fbpx

12/6 2013. Vi har alla bra och dåliga sidor. Det har vi fått höra sedan vi varit små. På din ena axel sitter det en liten ängel som säger till dig att göra gott. På den andra axeln sitter det en liten djävul som väser i ditt öra och hetsar dig. Fyll ditt ego, skit i andra. Är det så enkelt? Mörkt eller ljust? Svart eller vitt? Ont eller gott? Självklart inte. Självklart är vi mer mångfacetterade än så. Alla. Det är inte alltid lätt att få ihop den sanna bilden av sig själv. Det där med identitet förändras ju också över tid och i vilken situation vi är. Olika miljöer och olika grupper påverkar också oss på olika sätt. Av en kär vän och nätverkskollega, Kerstin Nyström på Balsam Konsult som är samtalsterapeut, fick jag en så fin bild och förklaring som har hjälpt mig att få ihop min egen identitet på ett bättre sätt. Dessutom har bilden hjälpt att förstå andra mycket mer. Vilket hjälpt gett mig mer självinsikt som i min värld är granne med självförtroende.

 

 

 

Den här bloggserien handlar om hur du kan träna mod och självförtroende för att bygga ett starkt, stolt och attraktivt varumärke. Mod och självförtroende är avgörande egenskaper som det går att utveckla. Då behövs det passion, uthållighet och träning. Mycket träning. Vi har alla potentialen men tränar, tyvärr, alldeles för lite, för sällan och för dåligt. Det kan du ändra på om du vill leva din dröm. För kom ihåg, du har precis all den potential som behövs. Nu. Här. I dig.

74. Träna på att vara dirigent

Tänk dig att du står framför en stor symfoniorkester och alla i ensemblen tittar på dig. Och varenda en i orkestern är du. Du bestämmer hur det ska låta och hur just du ska upplevas. Varje instrument har en betydelse och ett syfte. Varje orkestermedlem har en uppgift att fylla. Och allas viktigaste uppgift är att göra sitt yttersta för att du ska överleva, du ska undvika hot och faror och framförallt att du ska får många och lockande belöningar.

 

 

Styr orkestern
Det är kanske därför som den lilla piccoloflöjtens drillande låter så förföriskt när du t.ex. ska äta något du egentligen inte behöver. Flöjtspelaren vill göra dig glad och fylla depåerna med energi som du kan lagra när det blir kallt och ont om mat. Det är förmodligen därför som baspukorna dundrar skräckinjagande och olycksbådande när du ska pröva något nytt. Det finns en risk att du misslyckas och riskerar din hälsa, ditt rykte eller ditt liv. GÖR DET INTE! Chansa inte! Det är ofta grundbudskapet från domedagsbasunerna. Men du behöver inte lyda om du inte vill.

 

 

Ditt livs symfoni
Du är alla instrument. Alla har ett syfte och en mening. Men kom ihåg, du är också både dirigenten och kompositören till ditt livs symfoni. Du kan faktiskt bestämma hur det ska låta och vilka instrument som ska spela var, när och hur. Gör det på ditt sätt. Med ditt hjärta som vägledning. Är det den lilla fegisen som tror att allt kommer gå åt skogen som ska bestämma? Eller är det dirigenten? Då är du nära dig själv och källan till ditt självförtroende. Och kom ihåg att träna. Det gör en symfoniorkester till ungefär 95% av tiden. Det är bara en kort stund man står på scen. Så se till att ha roligt och att du spela sådant du älskar. Älska det du gör och gör det du älskar. Då går livet som en dans. Och med musik till blir det ännu bättre. Hur låter ditt livs melodi? Arrangera den, repetera den och spela den med hjärtat så bygger du både självförtroende och mod.

 

 

75. Träna på att duga

Skämskuddar och skampålar. Gamla och nya symboler för skam och skuld. Vad står det för egentligen? Att bryta mönster och inte följa flockens normer och regler har i äldre tider kunnat vara detsamma som att riskera att flockens överlevnad. Flocken måste hålla ihop och vara stark för att kunna föra de livsdugliga generna vidare. Svaghet var ett hot. Onormala beteenden var ett hot. Att vara alltför djärv och kasta sig ut i det okända var ett stort hot. TA INGA RISKER!

Vi överlever
Genom att skuldbelägga beteenden som kan riskera flockens överlevnad så ökar chanserna att flocken utvecklas och växer sig starkare. Individer får inte sticka ut. Skuld och skuldbeläggande blir alltså ett styrinstrument för att få flocken att överleva. Små små utvecklingssteg har hjälpt homo sapiens att överleva och ta makten över jorden men den senaste årens enorma tekniska och kulturella utveckling har inte vår gener och våra hjärnor inte hängt med i. Vi är fortfarande programmerade för att överleva på randen mellan savannen och djungeln. Det har hänt en del på sista tiden.

 

 

Skrota skuldkänslorna
Det är med andra dags att skrota skulden och skammen. Varje individ behöver inse sin fantastiska potential och att varje person är ett vandrande mirakel bara genom att finnas till. Även om vi fortfarande behöver varandra så handlar det inte längre bara om att överleva. Våra välfärdssytem och demokrati har tagit oss överst på Maslows behovstrappa. Livets gåva är just en gåva och en möjlighet. Du duger precis som du är. Du är den enda som är precis som du. Du har alla möjligheter. När vi börjar se på oss själva med varma ögon och med självmedkänsla kommer livet bli lättare. Ingen är perfekt och alla måste föra sin form av kamp för att få ihop sitt liv. Och om du följer livets tre mest fundamentala levnadsregler så kommer allting lösa sig. Förr eller senare. De är:

1. Respektera dig själv

2. Respektera andra

3. Ta ansvar för dina handlingar

 

 

Eller som djuren konstaterade i boken om Klas Klättermus, ”Du ska inte plåga andra, du ska alltid bjuda till, i övrigt kan du göra precis som du vill”. Genom att respektera både sig själv, andra och ta ansvar för sina handlingar så ökar chansen att man kan skapa relationer baserade på tillit och förtroende. Finns det så har man ett gott fundament för att bygga sitt självförtroende. Och mod.

mvh/u