fbpx

14/11 2016. Så här i efterdyningarna av Trumps seger i USA-valet kan man verkligen fråga sig om det stämmer. Att ökad empati för andra även stärker det egna självförtroendet. Trumps främsta gren var ju knappast att visa lyhördhet och medkänsla för andra. Tvärtom. Trumps kränkningar, förolämpningar, lögner och elakheter är ju egentligen raka motsatsen till empati. Men han visade tydligen empati för de som känt sig bortglömda av etablissemanget för att de skulle välja honom. Men i det långa loppet kommer empati och vår förmåga att samarbeta vinna. Det sitter i människans DNA. Något som Stefan Einhorn så träffande bevisar i sin bok ”Konsten att vara snäll”. Ur vetenskapligt perspektiv, ur forskningssynpunkt och med många exempel ur det verkliga livet. Alla vinner i det långa loppet på att träna sin snällhet. Den som ger får. Det är bättre att hjälpa än att stjälpa. Det skapar tillit, trygghet och förtroenden. Träna på att vara snäll. Det lönar sig. För alla.

 

 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

81. Träna på att vara snäll

I min förra blogg tittade jag närmare på begreppet självmedkänsla. Om vikten av att inte sätta för höga krav på sig själv i denna stressiga och leveranskrävande tid. Ingen kan vara perfekt i alla lägen. Att ständigt sträva efter det perfekta kanske inte är värt priset. Den näst bästa lösningen kan vara nog så bra. Det är viktigt att få känna att det är helt okey att göra så gott man kan. Det perfekta är egentligen en omöjlighet.

Livet är en ständigt pågående process som man bidrar till efter bästa förmåga. Det finns egentligen inga misslyckanden. Det viktigaste är att inte ge upp utan att inse att det alltid finns tusen sinom tusen olika vägar till lösningar och utveckling. Om man vill. Följ ditt hjärtas röst. Genom att träna sig på en positiv självbild där man duger som man är så har man skapat en god grund för en positiv människosyn. Om man är snäll mot sig själv blir livet roligare om man också är snäll mot andra.

 

 

Skapa ett klimat av empati
Vilken värld vill du leva i? En värld bestående av vinnare och förlorare, eller i en värld bestående av ”killers” och förlorare. Trumps värld, Trumps uppväxt. Det är djupt tragiskt och speglar en människosyn som går tillbaka till den tiden när människan var lika mycket byte som jägare. Är det så vi vill ha det? Är det så världen kommer att utvecklas? Svaret är entydigt nej. Vi människor är beroende av varandra och av att vi visar varandra omsorg och empati. Genom att gemensamt sträva efter att skapa klimat som fylls av empati och medkänsla så ökar allas möjligheter att växa. Både som individ och som grupp. Gå inte på myten om vinnare och förlorare. Vi behöver varandra. Allt hänger ihop.

Apflocken tog hand om den svage
I sin bok ”Konsten att vara snäll” berättar Stefan Einhorn bl.a. följande: ”Att t ex kunna samarbeta är en överlevnadsfördel. Det finns exempel från apor, där forskare till sin förvåning märkte, att flocken behandlade en äldre njursjuk apa med stor omsorg. Apan fick mat först och hade alltid sällskap, trots att han egentligen sinkade dem vid förflyttning. Forskarnas tolkning var att denna omtanke om de svaga kanske var något flocken tjänade på. Den kan höra ihop med att i tider av torka kan det vara en fördel att ha med gamla individer, som kan minnas var vattenhål som inte besökts på åratal finns. Snällheten var en förutsättning för överlevnaden.

 

 

Skilj på falsk och äkta snällhet
Snäll har knappast varit ett epitet att skryta med. Snarare har den snälle hånats, eftersom egenskapen förknippats med vekhet, dumhet och en oförmåga att försvara sig eller stå på sig, som i uttrycket: "Även kossan på ängen är snäll". Men att inte stå för sin åsikt eller säga ifrån om någon gjort orätt är en falsk snällhet, menar Stefan Einhorn.

- Den som beskriver sig som för snäll för att ta sig fram i den akademiska världen kanske snarare är feg än snäll. Den som är äkta snäll vågar hävda sig, sin åsikt och sin förmåga. För hos den äkta snälle är snällheten förankrad i övertygelsen om vissa grundläggande etiska värderingar som handlar om människors lika värde, om att vi har mer att vinna på att samarbeta än att konkurrera.

- Tankar utan handling är tomma ord, utan större värde. Äkta snällhet är att använda sitt omdöme och omsätta sin vilja i handling, menar Stefan Einhorn.

Till den som inte läst Stefans Einhorns bok "Konsten att vara snäll" säger jag bara - gör det. Nu! Speciellt i dessa Trumptider är den en tröst och en kraftkälla för den som vill tro på det goda hos människan. Du hittar den här.

 

 

Snällhet är inte detsamma som kravlöshet
Att vara snäll innebär inte detsamma som att alltid försöka vara till lags som en del tycks tro. Äkta snällhet grundar sig på tydliga ramar, tydliga krav, tydliga förväntningar och tydliga mål. Äkta snällhet bygger en samsyn på vilka förväntningar man har på varandra och en acceptans av de ömsesidiga förväntningarna. Samsyn behöver inte betyda att man tycker samma sak om allting men vi förstår i alla fall vad vi menar och har hittat en väg framåt som vi kan leva och utvecklas med. Äkta snällhet innebär också att varje part i relationen behöver vara lyhörd, nyfiken och medkännande så att tankar och idéer kan prövas och värderas. Gemensamt. Jag har inte mer rätt än du. Du har inte mer rätt än jag. Så byggs sunda relationer. I dialog. Och dialog är ju lika med konsten att tänka tillsammans. Utan empati fungerar det inte.

