Med denna blogg vill jag spegla och ge tillbaka sånt som har berört mig starkt och positivt. Det kan vara en spaning, en företeelse, en insikt, en reflektion eller bara en tanke om världens tillstånd eller möjligheter. Jag vill ge positiva tankar men utan att vara klämkäck. Jag vill peka på de goda krafterna och de goda människorna utan att glömma det mörker som finns både inom oss och runt oss. Jag vill se hjältarna som orkar, vardagsmänniskan som fortfarande vill och de passionerade människorna som vågar göra skillnad. I det lilla. Och i det stora. För någon annan. För en bättre värld. 

Hoppas du kan få med dig något tänkvärt. Återkoppla gärna via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Jag kommer, i alla fall inte i början, ha någon kommentarsmöjlighet till bloggen men jag lovar att svara på mail och även dela med mig av dina tankar. Om du vill.

 

11/2 2018. I förra veckan lyssnade jag på ett enormt spännande frukostseminarium med rubriken ”Digitaliseringen är bara början”. På Stockholms Handelskammare föreläste Patrik Nyström, medgrundare till Stiftelsen Warp Institute. Det är en organisation som vill sprida positiv framtidstro samt inspirera och utbilda människor att ta tillvara på ny teknik. Att digitaliseringen sprider sig snabbare än en gräsbrand är väl ett välkänt faktum men jag visste inte att varför och att det faktiskt kommer gå mycket fortare än vad i alla fall jag kunnat ana. Kunskap ger självförtroende och mod att möta framtiden. Här är några av Patriks tänkvärda tankar och reflektioner. De kan hjälpa dig att möta digitaliseringen med ett leende.

4/12 2018. Det var någon som jämförde livet av idag med att leva som en flipperkula som studsar och skjuts runt mellan väggarna. Ingen kontroll. Ingen riktning. Bara att försöka hänga med. Allt kan hända. Och gör det. Men är det verkligen så? Visst skulle vi kunna leva både enklare och lugnare om vi tog fler och med medvetna beslut. Om vi styrde våra liv. Om vi orkade och vågade säga nej till stress, press och krav. Om vi var beredda på att betala priset för att inte hänga med i prestationsjakten och statushetsen i alla lägen. Om vi vågade låta det vara lite skitigt i hörnen istället för att ha ett rent helvete. Jag tror att vi alla helt enkelt måste bli lite klokare och visare för att kunna leva hållbara liv. Läser just nu en riktigt klok bok om visdom av Stefan Einhorn som heter ”Vägar till visdom”. Den har inspirerat till följande blogg.

 

28/1 2018. Känner du igen dig i spegeln? Är du där du vill vara i livet? Gör du det du vill eller gör du det du gör för att du måste? Drivs du av inre motivation eller av yttre krav? Att kunna sortera ut detta kan göra all skillnad i världen för ditt välmående. Ingen har bara rosenröda dagar där man lyckligt skuttar fram på små fluffiga moln till omgivningens applåder. Ibland är det både tungt och motvind. Men för hen som då känner att hen ändå är inne på rätt väg så är det lättare att härda ut och orka ta i lite till. För även de mörkaste av dagar kommer ljusna. Det finns alltid hopp. Det finns alltid möjligheter. Om du gör det du älskar och älskar det du gör så blir allt lättare. Och för den som hittar och bejakar sina drivkrafter blir det ofta ännu bättre. Självinsikt och självförståelse är nycklar till självförtroende och mod. Då är det bra att hitta, förstå och bejaka sina drivkrafter.

21/1 2018. Marcel Hirscher har dominerat den alpina skidvärlden på herrsidan de senaste åren. Vad skiljer de skidåkare som ofta vinner med en hundradel från andra? Vad skiljer ett riktigt bra resultat från ett som bara är godkänt? Vad skiljer det mest lönsamma företaget från det företaget som bara överlever? Vad skiljer den mest framgångsrika säljaren från den medelmåttige? Tittar man närmare och söker en förklaring så är det inom de flesta områden nästan aldrig några stora sensationella skillnader. Oftast handlar det om förmågan att göra det lilla extra många gånger och inte minst förmågan att göra det lilla extra i många detaljer och inom många områden. Om och om igen. Att lyckas bygger självförtroende och mod. Men ingenting sker av en slump. Orkar du göra det lilla extra? Vill du?

14/1 2018. Varför hamnar vi ofta i soffan framför en tv-serie med en påse chips istället för att komma ut på joggingrundan? Trots att och vi faktiskt vill bli smalare och starkare. Så här i nyårstider står löften om minskad vikt, mer träning och sluta röka som spön i backen. Och i mars så är de brutna löftena lika många som sandkornen i Sahara. Årets nobelpristagare i ekonomi, Richard H Thaler, har både analyserat varför vi människor så ofta agerar kortsiktigt och formulerat en lösning på problemet. Han kallar lösningen för ”nudging”. Det är en metodik du kan använda när du vill lyckas på riktigt. Både vad det gäller din egen utveckling och ditt företags utveckling. Det finns få saker som sänker självförtroende och mod så mycket som att uppleva att man misslyckas. Genom att använda dig av ”nudging”-psykologin kan du motverka detta.

