Med denna blogg vill jag spegla och ge tillbaka sånt som har berört mig starkt och positivt. Det kan vara en spaning, en företeelse, en insikt, en reflektion eller bara en tanke om världens tillstånd eller möjligheter. Jag vill ge positiva tankar men utan att vara klämkäck. Jag vill peka på de goda krafterna och de goda människorna utan att glömma det mörker som finns både inom oss och runt oss. Jag vill se hjältarna som orkar, vardagsmänniskan som fortfarande vill och de passionerade människorna som vågar göra skillnad. I det lilla. Och i det stora. För någon annan. För en bättre värld. 

Hoppas du kan få med dig något tänkvärt. Återkoppla gärna via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Jag kommer, i alla fall inte i början, ha någon kommentarsmöjlighet till bloggen men jag lovar att svara på mail och även dela med mig av dina tankar. Om du vill.

 

16/12 2018. Längtan. Bitterljuvt. Magiskt. Onåbart. Eller? En del tycker att ordet längtan är något negativt och jobbigt. Som en hägring. Som en väg som aldrig tar slut. Man strävar och strävar men når aldrig fram. En klok människa sa att längtan var en förutsättning för lycka. Utan längtan inget liv. Utan längtan ett liv som bara upprepar sig och upprepar sig och upprepar sig. Utan några variationer. Utan några överraskningar. Utan någon spänning. Jag tror på det förstnämnda. Att längtan är en förutsättning för lycka, liv och utveckling. Längtan är avgörande för passion, glöd och möjlighet att växa. Det gäller företagande. Det gäller vardagslivet. Det gäller varumärkesbyggande. Att acceptera och använda sin längtan som en vän skapar självförtroende och mod. Det behöver vi alla.

28/10 2018. Den psykiska ohälsan ökar dramatiskt! Trots att vi har det så bra. Trots att vi bor i ett av världens rikaste och mest utvecklade länder. Hur kan det komma sig? Varför är vi inte lyckligare? Det finns naturligtvis inga enkla svar på detta men min övertygelse är att många människor som i jakten på den egna lyckan tappat bort sig själva och kontakten med sina rötter. I den eviga jakten på kickar och status blir livet lätt tomt. När vi inte också ser och bejakar vår flock och vårt sammanhang går vi emot vår egen natur. Livet är både jaget och laget. Utan det ena inte det andra. En nyckel till självförtroende och meningsfullhet är att se, odla och utveckla sig själv som samhällsbyggare. Hur odlar du den rollen? Eller fokuserar du bara på ditt ego? Titta på dig själv från ovan ibland. Det utvecklar både din mänsklighet, din affär och ditt varumärke.

19/8 2018. Tacksamhet. Det borde vi visa mer. I ord och handling. Varför inte med en tårta? Äras den som äras bör. Tacksamhet. Ett vackert ord. Ett ord som kan förändra ditt liv. Ett ord som kan ge dig glädje, kraft och mening. Om du vågar se och uttala det du är tacksam för. ”Vaddå, tacksam? I denna värld som mest ger mig mest elände och problem?”. Säger en del. En del förväxlar ordet med att vara nöjd och glad. Som en ko som får mat. Att bara vara nöjd med det lilla. Det är inte det jag menar. För mig handlar ordet om att på djupet vara tacksam över livets gåva, livets möjligheter och livets alla mysterier. Tacksamhet motverkar rädsla och ger hopp. Det bygger både självförtroende och mod. Och tillit mellan människor. Det behövs i världen idag. Mer än någonsin. Vad är du tacksam för?

17/6 2018. Din j-a idiot! Hur många gånger tänker du det om dagen? Jag gör det ofta. Det är som en reflex, blixtsnabbt dömer jag ut andra och andras beteende. Utan att ha täckning för min reaktion. Utan att koppla på empatin. Min skuggsida ligger ständigt och bubblar och är redo för attack. Och jag är inte ensam om reaktionen. Varför? Förmodligen är det en rest av den tid då allt handlade om överlevnad. Skydda dig själv till varje pris, var redo för strid, stå upp för din rätt, ditt liv, din flock. Andra kan vara ett hot mot din överlevnad. Den instinkten har vi alla kvar trots att vår värld inte längre är fylld av sabeltandade tigrar. Kontrollerar du dina demoner? Hur du hanterar din vrede påverkar hela ditt liv. Ditt yrke, dina relationer och din miljö. Inte minst ditt självförtroende och mod. Är du beredd att betala priset?

