fbpx

28/8 2016. Livet är fyllt av motsättningar och kontraster. Samtidigt som vi måste vara fokuserade, målmedvetna och passionerade om vi vill nå våra drömmars mål så räcker inte det. Vi måste också hålla koll på vår omvärld och det som händer utanför vårt målfokus. Världen snurrar fortare och fortare. Plötsligt händer det nya saker som kan påverka oss både som individer och som företagare. De stora trenderna forsar in från alla håll. Digitalisering, globalisering och hållbarhet kommer påverka oss alla i grunden. Jobb försvinner nya kommer till. Hur påverkas du? Hänger du med? Vem såg Ubers framgångar komma? Microsoft höll på att bygga upp ett lexikon på nätet som det skulle kosta att använda och så föddes plötsligt Wikepedia. Gratislexikon. För sex år visste ingen vad en app var. Idag jobbar bara i Nordamerika mer än 320.000 människor i branschen. Som gammal basketspelare har jag nytta av att ha tränat mitt split vision. Det ger mig mer trygghet och självförtroende. Hur tränar du? Hur fyller du på?

 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.
 

78. Träna på ditt split vision

Jag har spelat basket (de senaste tre åren har jag varit tvungen att vila p.g.a. en avsliten lårmuskel) i nästan 40 år och jag kommer ihåg första gången jag hörde ordet split vision. För 40 år sedan. Banansplit, jordgubbsplit men splitvision? Vaddå? Jag fick snabbt lära mig betydelsen. Det handlar om att träna sin förmåga att se vad som händer runtomkring samtidigt som du har fokus på det viktigaste som sker. Det är en förmåga som det verkligen går att träna upp men en del verkar ha det mer naturligt än andra. Jag spelade under en lång period med en guard (spelfördelare) som alltid, säger alltid, hade minst fem alternativ för bollen. Gå själv eller passa till någon av de fyra medspelarna. Jag vet inte hur många gånger jag fick hans passning i huvudet bara för att jag trodde han skulle skjuta. Men jag lärde mig att alltid vara beredd. Och mycket om vikten av att träna mitt eget split vision. Det har jag haft nytta av även i yrkeslivet.

 

 

Hur skaffar du nya intryck?
Världen förändras hela tiden och den gör det blixtsnabbt. Räcker det bara med att följa nyheterna i tidningar, radio och TV för att vara uppdaterad? Nej, det gör det inte. Nyheterna är en förförisk älskarinna men de ger bara en del av sanningen. De stora dragen, de fördjupande tankarna och de stora sammanhangen kommer lätt i skymundan när de så kallade nyheterna trumpetas ut. Terror, våld, brott och skandaler ockuperar vår tid men ger sällan hela bilden. De händelser, strömningar och ofta i början osynliga trenderna som mer smyger sig på utan att vi märker de förvinner lätt i nyhetsbrusets dån. Vi blir som hönor på en stor äng som pickar i oss nyheternas små frön men vi missar att se ängen. Då gäller det ha split vision och skaffa inflöden från fler källor än från det vanliga nyhetsflödet. Om du vill ha koll. Om du inte vill fastna i gamla hjulspår. Om du vill leva med din tid, med riktning mot framtiden och förståelse för nutid och historia.

Här är några av mina kanaler som ökar min ”split vision”-förmåga, mitt självförtroende och min tro på människan och världens möjligheter. Något nytt? Nej. Men det gäller att läsa och reflektera. Inte bara låta sig duschas av nyheternas förföriska mums-mums-retorik.

 

 

1. Dagens Nyheter
Min tes är att om jag i alla fall går igenom varje nummer av Dagens Nyheter under ett år så har jag inte missat något stort och väsentligt. Det gäller politik, trender, vetenskap, kultur, idrott och samhällsfrågor i stort- det är därför jag ”uffar” regelbundet. Vilket alltså betyder att jag läser ikapp de tidningar jag inte hunnit med. I somras avverkade jag fyra månaders tidningar. Underbart. Fann massor av guld korn. Inte minst de krönikor som skrivs av utländska journalister och experter. Det är nyttigt att få nya perspektiv. Och de artiklar som fångar mig river jag ut och spar. Jag kallar det för att synliggöra och levandegöra det som jag upplevt viktigt av någon anledning. Det ger mig mer självförtroende att veta att artikeln finns sparad än att veta att jag kan söka den på nätet.

2. P1 är mitt universitet
Inte bara nyhetsprogrammen utan i stort sett allt som sänds. Kanalen är så späckat med kunskap, nyheter, perspektiv, reflektioner, debatter och överraskningar så att hälften kunde vara nog. Och det bästa av allt, det går att göra något annat medan man lyssnar. Gärna diska, städa eller laga mat. Allt utom att läsa. Det klarar inte vår hjärna. P1 gör mig sällan eller aldrig besviken. Jag skulle kunna rabbla program i det oändliga som jag tycker är omistliga, som Söndagsintervjun, Forskningsliv, Språket, Vetenskapsradion, Studio Ett, Lunchekot, Typo, Stil, Allvarligt Talat, Sommarpratarna o.s.v. Lyssna, njut och lär.

 

 

3. Godmorgon Världen
Jag måste bara lyfta fram detta program. Det sänds varje söndag och summerar veckans händelser, fördjupar, analyserar och går igenom hot, konsekvenser och möjligheter i det mesta som rör, berör och förför oss medborgare. Innehållet speglar både i Sverige och världen och reportrarna och korrespondenterna är av yttersta klass. En söndag utan Godmorgon Världen, en lång frukost och med tända ljus känns tom och andefattig.

