fbpx

15/10 2017. Vad är egentligen framgång? Det kan se ut på tusen olika sätt. Vad är framgång för dig? Vad än din bild av framgång är så behöver du öka din självkännedom och träna ditt EQ, alltså din emotionella intelligens, om du vill nå din dröm och leva ett bra liv. Det kommer krävas mer och mer av framtidens medarbetare. Det räcker inte med högt IQ, du behöver även utveckla fler av de mänskliga förmågor som skapar ett högt EQ. Det handlar om att bli en hel, schysst, stark och empatisk människa. Har man nått dit har ofta också både självförtroende och mod och då har man lättare att både ge och ta emot. Och det går att träna. I tre inlägg kommer jag titta närmare på EQ. Här kommer en bakgrund till vad EQ – emotionell intelligens är, dess möjligheter och vad forskningen menar att utvecklad EQ hos fler kan göra för individer, grupper och samhälle. Nu och i framtiden.

 


Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

113. Träna på att förstå potentialen med EQ

Jag stötte på begreppet EQ för ett 20-tal år sedan och gladdes då åt att forskningen äntligen skapat ett begrepp som mätte värdet av människans mer mjuka förmågor. Som kreatör och känslomänniska har jag rätt ofta känt mig korkad bland alla mattesnillen och akademiker. Med EQ-begreppet infördes ett nytt tänkande som också värderade de förmågor som inte alltid är lika lätta att mäta som t.ex. matematik, ekonomi och fysik. När fler och fler började lyfta EQ som något viktigt och positivt kändes det som individer som bejakade konst, fantasi, kreativitet och empati äntligen bli sedda och uppskattade efter förtjänst.

Google och World Economic Forum förstår potentialen med EQ
EQ var populärt under ett antal år men sedan upplevde jag begreppet föll i glömska. Vilket det naturligtvis inte gjorde. Det har utvecklats, forskats på och växt fram som en av de viktigaste faktorerna att kunna utveckla för både individ och grupp. Och idag, när t.o.m. Google menar och insett att högt EQ är en av de viktigaste framgångsfaktorerna för effektiva och hållbara grupper, är begreppet mer än hett. Det är framtiden. En annan institution som lyfter vikten av högt EQ är forskarna runt gruppen World Economic Forum. Jag kommer berätta mer om Googles exempel i nästa blogg.

 

 

Handelskammaren visar vägen
I veckan besökte jag ett av Stockholms Handelskammares suveräna frukostseminarier. Temat var ”Framgång med emotionell intelligens, går det?”. De lockade mig extra mycket med en ingress som löd: ”
Idag är det viktigare än någonsin i en organisation och i vardagen att ha hög social förmåga. Det är inte längre tjänsten eller produkten som avgör framgång utan de mänskliga förmågorna och de upplevelser som påverkar kunder och intressenter i beslutsfattandet. Men vad är egentligen Emotionell Intelligens - EQ? Hur kan man använda, mäta och utveckla det?

Caren Sjöström, psykolog på Kandidata Sweden, berättade om hur mångårig forskning och hennes egna erfarenheter tydligt visat att högt EQ är otroligt viktigt för att skapa framgång, både privat och i yrkeslivet. EQ bedöms som en avgörande komponent, både nu och i framtiden, för dagens ledare och chefer och för individer i vardagen effektivt ska kunna guida, leda, förstå och uppmuntra sig själva och andra för att förstärka positiva beteenden och därmed öka effektiviteten på arbetsplatsen”.

 

 

Forskningen bakom EQ
En av de tyngsta forskarna inom området heter Dr Reuven Bar-On. Han är professor vid University of Texas och har forskat i mer än 17 år och 11 länder på ämnet EQ. Han hade konstaterat att begreppet IQ inte räckte till som förklaring på varför somliga lyckas så mycket bättre än andra. Hur gör folk för att kunna leva ett bra liv och vara framgångsrika? Vilka mänskliga faktorer påverkar och vad kan man påverka? Dr Reuven Bar-On landade i en modell som kallas IQ-i 2.0.

Vi människor är ju en produkt av både arv och miljö. Vi föds med vissa medfödda personlighetsgrad och förutsättningar där vår miljö och kultur gör så att den samlade identiteten ofta har formats i de senare tonåren. Det intressanta är dock, som Dr Bar-Ons forskning visar, är att vi har stora möjligheter att påverka våra liv om vi medvetet arbetar med att utveckla vår emotionella intelligens både ur individ- och grupp-perspektiv.

Människan är ett flockdjur som behöver en god och livsbejakande miljö där man respekteras och uppmuntras. Det är det som den fördjupade definitionen av emotionell intelligens kan hjälpa till att skapa och utveckla. Med en högre grad av självkännedom, mer medveten träning, tydliga målbilder och en trygg grupp kan individer utvecklas på ett fantastiskt vis. Och vara lönsamma. Hemligheten är att skapa bra team. Lätt som en plätt? Eller?