20/5 2018. Det är så oerhört vanligt. Jag ser det varje dag. Begåvade, passionerade, ärliga, duktiga företagare och entreprenörer som inte får ut sitt budskap och inte får igång sin försäljning. De sitter fast i sin bubbla. Stenhårt. ”Jag har så mycket att göra att jag inte hinner”. En allt för vanlig ursäkt. Eller den här ”Jag vet att om jag fortsätter att göra ett bra jobb kommer nya uppdrag automatiskt”. Eller kanske den allra vanligaste ”Det löser sig alltid. På något sätt”. Ingenting löser sig av sig självt. Allt sker när någon (= du) bestämmer sig för att det ska ske. Slump och tur finns men det är det långsiktiga arbetet som ger resultat. Jag har sett alldeles för många duktiga företag gå i konkurs för att de inte regelbundet kommit ut ur sina bubblor och fortsatt att bygga och utveckla båda befintliga och nya relationer. Hur har du det?

8/4 2018. Mod är något relativt. Det som är jättemodigt för dig är en barnlek för mig. Och vice versa. Men varför ska man vara modig? Räcker det inte med att leva och vara schysst? Självklart är det helt okey. Om du inte gör någon annan illa och bidrar efter bästa förmåga till din och andras överlevnad får du göra vad du vill. Men vill du växa och utvecklas så måste du närma dig dina gränser. Där du inte är bekväm. Där du är osäker. Där du är okunnig. Där du är i det okända. Det är då det krävs mod. Och en förståelse för var dina gränser går. Vad är det modigaste du gjort? Var går dina gränser? När utmanade du dig själv senast på riktigt?

2/4 2018. Gräl, bråk, mobbning, konflikter, våld, krig, tortyr … Hur börjar allt elände egentligen? Med lite perspektiv på tillvaron så kan jag se att det mesta av världens lidande börjar med en stängd dörr. Bham, slam, tjong! Vi stänger dörren till både oss själva och varandra. Vi slutar lyssna, slutar försöka förstå, slutar respektera, slutar att acceptera olikheter, nyanser och andras synsätt. Vi dömer, kategoriserar och odlar rigiditet istället för öppenhet och nyfikenhet. Därmed slutar vi utvecklas. Och när vi slutar utvecklas krackelerar ofta alla relationer. Både till oss själva och till andra. Vi krymper och odlar rädsla och fördomar istället för självförtroende och mod. Så kan vi väl inte ha det om vi vill göra oss själva och världen lite bättre? Håll dörren på glänt, håll dialogen igång, till varje pris. Om du vill fortsätta växa.

25/3 2018. Läste nyss en artikel där DN listar Allsvenskans tio bästa fotbollsspelare under 2000-talet. Nummer åtta på listan blev Daniel Sjölund som i år fyller 35 år. Still going strong. En spelare med en framgångsrik karriär bakom sig som började dala. Men. Daniel tillbringade några år i Åtvidaberg och plötsligt trivdes han igen och hittade tillbaka till glädjen. Han värvades till Norrköping där han var en av de viktigaste spelarna och bidrog starkt till att laget sensationellt vann SM-guld år 2015. På kuppen blev Daniel även nominerad till årets mittfältare. Det pratas mycket om leverans, effektivitet och prestation men betydligt mindre om de betydligt viktigare och grundläggande drivkrafterna - glädje och lust. Passion slår plikt. Glädje övervinner sorg. Lust är liv. Låt ingen ta glädjen ifrån dig. Bygg murar runt din glädje, skydda och vårda den. Här finns en skattkammare och kraften till ditt självförtroende och mod.