8/1 2018. Oxveckorna* är här och då blir det extra tydligt - livet är lättare att leva i t-shirt och shorts. Min generösa snart 95-åriga svärmor bjöd familjen på en julresa till Gran Canaria. Från regn och rusk till dryga 20 grader, sand, sol och bad i Las Palmas. Varje dag. Men det var något av en chock att komma tillbaka till mörker och minusgrader. Resultat - melankoli. Ibland prövas vår förmåga till positivt tänkande. Med råge. Då gäller det att vässa blicken, tänka positivt och se allt det goda och fantastiska som faktiskt finns där bakom vinterns gråa filt. Utan att bli klämkäck eller dumglad. Livet är faktiskt en gåva även om vi allt som oftast behöver hjälp att inse det. Speciellt nu när oxveckornas tyngd gör att vi knappt orkar upp ur sängen på morgonen. Ibland är det därför extra viktigt att försöka se livet från den ljusa sidan. De här tankarna brukar hjälpa mig när det är tungt.

15/12 2017. ”Det ska va gött att leva annars kan det kvitta”. Galenskaparnas slagdänga borde man lyssna på oftare. Att leva av hjärtats lust borde vårt viktigaste rättesnöre. Men. Vad är ett gött liv? Kan man leva livet fel? Ja, om man gör andra illa lever man livet fel. Men om man inte gör det får man leva som man vill. Det har ingen annan något med att göra. Jag tror inte att framgång och lycka handlar om pengar och status. Jag tror att det handlar om att få styra sitt liv, få utveckla sig själv och att få bidra till att göra världen lite bättre. Kan man leva så känns livet ofta lustfyllt och meningsfullt. Men ibland behöver man stanna upp och ta ett omtag när man bär på livets kassar. Utan att man märker det kan det blivit för tungt, Är det något som behöver tas bort? Läggas till? Lagras? Genom att ställa sig ett antal frågor då och då kan man hjälpa sig själv lätts på trycket och att hitta rätt väg. Här kommer ett 20-tal utmanande och lite obekväma frågor. Törs du svara på dem?

10/12 2017. Jag är egentligen en riktig fegis. Jag är rädd för höjder, jag är rädd för att dyka, jag är rädd för det okända, jag är rädd för förändring… Men det jag nog är mest rädd för är att sluta utvecklas. För mig är det nästan detsamma som att sluta leva. Att dag efter dag upprepa exakt samma sak som jag gjorde dagen före och kommer göra dagen efter fyller mig med en isande skräck. Jag lever mest och bäst när jag får bejaka min nyfikenhet och kreativitet och gärna tillsammans med andra. Det är i möten med andra jag blir till och det är där jag får pröva mina tankar och idéer. Det nya. Det okända. Det är då jag växer. Den här nyfikenheten kan man kanske kalla ett slags mod men mod kan se så olika ut. Hur modig är du? Att pröva sina vingar bygger självförtroende och mod och för att våga behövs självkännedom. Vilken typ av mod är din drivkraft? Passar några av dessa definitioner in på dig?

3/12 2017. Om det är något vi vet så är det att något alltid kommer gå snett och bli fel. Oftare förr än senare. Sånt är livet. Ingen kommer undan smärtor och motgångar men hur lyckas man tackla utmaningarna? En del låter problemen fullständigt äta upp en. Små misstag växer lätt till gigantiska problem. Proportionerna blir groteska. Andra förtränger känslan och stoppar huvudet i sanden. Och sedan är det många som är så rädda för smärtan och risken att misslyckas att de aldrig någonsin vågar testa sina gränser. De rör sig i sin lilla lilla komfortzon och missar därmed – livet. Det är därutanför som vi bygger självförtroende och mod. När vi klarar något trots allt. Och går vidare. Man behöver öva på att stå rak och stolt i livet även när det gör som mest ont. För det är livet. Också. För det löser sig. Också.

26/11 2017. Förr, på den gamla goda tiden, kunde vi reklammakare få ett uppdrag, formulera ett budskap, paketera det mer eller mindre kreativt och skicka ut det i ett antal kanaler. För vi visste var målgruppen fanns. Om vi inte hade gjort bort oss fullständigt så fungerade det. Målgrupperna såg budskapet, responderade, gick till butiken – ringde samtalet – kom till mötet och affären kunde bli verklighet. Åh, så lätt det var. Då. Idag har kommunikationslandskapet förändrats i grunden. Förr kunde vi resa en flaggstång (kampanjen) och hissa en flagga med budskapet i trygg förvissning om att de vi ville nå såg budskapet. Idag är målgrupperna i ständig rörelse. Idag är det dags att stycka flaggstången och flaggan. Och tänka i flöden. Det ger dig chansen att bygga förtroende, tillit och attraktion. Det ger styrka. Det ökar chanserna att få ut sitt budskap. Det bygger självförtroende och mod. Gör så här.