 

Det enkla är det svåra
Va? Är sanningen att bra team presterar bättre? Rocket science? Nej. Blev någon förvånad? Nej. Men varför ska det då vara så svårt att skapa framgångsrika team när alla egentligen vet hur man gör? Svaret är att människan och begreppet EQ är så komplext och består av så många delar att det tar tid och är svårt att få ihop det. Jämför t.ex. med fotboll. I grunden är det en enkel sport. Sparka, passa, dribbla, spring och skjut mål. Helst fler än motståndaren. Hur lätt som helst … eller?

Zlatan och Messi tränar på precis samma saker som sjuåriga Pelle och Stina i Ytterhogdals BK. Men de gör det lite bättre, oftare och i ett oändligt mycket högre tempo. Alltså, att spela bra fotboll är svårt och kräver talang men också extremt mycket och daglig träning. Detsamma gäller för EQ. Som också går att träna upp, det finns ingen personlighet som är ristad i sten. Även om vårt arv har gett oss både talanger och begränsningar så är det viktigt att alltid att komma ihåg - varje individ har en enorm utvecklingspotential och ingen utveckling sker av en slump. Självkännedom är avgörande för all framgång.

Exemplet empati, fler bottnar än man kan tro
Jag har genom åren ofta lite slarvigt satt likhetstecken mellan EQ och empati. Alltså förmågan att känna med en annan person. En djupare förståelse som också känns i hjärtat. Empati är bara en av 15 underrubriker som tillsammans bildar den modell som Dr Bar-On skapat och som Kandidata använder. Caren Sjöström fördjupade definitionen av empati på ett fascinerande vis. Det blev en ögonöppnare för mig. Enligt Caren Sjöström består begreppet empati bl.a. av

- förmågan att Uppfatta de känslomässiga signalerna från andra
- förmågan att visa jag förstår hur du känner och förmågan att Förmedla jag känner likadant
- förmågan att Förstå andra och hur de tänker och ser på världen
- förmåga att vara Nyfiken på andra
- förmågan att vilja söka Kunskap om andra
- förmågan att lära sig Lyssna på det främmande
- förmågan att Känna med andra
- förmågan att Agera för att andra ska må bra

Man kan bryta ner alla de 15 underrubrikerna i mindre beståndsdelar när man ser närmare på begreppet EQ enligt Dr Reuven Bar-Ons modell. Då framstår människans komplexitet i all sin tydlighet och då är det enklare att förstå varför de flesta människor inte alltid har det så lätt att få ihop sina liv. Trots kamp och mycket god vilja. Det är mycket förnuft och känsla som ska kokas ned till en fungerande helhet. Det är kanske det som kallas mänsklig mognad och det är något man förmodligen aldrig kommer kunna lära sig fullt ut.

Här finns ett intressant klipp från Skavlan där Daniel Goleman, forskaren och författaren till boken ”Känslans Intelligens” intervjuas. Se mer här.

 

Bli vän med dina hinder
Vi har all olika ankare eller hinder som håller oss tillbaka från att lyckas. Vi är nämligen mästare på att lägga krokben för oss själva. Skam och genans är två stora hinder för många i livet. Vad händer om jag misslyckas? Törs jag verkligen? Tänk om jag blir utskrattad? Jag orkar inte, jag hinner inte, det går inte, det har jag provat förr det gick inte då heller … och så vidare i all oändlighet. Vill du blomstra? Vill du leva livet fullt ut?

Då behöver du lära dig att stå ut med din skam för ett tag. Det går över och vad har du egentligen att förlora? Egentligen ingenting om du tänker efter. Misslyckas du är det bara att försöka igen. Eller pröva något annat. Det värsta är om du inte gör någonting. Då kommer du ingenstans och blir stående på ett ben i livets vägskäl. Den gamla hockeylegenden Wayne Gretzky sa alltid ”Du missar alltid varenda skott som du inte avlossar”. Tänk på det citatet två gånger. Minst.

Detta var en bakgrund till EQ och hur forskarna ser på begreppet som en avgörande framgångsfaktor i framtidens strävan efter att utveckla effektiva, lönsamma och hållbara team. Nästa gång kommer jag berätta mer om vilka erfarenheter Google gjorde när de analyserade alla sina arbetsgrupper och vad som gjorde att just några team stack ut så markant. Dessutom kommer jag lyfta fram den allra viktigaste underrubriken i modellen för den som vill bli framgångsrik. Oavsett vilken definition du lägger in i begreppet framgång.

mvh/u