18/3 2018. Vad är det största hindret för utveckling för dig som entreprenör? Som företagare? Som människa? Vad är det som håller dig tillbaka? Det som hindrar din tillväxt, lönsamhet och framgång? Jag vet. Jag har mött 1000-tals entreprenörer de senaste 10 åren. Det är inte brist på en bra affärsidé. Det är inte brist på ett attraktivt erbjudande. Det är inte brist på kompetens, erfarenhet eller kunskap. Det är ofta dels en brist på förmågan att tänka varumärke, OCH, enligt mitt förmenande, förmågan att koppla ihop sig själv och sitt erbjudande till en mission. Alltså, vad är det jag gör och erbjuder som bidrar till att göra världen lite bättre? Vad är det jag gör som också utvecklar mänskligheten? Inte bara min egen plånbok. Kontakten med sin mission bygger både självförtroende och mod.

11/3 2018. Vill du växa? Vill du utvecklas? Vill du bli en vis människa? Det är så lätt att köra fast i gamla hjulspår istället för att pröva nya vägar som leder till nya möjligheter. Den vise lyssnar på råd och en av de finaste gåvorna vi kan få av någon är varm, kärleksfull och konstruktiv kritik. Lyssna, lär och bygg självförtroende och mod. Lär dig att både ge och ta kritik. Och sitt inte bara och vänta på att få kritik. Sök upp dina kritiker, be om feedback, be om råd, tips och kunskap för att utvecklas. Vi har alla chanser att växa och leva vår dröm om vi vågar pröva prövar nya vägar och nya lösningar. Gör vi inte det är vi dömda att ständigt upprepa våra invanda mönster och beteenden. Något som sällan eller aldrig utvecklar en människa. Ta chansen att växa, lär dig ge och ta kritik på rätt sätt.

4/3 2018. Vad kommer det finnas kvar i framtiden när robotarna tar över människans arbeten? Vad ska vi pyssla med, vi stackars dödliga varelser? Ingen vet säkert hur framtidens jobb kommer se ut, det enda vi vet är att allt kommer att förändras. Och att det kommer gå snabbt. Globaliseringen fortsätter, urbaniseringen fortsätter och allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras. Rutinjobb av alla slag kommer försvinna, vad blir det kvar? Vad särskiljer människan från maskinen? Det är faktiskt en hel del och det är just dessa förmågor som blir vår stora möjlighet att överleva i framtiden. ”Fantasi är viktigare än kunskap” menade en gång Albert Einstein. Om han, som räknas som en av världens absolut mest intelligenta människor någonsin, kan hylla fantasin som en viktig egenskap borde det vara värt att titta närmare på. Fantasi och nyfikenhet göder och föder kreativitet. Kreativitet göder och föder självförtroende och mod. Självförtroende och mod bygger företag och starka varumärken.

 

25/2 2018. Det där med ålder är märkligt. Och laddat. Idag är det som om alla måste vara som tonåringar med lika kläder, frisyrer, musiksmak och livsstil. En evig dans kring ungdomens källa där ålder och visdom bara är jobbigt. Ålder är ingen talang. Ålder är en siffra. Det är vad vi fyller vår ålder med som räknas. Och hur vi förvaltar våra erfarenheter. Ålderismen brer ut sig oroväckande och det är en fara för samhället. Vi behöver alla åldrars erfarenheter. Varje ålder har sina speciella kvalitéer och möjligheter. Det borde tas tillvara mer. Och vi som är äldre borde ta för oss mer. En av mina största hjältar och föredömen är min basketcoach som vid 72 års ålder fortfarande är still going strong. Hur gamla, eller unga, vi än är kan vi alltid fortsätta leva helhjärtat. Och det bygger självförtroende och mod.

18/2 2018. Att leva innefattar allt. Ingen kommer undan. Livet är glädje OCH bottenlös smärta. Livet är underbar sommar OCH bitande vinter. Livet är segrar OCH förluster. Och livet är allt däremellan. Utan det ena inte det andra. Idag verkar det växa fram en allt större rädsla över att må dåligt. Att lidande är något ont och onormalt och något man blixtsnabbt måste sudda ut. Vänd på synsättet. När du har ångest är det en allvarlig signal om att något inte stämmer. Ångesten är kroppens sätt att uppmana oss att vara vaksamma och upptäcka och reagera på faror. Vår kropp är fortfarande inställd på att undvika hot som uppstod på savannen under tiden vi levde som jägare och samlare. Men de rovdjur som kanske var de största hoten förr har förvandlats till andra mer subtila faror. Men ångesten är densamma. Lär känna din ångest och dina demoner. De berättar faktiskt om möjligheter till lösningar som kan hjälpa dig. Om du lyssnar och vågar förändra. Då bygger du självförtroende och mod.