19/11 2017. Drömmen om det stora språnget är en myt som många odlar. När jag hittar och får den kursen, den boken, den partnern, det jobbet, den lönen, det hemmet, den bilen … då kommer allt lösa sig. Då blir allt bra. Det är inget fel på att drömma och längta men vill vi åstadkomma någon hållbar förändring så måste vi mer leva som myror. Myror har en dröm om att bygga den stora stacken och de måste acceptera att den tar tid att bygga. Genom att sedan leva i nuet och varje dag bidra med att lägga ett nytt strå till stacken så respekterar man betydelsen av alla de små steg som tillsammans både är livet och bygger drömmen. Det finns inga genvägar. Det finns ingen qvick-fix. Det finns inga mirakelkurer. Det handlar om att ha en dröm, sätta mål och varje dag ta de där små stegen mot sitt mål. Och samtidigt bära med sig insikten om det värdefulla i det man gör. Det bygger självförtroende och mod. Allt börjar med självkännedom. Vet du var du befinner dig på kompetenstrappans fyra steg?

12/11 2011. När visitkort används idag är det ofta bara till hälften. Om ens det. Den nakna sanningen är att de allra flesta aldrig använder baksidan av visitkortet för att berätta om vad man vill, kan och erbjuder. Den som kan berätta om sig själv och sitt erbjudande på baksidan av visitkortet har dessutom ofta fångat sin "hiss-pitch". Som flitig affärsnätverkare så stöter jag tyvärr allt oftare på folk som inte ens har ett visitkort med sig. Det är skrämmande. Varför tar man inte chansen till att göra ett maximalt första gott intryck när man har ett personligt möte? Hur många affärer blir inte av för att det slarvas med det mest elementära? När jag höll ett föredrag för 300 försäljningschefer ställde jag frågan om hur många som berättade om sig själva och sina löften på baksidan av visitkortet. Den nakna sanningen var att det bara var tre stycken. Av 300. Med ett schysst visitkort kan du göra skillnad, få fler heta kunder och snabbare bygga tillit och attraktion. Gå inte in i den digitala anonymitetsfällan. Träna på att alltid ha med dig dina visitkort. Förbered dig rätt och hantera dem rätt. Här är 13 tips på vad du bör tänka på vid hanteringen av egna och andras visitkort. Men kom ihåg, det handlar inte om att slänga iväg så många visitkort som möjligt. Det handlar om att bygga förtroende och attraktion. Där är den lilla papperslappen fortfarande ett ovärderligt redskap.

5/11 2017. I en värld fylld av frestelser dygnet runt är det lätt att falla för världens lockrop. Glittrande signaler och ständiga flöden av frestelser direkt in i mobilen är svåra att motstå. Mobilen menar en del har blivit fjärrkontrollen till våra liv. Har det verkligen gått så långt att vi är styrda av fjärrkontrollen och inte vad vi själva vill? I en komplex värld är det lätt att bli händelsestyrd och glömma bort vad som man verkligen vill göra. Vad är din dröm? Vad ligger dig närmast om hjärtat? Gör du det du brinner för? Här kan du träna på det viktigaste du bör träna på inom området EQ, emotionell intelligens, om du vill leva din dröm. Träna på att din impulskontroll, det bygger självförtroende, självkänsla och mod. Lär dig av Marshmallowtestet.

29/10 2017. I en allt mer globaliserad, digitaliserad, urbaniserad och transparent värld kämpar världens företag för att växa och överleva. Det är en kamp som förs med verktyg som teknik, strategi, ekonomi, affärsmodeller och varumärkesbyggande. Och det är en kamp inte bara om marknadsandelar utan även om talangerna. De flesta är idag överens om att det är personerna som är varje organisations viktigaste resurs och tillgång. Det är människorna som gör skillnad. När medarbetarna går hem för dagen går samtidigt företaget i praktiken i konkurs. Om de inte kommer tillbaka nästa dag. Därför blir det allt viktigare att skapa attraktiva arbetsmiljöer där människor trivs, mår bra och både kan utveckla och utvecklas på ett hållbart sätt. Därför är det viktigt att medarbetarna har en god självkännedom för att kunna utvecklas både som individ och lagbyggare. Då behöver man ha en god känsla för hur väl utvecklat EQ man har. Och träna medvetet för att utveckla sitt EQ. Med god självkännedom kommer ofta både självförtroende och mod. Här är de 15 delarna inom EQ.

