fbpx

14/2 2016. Hela samhällets grundfundament bygger på tillit och förtroende. Något som inte minst de senaste veckornas turbulens visat. Höjdares huvud har rullat som om det vore Stockholms blodbad. När förtroendekapitalet är förbruket spelar inte fakta någon roll. Kan vi lita på varandra? Barnet behöver sina föräldrar, de vuxna behöver varandra och släkt och vänner att lita på. Företag och organisationer bygger hela verksamheten på att medarbetarna gör sitt jobb och att de håller vad de lovar både internt och externt. Organisationen måste kunna lita på att medarbetarna kommer tillbaka nästa dag. Annars är företaget i praktiken i konkurs. Och kunder och leverantörer behöver kunna lita att företag håller vad de lovar. Både det privata och offentliga arbetslivets aktörer ingår ständigt både uttalade och tysta avtal med varandra. Och medborgarna måste kunna lita på att samhällssystemet och demokratin håller vad parterna har lovat. Hela samhällsystemet stabilitet vilar på förtroende och tillit. I det lilla börjar allt byggande av relationer i mötet mellan människor. Respektera dig själv, respektera andra, ta ansvar för dina handlingar. Äkta, ärliga, tydliga och lyhörda möten mellan människor bäddar för goda relationer. Möten där bägge parter vill nå tillit till varandra bygger ömsesidigt självförtroende. Så här kan man göra.

 
 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

45. Träna på att se alla individer som möjligheter

Kay Pollak är en fantastisk person som hjälpt och inspirerat mig mycket. Både i bok- och föreläsningsform. Jag rekommenderar varmt att gå och lyssna på honom om du har möjlighet. Och läs hans böcker, den senaste heter ”Att välja glädje”. En av de viktigaste sakerna som fastnat hos mig är uppmaningen: Se varenda människa du möter som utsänd till just dig. En individ som du kan träna på för att bli en bättre människa. Möter du hen med nyfikenhet, lyhördhet och en positiv inställning kan jag garantera att det blir ett bra möte som ni båda två kan växa av. Möter du personen med misstänksamhet, kyla och ointresse blir det tvärtom. Och om människan beter sig oförskämt, drygt och elakt kan du tänka ”Bra, hen är utsänd för att jag ska lära mig något. Varför är hen så, är det något jag sagt, är det något jag kan göra för att vända situationen, vad kan jag lära mig?”. Visst låter det jobbigt? När det finns så många idioter som det gör. Eller är det så? Alla kanske är utsända till dig för att du ska kunna träna på dem. Sitter kanske sanningen och möjligheten i våra tankar och handlingar?

 

  

46. Träna på att bygga nätverk

Vi är omgivna av nätverk av alla de slag. Både formella och informella. Det är bra och det är i nätverken som utvecklingen kan ta fart. Jag har själv nätverkat intensivt sedan jag 2008 startade reklambyrån Stolt Kommunikation. Från dessa kontakter har jag direkt och indirekt fått i stort sett alla mina uppdragsgivare och samarbetspartners. Men kom ihåg, det handlar inte om att dela ut och få mest visitkort. Det handlar om att bygga förtroende, väcka sympati och skapa attraktion. De som kliver in i nätverken för att göra snabba affärer har inte förstått poängen. Var schysst, var hjälpsam, var tydlig, var närvarande och framförallt var uthållig. Då kan jag garantera att du får både nya affärer och nya vänner. Vill du veta mer om hur du kan göra så har jag skrivit en Stolt Nätverksskola i 12 delar om mina erfarenheter. Den kan du läsa om här. Och om du har lust att bli medbjuden som min gäst på någon nätverksträff så får du gärna höra av dig. Alla nätverk mår bra av den energi som nya besökare ofta har. För att inte tala om deras nätverk. Du vet väl att alla människor har minst 250 personer i sina nätverk om de tänker efter. Gör du intryck så öppnas dörrar av de som gillar dig. Vi gör nämligen affärer med de vi gillar.

 

  

47. Träna på att ge mer än du får

”Alla tänker på sig ingen tänker på mig” säger många och kurar in sig i offerkoftan. Om inte du är snäll mot mig ska inte jag vara snäll mot dig. Det är dags att tänka om. Det är dags att vända på kuttingen, ta av sig bitterminen och slänga offerkoftan. Sanningen är, och detta finns det undersökningar som bevisar, att den som är generös och är beredda att ge av sin tid, sina tankar, sin kunskap och sina pengar oftare är en vinnare i livets spel. Vi mår bra av att ge och vi mår bra av att se att andra mår bra. Den som har en generös inställning till andra mår bättre både fysiskt och psykiskt, har bättre sociala relationer, fler vänner och dessutom ofta mer pengar. Affärsnätverket BNI (Business Network International) har ett begrepp för detta ”Givers Gain”. På sina nätverksträffar dokumenterar organisationen vem som ger namn och ingångar till affärsmöjligheter åt andra. Av den statistiken går det att utläsa att det alltid är den som öppnar flest dörrar till nya affärer för andra som också får mest tillbaka. Och detsamma gäller över hela världen. Men är inte detta en falsk generositet som egentligen bara handlar om att själv kunna sko sig och vinna fördelar? Det är en vanlig undran. Jag tycker inte det, det handlar om att skapa klimat och strukturer där bägge parter vinner och mår bra. Det går och är bevisat. Det kan väl aldrig vara fel?

 

 

I Sverige har vi enligt, en världsomspännande undersökning, den högsta andelen av tillit som finns mellan individer i hela världen. Hur kommer det sig? Det har inte gått över en natt eller utan kamp. Folkrörelsernas framväxt, en levande demokratisk dialog, konsensus, fri press och media, hög vilja att hitta lösningar på problem som fungerar för många, fred i mer än 200 år, arbetsamhet, uthållighet, vänlighet, förmåga att snabbt ta till oss nya idéer, produkter och mycket mer har skapat ett Sverige att vara stolt över. Trots alla fel.

 

 

Men låt oss inte ta något för givet. Ingen relation är så bra att den överlever vad som helst. Förtroende kan förloras blixtsnabbt och till synes stabila stater kan falla samman. Kom ihåg att förintelsen började i ett modernt och kulturellt extremt högutvecklat samhälle med högt respekterade domstolar, universitet och författare. Det kan hända igen. Om vi inte ser upp. Om vi inte säger ifrån. Om vi inte står upp för allas lika värde. Den största och första varningsklockan innan konflikter eskalerar är när grupper börjar tala om vi och dem. Och när omgivningen inte säger emot. Det får inte hända igen. Tillsammans blir vi starkare. Genom att gemensamt skapa ett generöst, varmt och livsbejakande klimat växer alla parter. Livet blir roligare och fler får självförtroende. Och mod.

mvh/u