11/2 2018. I förra veckan lyssnade jag på ett enormt spännande frukostseminarium med rubriken ”Digitaliseringen är bara början”. På Stockholms Handelskammare föreläste Patrik Nyström, medgrundare till Stiftelsen Warp Institute. Det är en organisation som vill sprida positiv framtidstro samt inspirera och utbilda människor att ta tillvara på ny teknik. Att digitaliseringen sprider sig snabbare än en gräsbrand är väl ett välkänt faktum men jag visste inte att varför och att det faktiskt kommer gå mycket fortare än vad i alla fall jag kunnat ana. Kunskap ger självförtroende och mod att möta framtiden. Här är några av Patriks tänkvärda tankar och reflektioner. De kan hjälpa dig att möta digitaliseringen med ett leende.

4/12 2018. Det var någon som jämförde livet av idag med att leva som en flipperkula som studsar och skjuts runt mellan väggarna. Ingen kontroll. Ingen riktning. Bara att försöka hänga med. Allt kan hända. Och gör det. Men är det verkligen så? Visst skulle vi kunna leva både enklare och lugnare om vi tog fler och med medvetna beslut. Om vi styrde våra liv. Om vi orkade och vågade säga nej till stress, press och krav. Om vi var beredda på att betala priset för att inte hänga med i prestationsjakten och statushetsen i alla lägen. Om vi vågade låta det vara lite skitigt i hörnen istället för att ha ett rent helvete. Jag tror att vi alla helt enkelt måste bli lite klokare och visare för att kunna leva hållbara liv. Läser just nu en riktigt klok bok om visdom av Stefan Einhorn som heter ”Vägar till visdom”. Den har inspirerat till följande blogg.

 

28/1 2018. Känner du igen dig i spegeln? Är du där du vill vara i livet? Gör du det du vill eller gör du det du gör för att du måste? Drivs du av inre motivation eller av yttre krav? Att kunna sortera ut detta kan göra all skillnad i världen för ditt välmående. Ingen har bara rosenröda dagar där man lyckligt skuttar fram på små fluffiga moln till omgivningens applåder. Ibland är det både tungt och motvind. Men för hen som då känner att hen ändå är inne på rätt väg så är det lättare att härda ut och orka ta i lite till. För även de mörkaste av dagar kommer ljusna. Det finns alltid hopp. Det finns alltid möjligheter. Om du gör det du älskar och älskar det du gör så blir allt lättare. Och för den som hittar och bejakar sina drivkrafter blir det ofta ännu bättre. Självinsikt och självförståelse är nycklar till självförtroende och mod. Då är det bra att hitta, förstå och bejaka sina drivkrafter.

21/1 2018. Marcel Hirscher har dominerat den alpina skidvärlden på herrsidan de senaste åren. Vad skiljer de skidåkare som ofta vinner med en hundradel från andra? Vad skiljer ett riktigt bra resultat från ett som bara är godkänt? Vad skiljer det mest lönsamma företaget från det företaget som bara överlever? Vad skiljer den mest framgångsrika säljaren från den medelmåttige? Tittar man närmare och söker en förklaring så är det inom de flesta områden nästan aldrig några stora sensationella skillnader. Oftast handlar det om förmågan att göra det lilla extra många gånger och inte minst förmågan att göra det lilla extra i många detaljer och inom många områden. Om och om igen. Att lyckas bygger självförtroende och mod. Men ingenting sker av en slump. Orkar du göra det lilla extra? Vill du?

14/1 2018. Varför hamnar vi ofta i soffan framför en tv-serie med en påse chips istället för att komma ut på joggingrundan? Trots att och vi faktiskt vill bli smalare och starkare. Så här i nyårstider står löften om minskad vikt, mer träning och sluta röka som spön i backen. Och i mars så är de brutna löftena lika många som sandkornen i Sahara. Årets nobelpristagare i ekonomi, Richard H Thaler, har både analyserat varför vi människor så ofta agerar kortsiktigt och formulerat en lösning på problemet. Han kallar lösningen för ”nudging”. Det är en metodik du kan använda när du vill lyckas på riktigt. Både vad det gäller din egen utveckling och ditt företags utveckling. Det finns få saker som sänker självförtroende och mod så mycket som att uppleva att man misslyckas. Genom att använda dig av ”nudging”-psykologin kan du motverka detta.