22/10 2017. Det är så fruktansvärt orättvist - medias obalans kring rapporteringen av alla så kallade nyheter. Man berättar om det värsta som har hänt och det värsta som har hänt har alltid hänt. Någonstans i världen. Alltid. När det finns massor av goda exempel på människor och företag som gör bra saker där både hjärta och hjärna finns med. Men de hamnar aldrig på löpsedlarna. Därför behövs det fler goda exempel som lyser upp vår väg mot framtiden. När inte media lyfter fram det som inspirerar får vi leta själva. Och berätta om det. Sprid de goda krafterna. Kan andra så kan du. Google är ett exempel på en arbetsplats som undersökt vad det är som skapar ett inspirerande och utvecklande arbetsklimat. Men det finns många många fler. Se dig omkring. Var och vad är det som skapar bra liv och goda arbetsklimat? Där det skapas finns ofta självförtroende och mod. Här kommer fortsättningen på serien om EQ med Google och många fler sköna exempel.

15/10 2017. Vad är egentligen framgång? Det kan se ut på tusen olika sätt. Vad är framgång för dig? Vad än din bild av framgång är så behöver du öka din självkännedom och träna ditt EQ, alltså din emotionella intelligens, om du vill nå din dröm och leva ett bra liv. Det kommer krävas mer och mer av framtidens medarbetare. Det räcker inte med högt IQ, du behöver även utveckla fler av de mänskliga förmågor som skapar ett högt EQ. Det handlar om att bli en hel, schysst, stark och empatisk människa. Har man nått dit har ofta också både självförtroende och mod och då har man lättare att både ge och ta emot. Och det går att träna. I tre inlägg kommer jag titta närmare på EQ. Här kommer en bakgrund till vad EQ – emotionell intelligens är, dess möjligheter och vad forskningen menar att utvecklad EQ hos fler kan göra för individer, grupper och samhälle. Nu och i framtiden.

8/10 2017. ”Hur många här har vänner som ni verkligen gillar men som ni inte hinner med att träffa så ofta som ni vill? Den frågan brukar jag ställa till deltagarna som lyssnar på någon av mina föreläsningar i konsten att bygga och leva sitt varumärke. Alla räcker upp handen. Inklusive mig själv. ”Hur många här är bättre på att hålla i sina affärskontakter än sina privata vänner?”. Ingen räcker upp handen. Det är så det ser ut idag. Trots att vi gärna vill så har vi svårt att hinna med att odla och utveckla våra relationer. Trots att vi alla vet hur viktigt det är med hög kvalitet i våra relationer. Både privat och i yrkeslivet. Bra relationer ger styrka, självförtroende och mod. Och tilliten är den bärande pelaren. Här är några tips på hur du kan göra för att vara närvarande även om du är frånvarande.

1/10 2017. Otålighet. Tidens tecken och tidens gissel. Ge mig kicken, ge mig allt, ge mig det nu. Kicksökande har blivit som en sjukdom som förstör mycket av livets naturliga rytm och förutsättningar. Växande tar tid. Utveckling tar tid. Vissa saker går bara inte att stressa fram även om jag och många med mig ofta önskar det. Vi vill se snabba resultat och det ska helst vara klart redan igår. Vilket ju faktiskt inte går. Jag är övertygad om att människor, för att vi  inte ska slå knut på oss själva, behöver vi söka efter en hållbar livsrytm. En rytm där vi själva, de vi möter och det vi gör, får mer tid att mogna på ett naturligt sätt. Det går inte att stressa fram växande. Speciellt inte om man vill att den ska vara hållbar. Genom att träna på att hitta en livsrytm där processerna får tid att växa till sig utifrån sina naturliga förutsättningar ökar chansen att resultatet blir både starkt och hållbart. Det bygger både självförtroende och mod.

24/9 2017. Lever du din dröm? En av mina äldsta vänner tittade mig djupt i ögonen för några år sedan och frågade: ”Känner du samma som jag?” Vadå? ”Det är bråttom nu!”. Halvt på skämt, halvt på allvar. Men visst är det så. Livets ändlighet och oändlighet blir allt tydligare för mig ju äldre jag blir. Och det blir allt viktigare att se, känna, uppleva, förstå och leva livet. Fullt ut. Att hitta balansen och mitt ”vill” i spänningsfälten mellan dröm och verklighet, energi och avslappning, ambition och prestation. När jag nu passerat livets zenit är det bara att konstatera den gamla sanningen – livet går inte i repris. Det är här och nu som gäller. Dags att göra det bästa av det livet lärt mig. Dags att summera och värdera. Dags att ta livet på allvar. Samtidigt som lusten och glädjen får plats. Det ger mig självförtroende och mod. Det här är mina tio löften för komma närmare mig själv och livet. Vad väljer du? Vill du leva din dröm?

17/9 2017. ”Ingen tänker på mig, alla bara tänker på sig” hör man ibland både uttalat och mellan raderna. Alla längtar efter att bli sedda och bekräftade men alla är mer eller mindre stressade. Vi är många som springer med tunnelseende i vårt livspussel och försöker hitta rätt bitar för att få ihop helheten. Det är inte lätt. Det är en konst. Men det går. Du kan som samarbetspartner hjälpa din kund enormt genom att hålla positivt fokus och söka möjligheter som löser just hens problem. Din lyhördhet och din frågvishet är grunden för din förmåga att vårda och utveckla din relation med kund. Här kommer de sista tio tipsen för hur du bygger relationer i världsklass. Och detta är, som så mycket annat, en ren träningsfråga.