Spela på bästa fot
En som verkligen förstått vikten av att skapa en stark och trygg lagkänsla är Pia Sundhage, Svenska damlandslagets tränare. Pia pratar mycket om att alla i ett lag, spelare, tränare, administratörer, läkare, massörer, administratörer ja alla som finns i och runt ett lag, har en stor betydelse för slutresultatet. Det är inte bara de som spelar på plan. Alla bidrar till att bygga förutsättningen för att lyckas. ”Vi är varandras arbetsmiljö” menar Sundhage.

Den arbetsmiljön ska vara så stark, trygg och utvecklande som det bara går. Då ökar chanserna till framgång. I sin bok ”Spela på bästa fot – att leda med glädje” utvecklar hon och hennes medförfattare, psykologen Elisabeth Solin, sina tankar. Att Pias ledarfilosofi fungerar går det knappast att säga emot. Att ta sina lag till tre OS-finaler i rad är en unik bedrift. Två segrar med USA:s landslag och ett silver med Sverige nu senast i Rio är djupt imponerande.

Bland det som fångade mig mest i boken är just den djupare innebörden av titeln ”Spela på bästa fot”. Den belyser vikten att förstå både sig själv och sina medspelare. Vilka är mina och mina lagkamraters styrkor och svagheter. När det gyllene läget uppstår, det kan handla om att utnyttja en lucka som finns en bråkdel av en sekund, så gäller det att passa medspelare så att hon får bollen precis där hon vill ha den. På sin bästa fot. På rätt ställe. Vid rätt tidpunkt. Att bollen kommer rätt just då och där kan vara fullständigt avgörande. Då har det krävts mycket träning, medkänsla och självinsikter för att kunna leverera just då och där. Och trygghet i att det är okey att misslyckas. Det skapar både mod och självförtroende.

 

 

Laget före jaget skapade extrem lönsamhet
Jag har haft förmånen att sedan mer än tio år fått känna en av Sveriges mest framgångsrika experter inom sälj och ledarskap. Han heter Peter ”Peppe” Ekmark och är en vän, kollega, inspiratör och uppdragsgivare. Han är entreprenör, föreläsare och utbildare inom sälj, ledarskap och personlig utveckling. Han har en spännande filosofi som bygger på kärlek. Peppe menar att för att kunna nå hållbar utveckling så krävs det att man lever, leder och säljer med kärlek.

Att leva med kärlek kräver mycket självmedkänsla och personlig utveckling. Att hitta sig själv, sina drömmar och sina mål är inte en lätt resa men den är nödvändig att göra för att kunna utvecklas. För att kunna få ett företag att växa så måste försäljningen fungera och då måste kunderna få mycket kärlek och omsorg. De måste bli tagna på allvar och verkligen bli sedda, hörda och bekräftade. För att lyckas med detta krävs ett ledarskap som tror på medarbetarna, bejakar dem, ger dem stor frihet under ansvar, mycket uppmuntran och mycket tydliga mål. Kort sagt, ett ledarskap som leder med kärlek.

 

 

Peppe har jobbat från och till i 12 år inom Kinnevik/MTG med stor framgång. De senaste sex åren var han försäljningsdirektör på TV3 Lokal och lyckades där överträffa budget 24 månader i rad. På en vikande marknad. I en knivskarp konkurrens. Allt byggde på att skapa ett starkt och tryggt lag där Peppe, egentligen mot ledningens vilja, slopade den individuella lönesättningen och la alla intäkter i en pott. De skapade ett arbetsklimat baserat på trygghet, empati och kärlek. Resultatet? Extrem lönsamhet för kunderna, MTG och Peppes säljteam.

När Peppe slutade i våras försökte MTG gå tillbaka till det gamla systemet med individuella prestationslöner. Det fungerade inte så ledningen var tvungna att återgå till Peppes system. Som en mediaprofil sa: ”Peppe, du har verkligen rört om i mediagrytan”.

Så, hur vill vi leva? I en hård, kall och hänsynslös värld där den starke vinner och den s.k. svage förlorar. Eller vill vi leva i en värld som bygger på empati, förståelse, människotro och tillit? Jag vet i alla fall vilken värld jag vill leva i. I en värld där varje människa respekterar sig själv, respekterar andra och tar ansvar för sina handlingar. Den världen försöker jag bidra till att bygga upp. För en empatisk värld ger mig både självförtroende och mod.

mvh/u

PS. Visste du att forskarna har lagt fram vetenskapliga bevis för att vi kan bli så kallat ”snälla” av pepparkakor? Det beror på att pepparkakans deg innehåller fyra superkryddor, vilka gör underverk för magen och därmed påverkar hela vårt välbefinnande, visar flera studier. Kanel och kardemumma har oerhört goda effekter på matsmältningen, ingefära sätter fart på tröga magar och kryddnejlika verkar smärtlindrande. Kardemummans eteriska olja kan även motverka gaser och ingefärans rot stimulerar nedbrytningen av stärkelse – vilket lindrar magknip, sura uppstötningar och illamående. Dessutom sägs både kanel och kryddnejlika kunna läka och hämma magsår. Och när magen mår bra, mår kroppen bra. Källa: Tidningen Land.