8/1 2018. Oxveckorna* är här och då blir det extra tydligt - livet är lättare att leva i t-shirt och shorts. Min generösa snart 95-åriga svärmor bjöd familjen på en julresa till Gran Canaria. Från regn och rusk till dryga 20 grader, sand, sol och bad i Las Palmas. Varje dag. Men det var något av en chock att komma tillbaka till mörker och minusgrader. Resultat - melankoli. Ibland prövas vår förmåga till positivt tänkande. Med råge. Då gäller det att vässa blicken, tänka positivt och se allt det goda och fantastiska som faktiskt finns där bakom vinterns gråa filt. Utan att bli klämkäck eller dumglad. Livet är faktiskt en gåva även om vi allt som oftast behöver hjälp att inse det. Speciellt nu när oxveckornas tyngd gör att vi knappt orkar upp ur sängen på morgonen. Ibland är det därför extra viktigt att försöka se livet från den ljusa sidan. De här tankarna brukar hjälpa mig när det är tungt.

15/12 2017. ”Det ska va gött att leva annars kan det kvitta”. Galenskaparnas slagdänga borde man lyssna på oftare. Att leva av hjärtats lust borde vårt viktigaste rättesnöre. Men. Vad är ett gött liv? Kan man leva livet fel? Ja, om man gör andra illa lever man livet fel. Men om man inte gör det får man leva som man vill. Det har ingen annan något med att göra. Jag tror inte att framgång och lycka handlar om pengar och status. Jag tror att det handlar om att få styra sitt liv, få utveckla sig själv och att få bidra till att göra världen lite bättre. Kan man leva så känns livet ofta lustfyllt och meningsfullt. Men ibland behöver man stanna upp och ta ett omtag när man bär på livets kassar. Utan att man märker det kan det blivit för tungt, Är det något som behöver tas bort? Läggas till? Lagras? Genom att ställa sig ett antal frågor då och då kan man hjälpa sig själv lätts på trycket och att hitta rätt väg. Här kommer ett 20-tal utmanande och lite obekväma frågor. Törs du svara på dem?

10/12 2017. Jag är egentligen en riktig fegis. Jag är rädd för höjder, jag är rädd för att dyka, jag är rädd för det okända, jag är rädd för förändring… Men det jag nog är mest rädd för är att sluta utvecklas. För mig är det nästan detsamma som att sluta leva. Att dag efter dag upprepa exakt samma sak som jag gjorde dagen före och kommer göra dagen efter fyller mig med en isande skräck. Jag lever mest och bäst när jag får bejaka min nyfikenhet och kreativitet och gärna tillsammans med andra. Det är i möten med andra jag blir till och det är där jag får pröva mina tankar och idéer. Det nya. Det okända. Det är då jag växer. Den här nyfikenheten kan man kanske kalla ett slags mod men mod kan se så olika ut. Hur modig är du? Att pröva sina vingar bygger självförtroende och mod och för att våga behövs självkännedom. Vilken typ av mod är din drivkraft? Passar några av dessa definitioner in på dig?

3/12 2017. Om det är något vi vet så är det att något alltid kommer gå snett och bli fel. Oftare förr än senare. Sånt är livet. Ingen kommer undan smärtor och motgångar men hur lyckas man tackla utmaningarna? En del låter problemen fullständigt äta upp en. Små misstag växer lätt till gigantiska problem. Proportionerna blir groteska. Andra förtränger känslan och stoppar huvudet i sanden. Och sedan är det många som är så rädda för smärtan och risken att misslyckas att de aldrig någonsin vågar testa sina gränser. De rör sig i sin lilla lilla komfortzon och missar därmed – livet. Det är därutanför som vi bygger självförtroende och mod. När vi klarar något trots allt. Och går vidare. Man behöver öva på att stå rak och stolt i livet även när det gör som mest ont. För det är livet. Också. För det löser sig. Också.