11/9 2017. Vet du vad som är den vanligaste anledningen till att en affärsrelation upphör? Det är inte dålig kvalitet, det är inte priset, det är inte brister i teknik eller funktion. Enligt forskning beror det till mer än 70% på att kunden inte blivit mött med engagemang och intresse. Så basalt på gränsen till banalt. Och så onödigt. Varför slarvas det med relationer och kundvård när man egentligen vet hur viktigt det är? Det finns fler svar på den frågan men till sist kokar det ner till vilken tillitsnivå man har som affärspartner. Är man en leverantör (utbytbar och priskänslig) eller en samarbetspartner och en expert? Ju högre nivå av förtroende i relationen ju större chans är det affärerna kan fortsätta att utvecklas. Till vinning för bägge parter. Det bygger ömsesidigt självförtroende. Färska blommor visar att du bryr dig lite extra men det räcker inte. Här kommer åtta nya konkreta tips på beteende som bygger tillit.

3/9 2017. Allt varumärkesbyggande handlar om att bygga hållbara relationer. När fick du riktigt riktigt bra service senast? När fick du det där varma leendet som gjorde din dag? När fick du en fråga som hjälpte dig att fatta ett bättre köpbeslut? När blev du bemött med äkta respekt, lyhördhet och värme? Att ge bra service är en konst, speciellt i stressiga tider. Men att ge bra service och vårda sina relationer är fullständigt avgörande för den som vill utveckla sina affärer. Nu och i framtiden. Forskningen visar att de riktigt lönsamma företagen har långa relationer med kunder, medarbetare, leverantörer och omvärld. De som kan känna sig trygga med sina relationer bygger också ömsesidigt självförtroende. Det gör att man kan fortsätta växa och utvecklas tillsammans. Här kommer de sex första tipsen.

27/8 2017. Det går en epidemi genom samhället. Som hindrar nära och hållbara relationer. Den kan t.o.m. både förstöra och förgöra. Den hindrar förståelse och framtida samarbeten. Epidemin kallas för korrigeringsreflexen och den blir vanligare och vanligare. En riktig farsot. Har du varit med om att den du pratar med blixtsnabbt korrigerar det du säger? Eller fyller i det du ska säga utan att lyssna klart på vad du egentligen vill säga? Eller så vill personen visa sig på styva linan och korrigera det du säger för att få pluspoäng. Förmodligen är den ett uttryck för den tid vi lever i. Stress stress. Bråttom bråttom. Oavsett vad beteendet står för behöver vi se upp med fenomenet. Både hos själva och varandra. Den som släpper fram korrigeringsreflexen bygger aldrig goda relationer eller ömsesidigt självförtroende.

20/8 2017. När jag kommer tillbaka från semestern står det varje gång lika klart för mig. Den kraft jag får av mina vänner och kollegor på K22 är helt avgörande för om jag ska orka, inspireras och utvecklas. Ensam är inte stark, ensam är bara ensam. Den energi de nästan 50-tal kommunikatörer ger är fullständigt ovärderlig. Min övertygelse är att samhället på väg in i ett avgörande skifte där vår förmåga att bygga hållbara relationer med andra kommer vara avgörande. Potentialen finns men vår stora utmaning är att skapa det nya med kvalitet. I en höghastighetstid. Det kommer inte finnas stora och starka företag och stater som kommer kunna skapa alla nya jobb. Den tiden är borta. Det är i de små och medelstora företagen de nya jobben kommer växa fram. Varje individ måste bli ännu bättre på att bidra till laget samtidigt som hen kan ställa realistiska krav för egen del. Jaget behöver laget. Laget behöver jaget. Och i nya tider krävs det nya sätt att tänka och agera. Då krävs det mer träning, mer nytänkande och mer samarbete. Och bättre strukturer och uthållighet. Det är dags att se mer möjligheter än konkurrens. Det är dags att bygga ännu mer tillsammans. Det är dags att komma ut ur stuprören.

13/8 2017. Skörhet är också styrka. Åter efter semester och lång ledighet. Att sätta på sig arbetskostymen efter en hel sommar i shorts är något chockartat. Känslorna är delade. Minst sagt. Jag tror inte jag är ensam om att känna osäkerhet och oro inför en ny intensiv arbetsperiod. Trots att jag älskar det jag gör och gör det jag älskar. Kommer jag orka? Håller mina visioner? Mina ambitioner? Hinner jag med allt som jag vill? Gör jag verkligen skillnad? När dessa tankar kommer brukar jag ta tröst av ett citat av underbara Tage Danielsson. Han sa ”Utan tvivel är man inte riktigt klok”. Och det är så sant. Tvivel, skörhet och oro är den ena sidan av myntet. På den andra sidan finns styrka och kraft. Bägge sidorna är varandras förutsättningar. Genom att träna på att tillåta sig att vara skör, osäker och orolig mellan varven tror jag att man blir en helare och mer ärlig individ som står stadigare i sig själv. Svagheten och tvivlet kan ge styrkan tydlighet och kraft. Om man arbetar med känslorna på rätt sätt. 

