= du) bestämmer sig för att det ska ske. Slump och tur finns men det är det långsiktiga arbetet som ger resultat. Jag har sett alldeles för många duktiga företag gå i konkurs för att de inte regelbundet kommit ut ur sina bubblor och fortsatt att bygga och utveckla båda befintliga och nya relationer. Hur har du det?

8/4 2018. Mod är något relativt. Det som är jättemodigt för dig är en barnlek för mig. Och vice versa. Men varför ska man vara modig? Räcker det inte med att leva och vara schysst? Självklart är det helt okey. Om du inte gör någon annan illa och bidrar efter bästa förmåga till din och andras överlevnad får du göra vad du vill. Men vill du växa och utvecklas så måste du närma dig dina gränser. Där du inte är bekväm. Där du är osäker. Där du är okunnig. Där du är i det okända. Det är då det krävs mod. Och en förståelse för var dina gränser går. Vad är det modigaste du gjort? Var går dina gränser? När utmanade du dig själv senast på riktigt?

2/4 2018. Gräl, bråk, mobbning, konflikter, våld, krig, tortyr … Hur börjar allt elände egentligen? Med lite perspektiv på tillvaron så kan jag se att det mesta av världens lidande börjar med en stängd dörr. Bham, slam, tjong! Vi stänger dörren till både oss själva och varandra. Vi slutar lyssna, slutar försöka förstå, slutar respektera, slutar att acceptera olikheter, nyanser och andras synsätt. Vi dömer, kategoriserar och odlar rigiditet istället för öppenhet och nyfikenhet. Därmed slutar vi utvecklas. Och när vi slutar utvecklas krackelerar ofta alla relationer. Både till oss själva och till andra. Vi krymper och odlar rädsla och fördomar istället för självförtroende och mod. Så kan vi väl inte ha det om vi vill göra oss själva och världen lite bättre? Håll dörren på glänt, håll dialogen igång, till varje pris. Om du vill fortsätta växa.

25/3 2018. Läste nyss en artikel där DN listar Allsvenskans tio bästa fotbollsspelare under 2000-talet. Nummer åtta på listan blev Daniel Sjölund som i år fyller 35 år. Still going strong. En spelare med en framgångsrik karriär bakom sig som började dala. Men. Daniel tillbringade några år i Åtvidaberg och plötsligt trivdes han igen och hittade tillbaka till glädjen. Han värvades till Norrköping där han var en av de viktigaste spelarna och bidrog starkt till att laget sensationellt vann SM-guld år 2015. På kuppen blev Daniel även nominerad till årets mittfältare. Det pratas mycket om leverans, effektivitet och prestation men betydligt mindre om de betydligt viktigare och grundläggande drivkrafterna - glädje och lust. Passion slår plikt. Glädje övervinner sorg. Lust är liv. Låt ingen ta glädjen ifrån dig. Bygg murar runt din glädje, skydda och vårda den. Här finns en skattkammare och kraften till ditt självförtroende och mod.

18/3 2018. Vad är det största hindret för utveckling för dig som entreprenör? Som företagare? Som människa? Vad är det som håller dig tillbaka? Det som hindrar din tillväxt, lönsamhet och framgång? Jag vet. Jag har mött 1000-tals entreprenörer de senaste 10 åren. Det är inte brist på en bra affärsidé. Det är inte brist på ett attraktivt erbjudande. Det är inte brist på kompetens, erfarenhet eller kunskap. Det är ofta dels en brist på förmågan att tänka varumärke, OCH, enligt mitt förmenande, förmågan att koppla ihop sig själv och sitt erbjudande till en mission. Alltså, vad är det jag gör och erbjuder som bidrar till att göra världen lite bättre? Vad är det jag gör som också utvecklar mänskligheten? Inte bara min egen plånbok. Kontakten med sin mission bygger både självförtroende och mod.

11/3 2018. Vill du växa? Vill du utvecklas? Vill du bli en vis människa? Det är så lätt att köra fast i gamla hjulspår istället för att pröva nya vägar som leder till nya möjligheter. Den vise lyssnar på råd och en av de finaste gåvorna vi kan få av någon är varm, kärleksfull och konstruktiv kritik. Lyssna, lär och bygg självförtroende och mod. Lär dig att både ge och ta kritik. Och sitt inte bara och vänta på att få kritik. Sök upp dina kritiker, be om feedback, be om råd, tips och kunskap för att utvecklas. Vi har alla chanser att växa och leva vår dröm om vi vågar pröva prövar nya vägar och nya lösningar. Gör vi inte det är vi dömda att ständigt upprepa våra invanda mönster och beteenden. Något som sällan eller aldrig utvecklar en människa. Ta chansen att växa, lär dig ge och ta kritik på rätt sätt.