26/11 2017. Förr, på den gamla goda tiden, kunde vi reklammakare få ett uppdrag, formulera ett budskap, paketera det mer eller mindre kreativt och skicka ut det i ett antal kanaler. För vi visste var målgruppen fanns. Om vi inte hade gjort bort oss fullständigt så fungerade det. Målgrupperna såg budskapet, responderade, gick till butiken – ringde samtalet – kom till mötet och affären kunde bli verklighet. Åh, så lätt det var. Då. Idag har kommunikationslandskapet förändrats i grunden. Förr kunde vi resa en flaggstång (kampanjen) och hissa en flagga med budskapet i trygg förvissning om att de vi ville nå såg budskapet. Idag är målgrupperna i ständig rörelse. Idag är det dags att stycka flaggstången och flaggan. Och tänka i flöden. Det ger dig chansen att bygga förtroende, tillit och attraktion. Det ger styrka. Det ökar chanserna att få ut sitt budskap. Det bygger självförtroende och mod. Gör så här.

19/11 2017. Drömmen om det stora språnget är en myt som många odlar. När jag hittar och får den kursen, den boken, den partnern, det jobbet, den lönen, det hemmet, den bilen … då kommer allt lösa sig. Då blir allt bra. Det är inget fel på att drömma och längta men vill vi åstadkomma någon hållbar förändring så måste vi mer leva som myror. Myror har en dröm om att bygga den stora stacken och de måste acceptera att den tar tid att bygga. Genom att sedan leva i nuet och varje dag bidra med att lägga ett nytt strå till stacken så respekterar man betydelsen av alla de små steg som tillsammans både är livet och bygger drömmen. Det finns inga genvägar. Det finns ingen qvick-fix. Det finns inga mirakelkurer. Det handlar om att ha en dröm, sätta mål och varje dag ta de där små stegen mot sitt mål. Och samtidigt bära med sig insikten om det värdefulla i det man gör. Det bygger självförtroende och mod. Allt börjar med självkännedom. Vet du var du befinner dig på kompetenstrappans fyra steg?

12/11 2011. När visitkort används idag är det ofta bara till hälften. Om ens det. Den nakna sanningen är att de allra flesta aldrig använder baksidan av visitkortet för att berätta om vad man vill, kan och erbjuder. Den som kan berätta om sig själv och sitt erbjudande på baksidan av visitkortet har dessutom ofta fångat sin "hiss-pitch". Som flitig affärsnätverkare så stöter jag tyvärr allt oftare på folk som inte ens har ett visitkort med sig. Det är skrämmande. Varför tar man inte chansen till att göra ett maximalt första gott intryck när man har ett personligt möte? Hur många affärer blir inte av för att det slarvas med det mest elementära? När jag höll ett föredrag för 300 försäljningschefer ställde jag frågan om hur många som berättade om sig själva och sina löften på baksidan av visitkortet. Den nakna sanningen var att det bara var tre stycken. Av 300. Med ett schysst visitkort kan du göra skillnad, få fler heta kunder och snabbare bygga tillit och attraktion. Gå inte in i den digitala anonymitetsfällan. Träna på att alltid ha med dig dina visitkort. Förbered dig rätt och hantera dem rätt. Här är 13 tips på vad du bör tänka på vid hanteringen av egna och andras visitkort. Men kom ihåg, det handlar inte om att slänga iväg så många visitkort som möjligt. Det handlar om att bygga förtroende och attraktion. Där är den lilla papperslappen fortfarande ett ovärderligt redskap.

5/11 2017. I en värld fylld av frestelser dygnet runt är det lätt att falla för världens lockrop. Glittrande signaler och ständiga flöden av frestelser direkt in i mobilen är svåra att motstå. Mobilen menar en del har blivit fjärrkontrollen till våra liv. Har det verkligen gått så långt att vi är styrda av fjärrkontrollen och inte vad vi själva vill? I en komplex värld är det lätt att bli händelsestyrd och glömma bort vad som man verkligen vill göra. Vad är din dröm? Vad ligger dig närmast om hjärtat? Gör du det du brinner för? Här kan du träna på det viktigaste du bör träna på inom området EQ, emotionell intelligens, om du vill leva din dröm. Träna på att din impulskontroll, det bygger självförtroende, självkänsla och mod. Lär dig av Marshmallowtestet.