20/6 2017. Hur gör du för att hämta kraft? Själv gör jag det ofta i mina rötter, i min historia, i min barndom, mina erfarenheter. Det här blir den sista bloggen innan semestern och under min ledighet bara måste jag vara ett antal veckor vid havet. Då åker jag återigen ned till min familjs sommarhus vid Laholmsbuktens milslånga strand. Där promenerar vi, där spelar vi fotboll, där bygger vi fördämningar, ja där gör vi allt det som familjen gjort varje sommar sedan mer än 60 år. Kraftsamling är bara förnamnet. Livsnödvändigt är efternamnet. Det är bara ett exempel på hur det går att hämta kraft bakåt. Men det finns många andra exempel. Många missar sina egna kraftkällor i jakten på framtidens framgångar. Det nya har alltid rötter bakåt. Där finns en outsinlig källa, källan till kraft, självförtroende och mod.

11/6 2017. Hur många föds till världsmästare? Hur många nobelpristagare hjälps till världen av barnmorskan? Hur kan du konstatera att en bebis är ett blivande geni? När? Det finns en seglivad myt om att det här i världen finns de som har talang och de som inte har talang. Och de som inte fötts med gåvan inte har möjlighet att utvecklas. Min erfarenhet är det motsatta. Varje individ besitter en närmast oändlig potential till utveckling men det handlar om att odla sina förmågor och gåvor. Och ge dem rätt miljö att växa i. Vetenskapen diskuterar ständigt vad som påverkar mest av arv och miljö men jag är fullständigt övertygad om att alla, säger alla, kan utvecklas enormt om man bara vill. Och är beredd att odla sina förmågor och talanger. Helt enkelt spelar sina kort rätt. Passionerat, modigt och framförallt uthålligt. Hur odlar du dina förmågor? Hur bejakar du dina intelligenser?

4/6 2017. Vad det är fantastiskt med nätverk. I veckan fikade jag med min vän, kollega och coach, Lena Gennerud som driver Hejdadig Grupp & Affärsutveckling. Vi har bägge kommunikationsnätverket K22 som bas. Där möts idéer, energier, tankar och affärer. Där samarbetar vi av lust och läge. Där finns det ett 50-tal enastående resurser. Där lär vi av och med varandra. Just denna fikastund är ett så bra exempel på det senare. Lena har precis skrivit klart en roman som tagit 10 år från tanke till färdigt manus. I dagarna har hon påbörjat sin nya bok som handlar om hennes koncept Kraftekonomi. Jag har länge beundrat Lenas mod och uthållighet. Hon har skrivit och skrivit om sin roman ett stort antal gånger och nu är den ute och blir provläst. ”Men hur gör du för att veta att du är på rätt väg? Vad har du för struktur?”. Jag använder mig av modellen The Hero’s Journey, svarade hon och berättade om hur hon använt sig av metodiken. Och en ny väg öppnade sig för mig. En väg mot passion, mod och självförtroende.

28/5 2017. Rubriken är ett grafitticitat från punkens barndom. Våren och sommaren 1977 kom Ramones, Clash och Sex Pistols till Stockholm. Det brukar räknas som den svenska punkens födelse. Musikens murar revs och en våg av nya band flödade ut över Sverige. Alla kan spela. Alla har rätten att spela. Med tre ackord kan du slå världen med häpnad. Attityd var allt. Man bara körde. Visst, allt var inte bra, långt därifrån, men ur bredden och energin föddes ett nytt mod i den svenska musikrörelsen och gjöt nytt liv i den då ganska tråkiga musikscenen. Citatet summerar en ny och friskare inställning. Bort med passiviteten. Visa mod. Var inte rädd för att ta det första steget. Hur många fantastiska idéer har inte blivit av bara på grund av att idébäraren inte vågat gå från ord till handling? Så kan vi inte ha det. Världen behöver mer idéer och mer energi. Helt enkelt mer företagande och företagsamhet.

21/5 2017. Vid årsskiftet blir det 10 år sedan jag startade reklambyrån Stolt Kommunikation. Jag ville jobba i nätverksform med maximal frihet och utan ansvar för anställda men ändå med mer resurser att erbjuda. Tack vare nätverket K22 är det nu möjligt. Namnet Stolt Kommunikation kom helt naturligt. Det var som namnet hade legat och ruvat inom mig i många år. Varför Stolt frågar många? Och varför Stolt med ett frågetecken? Jag svarar detsamma nu som jag svarade då. Människor och företag är fantastiska men visar sällan den stolthet de borde. De får alldeles för sällan ut sitt budskap. Varför? Trots att de har ett erbjudande som ger andra nytta, nöje, glädje, värde. Varför? Det är inte fel på erbjudandet. Det är brister inte i kunskap. Det brister inte i kvalitet. Det brister inte i kompetens. Det brister inte i erfarenhet. De borde vara mer som Stina, 6 år. Och dansken.

