fbpx

11/2 2018. I förra veckan lyssnade jag på ett enormt spännande frukostseminarium med rubriken ”Digitaliseringen är bara början”. På Stockholms Handelskammare föreläste Patrik Nyström, medgrundare till Stiftelsen Warp Institute. Det är en organisation som vill sprida positiv framtidstro samt inspirera och utbilda människor att ta tillvara på ny teknik. Att digitaliseringen sprider sig snabbare än en gräsbrand är väl ett välkänt faktum men jag visste inte att varför och att det faktiskt kommer gå mycket fortare än vad i alla fall jag kunnat ana. Kunskap ger självförtroende och mod att möta framtiden. Här är några av Patriks tänkvärda tankar och reflektioner. De kan hjälpa dig att möta digitaliseringen med ett leende.

 


Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

 

128. Träna på att se vad som kommer att digitaliseras

Jag har berättat det förr. Jag är en itiot. Varje morgon blir jag lika lycklig och överraskad då datorn startar. MEN. Jag använder den digitala tekniken dagligen och stundligen och rör mig allt bekvämare i cyberspace. Genom att vara öppen och frågvis har jag lärt mig agera och orientera mig i en värld fylld av ettor och nollor. Och det jag inte kan har jag sett till att jag lär mig av blandade IT-gurus som ger mig stöd och hjälp. Min tes är – klarar jag av detta så kan vem som helst göra det. Det är viktigt att vara nyfiken och frågvis, då löser sig det mesta. Så häng med på digitaliseringståget. För du sitter redan ombord på det. Och det går bara fortare och fortare. Lär dig se och förstå vad det är som händer och lär dig se vad du kan göra åt det i denna nya sköna digitala värld. Det finns gott om plats för den som visar självförtroende och mod.

 

För ett drygt år sedan kunde Atlas 1.0 från Boston Dynamics knappt gå. Det fanns inte tillräckligt med datorkraft för att kunna genomföra rörelserna på ett smidigt och naturligt vis. Idag ser det ut så här när Atlas laddar för en baklängesvolt tack vare att datorkraften har ökat så mycket. Följ sviten Atlas 2.0 gör en baklängesvolt. 1. Atlas är redo.

 

Varför går förändringen snabbare och snabbare?
Det som driver på hastigheten av digitaliseringen är framförallt utvecklingen av datorernas effektivitet, snabbhet och kapacitet. Datorutvecklingen följer något som kallas Moores Lag uppkallad efter Intels grundare George Moore. Han och hans team fick på 60-talet i uppdrag av Amerikanska Rymdstyrelsen, NASA, att öka datorernas kraft för det behövdes mer och kraftfullare datorer för att kunna utveckla de komplexa teknikerna kring månprogrammet. Moores Lag betecknar det fenomen att antalet transistorer som får plats på ett chip växer exponentiellt. Takten som gäller sedan många år tillbaka ger en fördubbling var 24:e månad. Enligt Patrik Nyström kommer denna lag bara gälla till år 2026. Då kommer den digitala utvecklingen fullständigt explodera.

 

2. Atlas går ner i knäna.

 

Lagrings- och överföringskapaciteten ökar
Hur ska all ny data som processas fram kunna lagras och överföras? Lagrings- och överföringskapaciteten ökar nästa lika snabbt som datakraftens kapacitet vilket gör att enorma mängder data både kan lagras och överföras. Kommer du ihåg de gamla disketterna? Eller de första modemen som pep och gnisslade? Idag lagrar Facebook otroliga datamängder runt om i världen och för varje sekund ökar bara datamängderna. Och allt kan analyseras och användas. Det är både fantastiskt och skrämmande.

 

3. Atlas trycker ifrån.

 

En sammankopplad värld
Idag har ungefär 3,5 miljarder av världens befolkning, på idag drygt 7 miljarder, tillgång till internet. Om ca sju år kommer den siffran dubblas, alltså ca 7 miljarder kommer ha tillgång till en uppkopplad värld. Vad kommer det ge för möjligheter? Nya möten. Nya samarbeten. Det kommer öppnas enorma nya marknader och kontaktytor att mötas i och lära av. Redan idag så sprids kunskap och idéer ut på internet, bearbetas, kompletteras och förfinas. Människans kunskapsnivå ökar ständigt och många älskar att dela med sig. Innovationer skapar nya innovationer som skapar nya innovationer. Och det går blixtsnabbt. Hela planeten är som en enda stor hjärna där de olika delarna kopplar ihop sig. Tillgången på kunskap, fakta och idéer sprids med en otrolig hastighet och det bara fortsätter. Vad kommer hända?