29/10 2017. I en allt mer globaliserad, digitaliserad, urbaniserad och transparent värld kämpar världens företag för att växa och överleva. Det är en kamp som förs med verktyg som teknik, strategi, ekonomi, affärsmodeller och varumärkesbyggande. Och det är en kamp inte bara om marknadsandelar utan även om talangerna. De flesta är idag överens om att det är personerna som är varje organisations viktigaste resurs och tillgång. Det är människorna som gör skillnad. När medarbetarna går hem för dagen går samtidigt företaget i praktiken i konkurs. Om de inte kommer tillbaka nästa dag. Därför blir det allt viktigare att skapa attraktiva arbetsmiljöer där människor trivs, mår bra och både kan utveckla och utvecklas på ett hållbart sätt. Därför är det viktigt att medarbetarna har en god självkännedom för att kunna utvecklas både som individ och lagbyggare. Då behöver man ha en god känsla för hur väl utvecklat EQ man har. Och träna medvetet för att utveckla sitt EQ. Med god självkännedom kommer ofta både självförtroende och mod. Här är de 15 delarna inom EQ.

22/10 2017. Det är så fruktansvärt orättvist - medias obalans kring rapporteringen av alla så kallade nyheter. Man berättar om det värsta som har hänt och det värsta som har hänt har alltid hänt. Någonstans i världen. Alltid. När det finns massor av goda exempel på människor och företag som gör bra saker där både hjärta och hjärna finns med. Men de hamnar aldrig på löpsedlarna. Därför behövs det fler goda exempel som lyser upp vår väg mot framtiden. När inte media lyfter fram det som inspirerar får vi leta själva. Och berätta om det. Sprid de goda krafterna. Kan andra så kan du. Google är ett exempel på en arbetsplats som undersökt vad det är som skapar ett inspirerande och utvecklande arbetsklimat. Men det finns många många fler. Se dig omkring. Var och vad är det som skapar bra liv och goda arbetsklimat? Där det skapas finns ofta självförtroende och mod. Här kommer fortsättningen på serien om EQ med Google och många fler sköna exempel.

15/10 2017. Vad är egentligen framgång? Det kan se ut på tusen olika sätt. Vad är framgång för dig? Vad än din bild av framgång är så behöver du öka din självkännedom och träna ditt EQ, alltså din emotionella intelligens, om du vill nå din dröm och leva ett bra liv. Det kommer krävas mer och mer av framtidens medarbetare. Det räcker inte med högt IQ, du behöver även utveckla fler av de mänskliga förmågor som skapar ett högt EQ. Det handlar om att bli en hel, schysst, stark och empatisk människa. Har man nått dit har ofta också både självförtroende och mod och då har man lättare att både ge och ta emot. Och det går att träna. I tre inlägg kommer jag titta närmare på EQ. Här kommer en bakgrund till vad EQ – emotionell intelligens är, dess möjligheter och vad forskningen menar att utvecklad EQ hos fler kan göra för individer, grupper och samhälle. Nu och i framtiden.

8/10 2017. ”Hur många här har vänner som ni verkligen gillar men som ni inte hinner med att träffa så ofta som ni vill? Den frågan brukar jag ställa till deltagarna som lyssnar på någon av mina föreläsningar i konsten att bygga och leva sitt varumärke. Alla räcker upp handen. Inklusive mig själv. ”Hur många här är bättre på att hålla i sina affärskontakter än sina privata vänner?”. Ingen räcker upp handen. Det är så det ser ut idag. Trots att vi gärna vill så har vi svårt att hinna med att odla och utveckla våra relationer. Trots att vi alla vet hur viktigt det är med hög kvalitet i våra relationer. Både privat och i yrkeslivet. Bra relationer ger styrka, självförtroende och mod. Och tilliten är den bärande pelaren. Här är några tips på hur du kan göra för att vara närvarande även om du är frånvarande.

Stolt på FacebookStolt på TwitterStolt på LinkedIn

Inspiration


Stolta tips

Prova-på-pris för affärsnätverket Academy of Excellence Boost Club torsdag 10/1 2019, bara 990:- (halva priset).

För dig som verkligen är beredd att jobba med din egen utveckling. Och bidra till andras utveckling. Det går