Stolt på FacebookStolt på TwitterStolt på LinkedIn

Inspiration


Stolta tips


Enorm potential med att arbeta med social försäljning

Patrik Nordkvist är en klok, generös och erfaren man som driver företaget Försäljningschefen. Rekommenderar varmt hans matiga och inspirerande hemsida och nyhetsbrev. I denna veckas nyhetsbrev lyfter Patrik fram en undersökning från Forbes som visar att 79% av de säljare som använder sig av sociala medier i sin försäljning säljer mer än sina kollegor.  Läs mer.


Vad var det bästa med Varumärkesakuten?

Stolta tips


Så bygger du ett starkt community

Jag är medlem i många föreningar. Min erfarenhet är att vi alla blir starkare om vi samarbetar och gör saker tillsammans. I Unionen Egetnföretagare senaste nyhetsbrev stod följande tips. Ett engagerat community kan både vara riktigt bra marknadsföring och göra din produkt bättre. Det menar Taina Malén, global marknadsdirektör på svenska spelföretaget Star stable. Här är hennes råd för att lyckas. Läs mer.


Kolla in Fredrik Grythbergs apptips för träning, meditation och energi

Fredrik Grythberg är en dynamisk, generös och lite annorlunda livsstilsrådgivare och föreläsare. Han tycker att vi borde både jobba och leva lite mer avslappnat. Det är så många som tar på sig för mycket och krånglar till det. Gör det enklare tycker Fredrik. Men att träna är alltid bra. Här delar Fredrik med sig av ett gäng appar han själv tycker är bra. Läs mer.

Stolta tips

Veckans Affärer tipsar om näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2017

För 19:e året i rad kartlägger och utser Veckans Affärer de smarta, modiga, mäktiga och inspirerande kvinnor som lyfter det svenska näringslivet. Läs mer.

Stolta tips

Den här boken måste du läsa om du vill växa som människa

Det är få böcker som har berört mig, inspirerat mig och gett mig mängder av aha-upplevelse och självinsikter som denna. Det ska möjligtvis vara en annan bok av Patricia, "Den tredje åldern". Så här välfunnet beskrivs boken på Adlibris: "Alla har vi en historia att berätta. Varje människa bär inom sig det hon varit med om i sitt liv. Att skriva om det kan vara ett sätt att komma vidare i sin personliga utveckling. Skrivandet ger perspektiv, man sätter ord på känslor och upplevelser och identiteten får en skarpare kontur. Självinsikten ökar och självförtroendet blir stärkt, vilket banar väg för att bli en tydligare, mer mogen individ". Den kostar 43:- på Adlibris. Beställ här

Stolta tips

"Ska jag begå självmord eller ska jag förändra världen"

Det vägvalet hade Milad Mohammadi i tonåren. Han valde det senare. Vid 22 års ålder var han färdig jurist och statsvetare. Nu är han 27 år och har föreläst om mänsklig potential, integration och mångfald för mer än 300 000 människor. Han föreläste som avslutningstalare på Stora Måldagen 19/1 som arrangeras av Lennart Paulsson på P&P-meetings. Milad rundade av en högdynamisk dag med lysande föreläsare och slog knock på oss allihopa med sin brinnande passion. Ett av hans mål var att starta världens bästa skola på Järvafältet innan han fyllde 30 år. Den öppnade redan förra året! Och 2014 fick han priset som årets talare av Talarforum. Jag är inte förvånad.
Kolla in


Stolta tips

Tre tips vid förvirring och kris.
Dessa tre punkter är hämtade från den amerikanska militären som stöd för grupper som hamnar i akuta krislägen. Det känns som om detta kan vara relevant och användbart även i dessa oroliga tider. Hur krisartat och oroligt det nu är kan ju diskuteras men punkterna är tänkvärda även i mer vardagliga sammahang. Vi behöver varandra.
1. Get people together
2. Structure tasks
3. Focus on future


Stolta tips

KLM Royal Dutch Airlines har gjort föga engagerande reklam, för att uttrycka sig diplomatiskt, så länge jag kan minnas men den här filmen är faktiskt riktigt riktigt bra. Och engagerande. Mat för renar ... jag menar mat förenar. Se filmen här. (Den ligger under rubriken "Alla videoklipp" och heter Look up, there´s magic in the air.)

Stolta tips

Tips från VA: 10 magiska appar som låter dig kombinera jobbet med backpacking
"Work were you want"-begreppet börjar användas mer och mer av fler och fler. Tanken svindlar, stranden på förmiddagen, jobbet på lunchen under palmernas skugga och en djungelutflykt på kvällen. För många är det verklighet. Sugen? Här får du lite tips
. Läs mer.