 

4. Atlas svävar fritt och inleder baklängesvolten.

 

Exemplet med iPhone
Det var år 2007 som Steve Jobs och Apple lanserade iPhonen. Anledningen att den kom just då var inte bara en tillfällighet, frukten av någon genialisk vision och teknologisk kreativ eruption. Det var först då som datorkraften hade blivit så kraftfull och smidig att den gick att få in i en så liten burk som en iPhone faktiskt är. Teknik och teknisk utveckling möttes och resten är historia. Eller framtid om man så vill.

 

 

5. Atlas har snart snurrat ett helt varv

 

Exemplet med Googles Översättningshörlurer
En annan otrolig innovation som blev möjlig helt nyligen är Googles Översättningshörlurar. Genom att koppla upp sig till molnet och använda dessa hörlurar genom mobilen kan man få 40 språk översatt till en talad röst – i realtid! Vad kommer detta ge för konsekvenser för världens utveckling? Kommer tolkar behövas? Språkundervisning? Integrering av nyanlända borde gå mycket snabbare och enklare när språkbarriärerna försvinner. Googles Översättningshörlurar är bara ett exempel på digitaliseringens konsekvenser. Och de hade inte kunnat komma tidigare än i oktober 2017 p.g.a. att den tekniska mognaden inte fanns på plats tidigare.

 

6. Atlas går in för landning

 

Exemplet Kodak och de nya digitalkamerorna
1973 jobbade en ingenjören Steve Sasson på Kodak och där uppfann han den första digitalkameran. Det var en lite otymplig sak som vägde 5 kg och hade minimalt med lagringsutrymme. Kodak trodde inte på idén och resten är historia. Idag är i stort sett alla kameror digitala och finns i varje mobil. Och Kodak gick i mer eller mindre i konkurs runt år 2013. De hade chansen att digitalisera sin verksamhet men tog den inte. Det kommer hända alla som inte förstår vad digitaliseringen innebär för deras verksamheter och som inte kan möta den nya tidens behov.

 

7. Atlas har landat och sträcker upp armarna i en segergest. Bilderna hämtade från You Tube.

 

Fyra mycket viktiga frågor
För var och en av oss, som vill leva i och med den nya digitaliserade tiden, gäller det att vara vaksamma, nyfikna och våga ställa oss dessa frågor.

1. Vad är inte digitaliserat i dag?

2. Vad kan bli det?

3. Hur kommer det påverka mig?

4. Vad kan jag göra åt det?

Hur vi än gör och vilka svar vi än har på dessa frågor som kommer vi påverkas i grunden av digitaliseringsprocesserna. Då gäller det vara förberedd och ta initiativ för att inte bli vare sig omåkt eller överkörd. Möjligheterna kommer vara enorma för den som hänger med i utvecklingen. Generellt så kan man säga att de rutinbaserade enklare jobben kommer försvinna medan arbeten som kräver kreativitet, social kompetens och hantverksskicklighet kommer vara svåra att digitalisera. Framförallt måste vi förbereda våra barn på denna nya sköna (?) digitaliserade värld. Vare sig vi vill det eller ej.

 

 

Roboten Atlas 2.0
Robotifiering, VR/Virtual Reality och AR/Augmented Reality (förstärkt verklighet) är några andra begrepp som många menar kommer växa explosionsartat de närmaste åren. Exempel på VR är de 3D-glasögon man kan sätta på sig och uppleva nya världar, miljöer och platser även om man sitter kvar i soffan. Ett av de bästa exemplen på AR är spelet Pokemon Go som spred sig som en löpeld för några år sedan. Man ser verkligheten via mobilen och speciella appar där det ser ut som nya världar och figurer finns i verkligheten. Ikea har t.ex. kommit långt inom området. Du kan i mobilen se hur soffa Sune skulle kunna se ut i ditt vardagsrum.

Avrundningsvis visade Patrik två filmer på en robot som kallades Atlas som tagits fram av Boston Dynamics. Först visade han en film på versionen av Atlas 1.0 där roboten Alex vandrade runt och rörde sig mer eller mindre berusat. Hans datorkapacitet var inte tillräcklig för att kunna läsa av och förstår omgivningens variationer. Ett drygt år senare kom Atlas 2.0. Det är den varianten som illustrerar denna blogg. På så kort tid hade datorkraften utvecklats så mycket att Alex 2.0 t.o.m kunde göra baklängesvolter. Den filmen kan du se här.

Det går fort nu. Hänger du med?

mvh/u