fbpx

29/1 2017. Visst är det lätt att tappa bort sig själv i den här världen? Och det är verkligen inte konstigt. Aldrig någonsin har vi varit så överrösta av intryck, tankar och krav. Konstant. Dygnet runt. Tack vare eller snarare på grund av internet. Och GUD. Globaliseringen, Urbaniseringen, Digitaliseringen som sveper in och finns överallt och ingenstans. Aldrig någonsin har vi haft så stora valmöjligheter. Aldrig någonsin har vi kunnat jämföra oss med andra så påtagligt som vi kan idag genom sociala medier. Mobilen finns alltid där. Lockande och krävande på samma gång. Ett fönster mot världen som sveper in och riskerar att skapa ett allt mer ökande tryck både inifrån och utifrån. Ett tryck som det är livsnödvändigt att lära sig hantera för att inte tappa bort sig själv. Ett sätt är att nynna tillbaka sin egen skugga. Varje dag. Hur gör du?

 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

89. Träna på att nynna tillbaka din egen skugga

Den kloke tar råd heter det. Jag tror att det är viktigare än någonsin att omge sig med kloka och stöttande personer för att hålla ihop och inte gå sönder. För mig är naturligtvis min hustru den absolut viktigaste och klokaste personen men inte ens hon kan i alla stunder räcka till. Det vore dessutom orättvist av mig att ha så höga krav på henne. Därför behövs det mer och fler personer som kan och vill ge sina perspektiv. Det har jag lyckligtvis. I mitt kommunikationsnätverk K22, vänner och syskon. Men inte ens de kan räcka till i alla lägen.

Hitta dina livsguider
Då tar jag till det näst bästa, böcker i allmänhet och Patricia Tudor Sandahl i synnerhet. Men självklart också internets underbara källor. Ted Talks, Sveriges Radio, You Tube. Du är aldrig ensam. Här finns det hjälp, tröst och lindring. Här finns det klokskap i överflöd och här finns det kunniga livsguider som reflekterar och levandegör möjligheterna med att vara människa. Här finns hopp, kraft och framtidstro i massor. Om du letar på rätt ställe.

 

 

Att hitta sig själv
Just nu läser jag en fantastisk bok av Patricia Tudor Sandahl som heter ”Ordet är ditt”. Den handlar om att använda sig av skrivandet som ett sätt att upptäcka sig själv och sitt sanna jag. Alla har vi en historia att berätta. Alla bär vi inom oss livserfarenheter som vi kan använda till vår egen utveckling om vi vill. Genom skrivandet ger man sig själv perspektiv, formulerar sina känslor och blir helt enkelt tydligare för sig själv. Skrivandet bygger identitet och kraft. Om jag inte vet vem jag är hur ska jag då veta vad jag vill? Genom skrivandet ökar självinsikten och självförtroendet växer och blir starkare. Då är det lättare att välja väg och du har mer kraft att ta dig framåt. Skrivandet gör dig med andra ord till en tydligare och mer mogen individ.

När är du som mest verklig?
Bland all stress, krav och förväntningar är det många som drabbas av känslan av meningslöshet, tomhet, alienation och förvirring. Man går vilse. Man hittar inte sig själv längre. Det är en förödande känsla om man inte hittar tillbaka till sin egen storslagenhet, sitt sanna själv. Nyckeln är att skapa, erövra eller återerövra upplevelsen av den levande kontakten med sig själv OCH världen. Det är det som är källan. Urkänslan av kontakt med sin personlig mening i livet. Det är där kreativitet och livsglädje blommar. Det är där vi alla är värda att finnas. Mycket oftare, mycket innerligare, mycket närmare.

 

 

”Humming home your shadow”
När jag vaknade i morse ville jag inte stiga upp med en gång. Klocka var bara sju och det var lördag. Sängvärmen lockade och då var det en gyllene kompromiss att ligga kvar och läsa lite. Patricia Tudor Sandahls klokskap är en perfekt mjukstart för att få igång livsglädjen. Då drabbades jag av denna vackra historia som Patricia själv hämtat från en syster Maria José Hobday som brukar berätta den för barn men den är lika tänkvärd för alla åldrar. Den heter alltså ”Humming home your shadow” och härstammar från hopiindianerna.

”Barnen hos hopiindianerna får lära sig att det är väldigt viktigt att de kallar tillbaka sin skugga när de stiger upp på morgonen. När du går och lägger dig på kvällen ger sig en del av dig iväg. Det är din skugga. Den del som av dig som du hållit undan hela dagen, den del som inte fått lova att finnas. När du lägger dig säger din skugga: ”Nu är det min tur. Nu ger jag mig på upptäcksfärd i världen som du inte låter mig ta del av under dagen.”. Och så ger sig den av. Skuggan är fri att gå så långt den vill men den är bunden av en sak – du har ett nynnande som bara din skugga känner till. Och den kan aldrig vara olydig mot dig.

Så när du stiger upp på morgonen kommer din skugga tillbaka om du kommer ihåg att nynna. Även om den inte vill. När du stiger upp, kom då ihåg att nynna på just ditt sätt innan du går ut. Då kommer din skugga att säga ”Åh, jag måste gå hem” och så kommer den hem. Och du är aldrig redo att möta dagen förrän du tagit dig tid att nynna din egen skuggas sång.

En del människor säger ”Jag måste ha vaknat på fel sida, jag tror jag ska lägga mig igen och börja om”. De har glömt att nynna. Andra går upp klockan sju och vid tio säger de fortfarande ”Bry er inte om mig, jag är inte riktigt på plats”. De har glömt att nynna!

Så du ser att det ligger verkligen något i att komma ihåg att få med hela sig varje dag. Detta får hopistammens barn lära sig. Inte genom att man säger ”När du stiger upp på morgonen måste du göra det här och det här” utan genom att säga ”Nynna din sång så att ditt hjärta och ande förenas”. Så slutar berättelsen.

 

 

Hur nynnar jag tillbaka min skugga?
Varför drabbades jag så starkt av denna historia. Jag tror att jag både kände igen mig själv och min egen kamp för att hålla ihop och återupptäcka glädjen i mitt liv varje dag. Och jag drabbades av den vackra beskrivningen, så skönt befriad från pekpinnar, av vikten av hitta sig själv varje dag för att kunna leva äkta och ärligt. Sedan började jag fundera på hur jag nynnar tillbaka min egen skugga varje dag och såg då mina egna morgonritualer i ett annat ljus. Inte bara som nödvändiga måsten utan som stöd för mitt liv. Så här nynnar jag tillbaka min skugga: Jag tänder mitt ljus, jag gör mina ryggövningar, jag mediterar, jag tar mitt kaffe och skriver min att-göra-lista, jag tar långa frukostar på helgerna och jag skriver min blogg.

För jag märker så tydligt. När jag inte gör detta utan kastar mig rakt in i livets torktumlare så känner jag mig mycket mer spretig och liksom i oskärpa inför mig själv. Det mår jag inte bra av och då blir jag sämre på att bidra till min omvärld. Då tar jag nya tag nästa dag.

Hur gör du?

mvh/u

PS. Patricia Tudor-Sandal är psykolog, psykoterapeut och fil.dr. i pedagogik. Hon är också en av Sveriges mest populära föredragshållare och författare till tretton böcker. Hon medverkar dessutom regelbundet på Sveriges Radios program ”Tankar för dagen” där hon reflekterar och betraktar människor och liv med värme och insiktsfullhet. Jag rekommenderar varmt både hennes böcker och hennes betraktelser i radio och i föreläsningsform. Läs mer på www.tudorsandahl.se