4/3 2018. Vad kommer det finnas kvar i framtiden när robotarna tar över människans arbeten? Vad ska vi pyssla med, vi stackars dödliga varelser? Ingen vet säkert hur framtidens jobb kommer se ut, det enda vi vet är att allt kommer att förändras. Och att det kommer gå snabbt. Globaliseringen fortsätter, urbaniseringen fortsätter och allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras. Rutinjobb av alla slag kommer försvinna, vad blir det kvar? Vad särskiljer människan från maskinen? Det är faktiskt en hel del och det är just dessa förmågor som blir vår stora möjlighet att överleva i framtiden. ”Fantasi är viktigare än kunskap” menade en gång Albert Einstein. Om han, som räknas som en av världens absolut mest intelligenta människor någonsin, kan hylla fantasin som en viktig egenskap borde det vara värt att titta närmare på. Fantasi och nyfikenhet göder och föder kreativitet. Kreativitet göder och föder självförtroende och mod. Självförtroende och mod bygger företag och starka varumärken.

 

25/2 2018. Det där med ålder är märkligt. Och laddat. Idag är det som om alla måste vara som tonåringar med lika kläder, frisyrer, musiksmak och livsstil. En evig dans kring ungdomens källa där ålder och visdom bara är jobbigt. Ålder är ingen talang. Ålder är en siffra. Det är vad vi fyller vår ålder med som räknas. Och hur vi förvaltar våra erfarenheter. Ålderismen brer ut sig oroväckande och det är en fara för samhället. Vi behöver alla åldrars erfarenheter. Varje ålder har sina speciella kvalitéer och möjligheter. Det borde tas tillvara mer. Och vi som är äldre borde ta för oss mer. En av mina största hjältar och föredömen är min basketcoach som vid 72 års ålder fortfarande är still going strong. Hur gamla, eller unga, vi än är kan vi alltid fortsätta leva helhjärtat. Och det bygger självförtroende och mod.

18/2 2018. Att leva innefattar allt. Ingen kommer undan. Livet är glädje OCH bottenlös smärta. Livet är underbar sommar OCH bitande vinter. Livet är segrar OCH förluster. Och livet är allt däremellan. Utan det ena inte det andra. Idag verkar det växa fram en allt större rädsla över att må dåligt. Att lidande är något ont och onormalt och något man blixtsnabbt måste sudda ut. Vänd på synsättet. När du har ångest är det en allvarlig signal om att något inte stämmer. Ångesten är kroppens sätt att uppmana oss att vara vaksamma och upptäcka och reagera på faror. Vår kropp är fortfarande inställd på att undvika hot som uppstod på savannen under tiden vi levde som jägare och samlare. Men de rovdjur som kanske var de största hoten förr har förvandlats till andra mer subtila faror. Men ångesten är densamma. Lär känna din ångest och dina demoner. De berättar faktiskt om möjligheter till lösningar som kan hjälpa dig. Om du lyssnar och vågar förändra. Då bygger du självförtroende och mod.

11/2 2018. I förra veckan lyssnade jag på ett enormt spännande frukostseminarium med rubriken ”Digitaliseringen är bara början”. På Stockholms Handelskammare föreläste Patrik Nyström, medgrundare till Stiftelsen Warp Institute. Det är en organisation som vill sprida positiv framtidstro samt inspirera och utbilda människor att ta tillvara på ny teknik. Att digitaliseringen sprider sig snabbare än en gräsbrand är väl ett välkänt faktum men jag visste inte att varför och att det faktiskt kommer gå mycket fortare än vad i alla fall jag kunnat ana. Kunskap ger självförtroende och mod att möta framtiden. Här är några av Patriks tänkvärda tankar och reflektioner. De kan hjälpa dig att möta digitaliseringen med ett leende.

4/12 2018. Det var någon som jämförde livet av idag med att leva som en flipperkula som studsar och skjuts runt mellan väggarna. Ingen kontroll. Ingen riktning. Bara att försöka hänga med. Allt kan hända. Och gör det. Men är det verkligen så? Visst skulle vi kunna leva både enklare och lugnare om vi tog fler och med medvetna beslut. Om vi styrde våra liv. Om vi orkade och vågade säga nej till stress, press och krav. Om vi var beredda på att betala priset för att inte hänga med i prestationsjakten och statushetsen i alla lägen. Om vi vågade låta det vara lite skitigt i hörnen istället för att ha ett rent helvete. Jag tror att vi alla helt enkelt måste bli lite klokare och visare för att kunna leva hållbara liv. Läser just nu en riktigt klok bok om visdom av Stefan Einhorn som heter ”Vägar till visdom”. Den har inspirerat till följande blogg.