4. Frukostföreläsningar
Det finns inget snabbare och bättre sätt att läsa sig något nytt och få perspektiv på tillvaron än att gå och lyssna på en föreläsning. Att få höra en expert berätta och levandegöra hens erfarenheter, kunskaper, tankar, idéer och visioner är oslagbart. När allt kokas ned till en helhet kan det bli fantastiskt. Om föredragshållaren lyckas sätta ihop manus, röst, kroppsspråk, dramaturgi, visuella kryddor, rytm och stöttande bilder till en helhet kan upplevelsen bli fantastisk. Dessutom kan man träffa folk och nätverka.

För den som håller ögonen öppna finns det massor av olika föreläsningar som är kostnadsfria eller ibland kostar några hundralappar. Några som jag ofta återkommer till är de seminarier som anordnas av Stockholms Handelskammare, IHM, Berghs School of Communication, Connect Sverige och Företagarna för att bara nämna några. Håll ögon och öron öppna. Hitta en rytm och se till att lämna kontoret med jämna mellanrum. Vi behöver all nya intryck. Att starta dagen med en frukostföreläsning ger mig nästan alltid en extra energiboost som kan räcka i flera dagar.

 

 

5. Nyhetsbrev
Jag är en stor anhängare av nyhetsbrevsformatet och tar gärna emot nya förutsatt att avsändaren är men relevant och intressant. Skrytiga, säljiga och tjatiga brev säger jag nej till. Om någon ska komma in i min mailbox och i mitt digitala arkiv måste det finnas innehåll som ger mig nytta, värde och glädje till i alla fall 90%. Lite sälj och erbjudanden är okey men inte för mycket. Hur fyller du dina nyhetsbrev med relevant innehåll? Idag prenumererar jag på minst ett xx-tal och börjar känna att min kvot är fylld. Nyhetsbrev tar ju både tid och plats men jag ser mig inte heller tvingad att läsa allt. Tack vara min ”Smarta Brevlåda” så kan jag alltid gå tillbaka till det som intresserar mig. Hur ser din nyhetsbrevslista ut? Här är några av mina favoriter. Du kan beställa deras nyhetsbrev via deras hemsidor:

1. Matts Heijbel, Sveriges Mr Storyteller. Lysande inspirationsbrev. Läs mer.
2. Stefan Ekberg på Redaktionen.
Massor av konkreta tips och nyhetbrev för företagaren som vill växa. Läs mer.
3. Anna Åberg, en digital nomad.
Hur gör man om man vill tjäna pengar när man sover? Läs mer.
4. Spoon, en content marketing byrå.
Sveriges bästa nyhetsbrev om content marketing. Läs mer.
5. David Stiernholm, struktör.
Ordning och reda, pengar på fredag. Läs mer.
6. HR Bloggen, utveckla det mäsnkliga kapitalet.
Mycket inspiration och tankeväckande tips. Läs mer.
7. Max Söderpalm, ett mänskligt och sympatiskt säljmonster.
Hans Monday Morning Letter har väckt mig många gånger. Läs mer.
8. Ewa Wigenheim, återhämtningsexpert, föreläsare och livscoach.
Inspiration och handfasta råd. Läs mer.

6. Fackböcker
Läsa bör man annars dör man. Jag älskar att köpa böcker som speciellt berör mitt yrke, sälj, marknad, personlig utveckling och digitala medier. Hinner jag läsa allt. Nej. Köper jag för mycket. Ja. Men jag gör fortsätter köpa ändå. Mina böcker är mina vänner och jag älskar att se dem i bokhyllan, studera titlarna och plocka fram en bok här och en bok där. Mitt självförtroende stärks när hag vet att jag har dessa böcker tillgängliga när som helst. De ger mig en trygghet och ett lugn som är ovärderligt. Google är toppen men kan inte lösa alla problem eller ge all kunskap. Jag är så tacksam för att jag har möjligheten att köpa en bok som intresserar mig och som en författare ofta har lagt ned sin själ i. År av slit, funderingar, skrivande, korrigerande, drömmar, tankar och visioner är plötsligt tillgängligt. Forskning, expertis, misstag och framgångar samlas på några blad papper. Med ett innehåll som jag kan köpa för några kronor och förvandla till guld. Eller utveckling. Eller hopp. Eller ... Vilket fantastiskt privilegium vi har som bokälskare. Vilken skatt det finns att ösa ur. Från bokhandeln eller biblioteket.

7. Nätverk
Som jag tidigare konstaterat, vi blir människor i möten. Därför är nätverk en av mina allra viktigaste inspirationskällor. Där möter jag både nya och gamla kontakter. Där möter jag företag och entreprenörer jag inte visste fanns. Där möter jag både kunskap, kapital och innovation. I möten blir jag levande, i möten växer jag tillsammans med andra. Läs gärna mina bloggar om hur man nätverkar. För en tid sedan blev det en hel nätverksskola.

Detta var bara några av exempel på inspirationskällor som regelbundet ger mig styrka, kraft och mod. Och jag vill betona regelbundet. Källor som jag är fullständigt beroende av för att kunna växa och utvecklas. För det vet jag, om jag inte fortsätter att vara nyfiken och vetgirig så växer det snart mossa på både kropp och själ. Och då är jag förmodligen både död och begraven. Så länge jag lever och har hälsan har jag lovat mig själv, och mina nära och kära, att ständigt försöka möta livet som ett barn. Med stora glittrande ögon och upptäckarlust. Med kärlek och människotro. Då blir allt roligare. Och jag bygger självförtroende och mod. Som förhoppningsvis också smittar lite grann.

mvh/u