 

28/1 2018. Känner du igen dig i spegeln? Är du där du vill vara i livet? Gör du det du vill eller gör du det du gör för att du måste? Drivs du av inre motivation eller av yttre krav? Att kunna sortera ut detta kan göra all skillnad i världen för ditt välmående. Ingen har bara rosenröda dagar där man lyckligt skuttar fram på små fluffiga moln till omgivningens applåder. Ibland är det både tungt och motvind. Men för hen som då känner att hen ändå är inne på rätt väg så är det lättare att härda ut och orka ta i lite till. För även de mörkaste av dagar kommer ljusna. Det finns alltid hopp. Det finns alltid möjligheter. Om du gör det du älskar och älskar det du gör så blir allt lättare. Och för den som hittar och bejakar sina drivkrafter blir det ofta ännu bättre. Självinsikt och självförståelse är nycklar till självförtroende och mod. Då är det bra att hitta, förstå och bejaka sina drivkrafter.

21/1 2018. Marcel Hirscher har dominerat den alpina skidvärlden på herrsidan de senaste åren. Vad skiljer de skidåkare som ofta vinner med en hundradel från andra? Vad skiljer ett riktigt bra resultat från ett som bara är godkänt? Vad skiljer det mest lönsamma företaget från det företaget som bara överlever? Vad skiljer den mest framgångsrika säljaren från den medelmåttige? Tittar man närmare och söker en förklaring så är det inom de flesta områden nästan aldrig några stora sensationella skillnader. Oftast handlar det om förmågan att göra det lilla extra många gånger och inte minst förmågan att göra det lilla extra i många detaljer och inom många områden. Om och om igen. Att lyckas bygger självförtroende och mod. Men ingenting sker av en slump. Orkar du göra det lilla extra? Vill du?

14/1 2018. Varför hamnar vi ofta i soffan framför en tv-serie med en påse chips istället för att komma ut på joggingrundan? Trots att och vi faktiskt vill bli smalare och starkare. Så här i nyårstider står löften om minskad vikt, mer träning och sluta röka som spön i backen. Och i mars så är de brutna löftena lika många som sandkornen i Sahara. Årets nobelpristagare i ekonomi, Richard H Thaler, har både analyserat varför vi människor så ofta agerar kortsiktigt och formulerat en lösning på problemet. Han kallar lösningen för ”nudging”. Det är en metodik du kan använda när du vill lyckas på riktigt. Både vad det gäller din egen utveckling och ditt företags utveckling. Det finns få saker som sänker självförtroende och mod så mycket som att uppleva att man misslyckas. Genom att använda dig av ”nudging”-psykologin kan du motverka detta.

8/1 2018. Oxveckorna* är här och då blir det extra tydligt - livet är lättare att leva i t-shirt och shorts. Min generösa snart 95-åriga svärmor bjöd familjen på en julresa till Gran Canaria. Från regn och rusk till dryga 20 grader, sand, sol och bad i Las Palmas. Varje dag. Men det var något av en chock att komma tillbaka till mörker och minusgrader. Resultat - melankoli. Ibland prövas vår förmåga till positivt tänkande. Med råge. Då gäller det att vässa blicken, tänka positivt och se allt det goda och fantastiska som faktiskt finns där bakom vinterns gråa filt. Utan att bli klämkäck eller dumglad. Livet är faktiskt en gåva även om vi allt som oftast behöver hjälp att inse det. Speciellt nu när oxveckornas tyngd gör att vi knappt orkar upp ur sängen på morgonen. Ibland är det därför extra viktigt att försöka se livet från den ljusa sidan. De här tankarna brukar hjälpa mig när det är tungt.

Stolt på FacebookStolt på TwitterStolt på LinkedIn

Inspiration


Stolta tips

 

Bli klok. Läs en bok. Den här boken är en av de mest inspirerande jag läst. Ett måste för dig som jobbar med kommunikation, varumärke, försäljning och marknadsföring. Så här beskrivs den på Adlibris.

"En av ledarskaps-litteraturens senaste klassiker Start with why – äntligen på svenska!

Att besvara frågan ”varför?” är den centrala frågan för alla som vill nå framgång med en produkt, en tjänst eller en idé. Simon Sineks bok om vikten för personer och organisationer att ställa sig frågan ”varför?” är en internationell bästsäljare med miljontals läsare – kanske den bok i generen som refererats till oftast senaste åren. Sineks TED-föreläsning på samma tema som boken är den tredje mest sedda i världen.

Bokens grundläggande fråga är: Varför är vissa människor och organisationer mer innovativa, inflytelserika och framgångsrika än andra? Varför är vissa mer populära både hos kunder och anställda? Och varför är det så svårt att upprepa dessa bragder, även för de som en gång lyckats?

I Fråga först varför visar Simon Sinek att det finns en gemensam nämnare hos de ledare som lyckas med allt det här: De började med att försöka besvara frågan ”varför?”. Vare sig det gäller en produkt, en tjänst eller en idé så måste man börja där, för att nå framgång.

Simon Sinek är brittisk-amerikansk författare, marknadskonsult och talare. Han är född 1973 och har skrivit fyra böcker." Köp. Läs. Begrunda.