Stolta tips

Minska din stress - stoppa tidstjuven "kolla mailen"
Jag är med i nätverket Connect tillsammans med bl.a. Jörgen Strömberg från VDstödet. De har en trevlig hemsida med lite gott och blandat. Hittade t.ex. detta tips: "
Ju fler gånger vi kollar mailboxen per dag desto mer stressade blir vi. Om vi skulle sänka vårt genomsnittliga antal från 15 till tre gånger om dagen skulle vi inte bara bli mindre stressade, vi skulle också hinna djupdyka i och slutföra viktigare projekt". Läs mer.

Stolta tips

Ökenvandra med andakt
Att se, känna, upptäcka och förundras över livets mirakel och rikedom, det borde vi göra oftare. Det här är en bild på sandkorn i 250 gångers förstoring. Makalöst. Det finns ännu fler fantastiska bilder här.

”Gnälla är som att gunga. Du har något att göra men du kommer ingenstans”

Stolta tips

”Korta byråsamarbeten är pengar i sjön”
Konkreta tips från Resumé: Korta avbrutna byråsamarbeten leder till både sämre och dyrare kommunikation. Det skriver byråvalsrådgivaren Max Apéria som här ger sina bästa tips på hur man istället kan jobba på relationen med sin byrå. Läs mer

Stolta tips

Botar är det nya svarta

Det pågår just nu en botrevolution, i synnerhet med tanke på att Facebook nyligen släppt sin egen botplattform. Men vad är egentligen en bot? En bot är en chattbaserad tjänst som kan utföra uppgifter åt användaren. Det handlar om att bygga massor av dialogträd som används för att få ner folk i rätt ”thunnel” eller dialog. En bot förenklar sättet att komma till avslut med en transaktion som du vill få genomförd. Läs mer

Stolta tips

HumanGuide bjuder på ett kostnadsfritt personlighetstest

Onsdag 15/6 höll jag och Rolf Kenmo från HumanGuide ett frukostseminarium på temat "Varumärket & Värdegrunden". Är du intresserad så har Rolf generöst lovat att erbjuda dig ett kostnadsfritt personlighetstest. Du kommer få instruktioner via mail. Tydligheten i din identitet, dina värderingar och din värdegrund kommer hjälpa dig att få ett bättre och meningsfullare liv. Som privatperson, som anställd och som egenföretagare.  Läs mer om testet och Rolf Kenmo här.

Stolta tips

Kan du också känna dig lite rädd och förvirrad ute i cyberspace?

Det har jag gjort många gånger men jag lär mig mer och mer. En riktig boost fick jag i förra veckan då jag gick på en utbildning i Linked In hos den passionerat kompetente Malin Ström från CUIRL. Jag lärde mig massor, både i teorin och praktiken. Och idag är det dags för avrundande utbildning i Facebook. Jag darrar både av skräck och förtjusning. Håll tummarna. Läs mer om Malin här.

 

Stolta tips

Ska du lyssna på en enda föreläsning om presentationsteknik ska du lyssna på David Phillips!

Nyligen var jag på Stora presentationsdagen 2016 - en riktig höjdare. Bland det bästa jag hört och sett. Pricka redan nu in 27/3 2017 om du vill få energiboost utöver det vanliga. Den klart mest lysande stjärnan bland alla stjärnor under dagen var David Phillips från Presentationsteknik.com. Jag är fortfarande helt tagen. Tre råd på vägen: 1. Börja alltid med en känsla. 2. Förmedla ett starkt svar på varför man ska lyssna 3. Krydda med intresseväckare var fjärde minut ... Ähh, lyssna och lär istället. Läs mer om David Phillips och Presentationsteknik.

Stolta tips

10 hobbys att tjäna pengar på och många andra tips och råd
Kunskap, råd och tips kan man aldrig få för mycket av. Nya röster kan ge nya infallsvinklar på gamla problem och kanske ge nya lösningar. Företagande.se är en trevlig sajt med massor av handfasta råd och tips värda att spana in. Och de har dessutom ett matnyttigt kostnadsfritt nyhetsbrev. Läs mer.

Stolta tips


Blond, blåögd och knivskarp domptör av sociala medier
Jag erkänner, jag är en it-iot och egentligen fullständigt skräckslagen för att tassa ut i den stora cyberspacedjunglen. Men det börjar bli allt mer intressant och spännande. Jag vill ju möta människor, prata, diskutera, ge, utbilda, uppmuntra, underhålla och ibland utmana. Helst i möten i verkliga livet men också vid en nya stora sociala lägerelden vilken fler och fler människor samlas kring. En utmärkt vägledning till den världen är Frida Boisens bok "Digital Succé - så lyckas du med sociala medier". Frida utgår från värderingar, passion och mod och ger många bra och handfasta tips. Du kan läs mer om boken och Frida här: 

Stolta tips


Konstnärlig barndom ger toppkarriär
Jag fick ett tips av min begåvade före detta arbetskamrat Ylva Björnström på Facebook. Ylva är copywriter och konstnär och en sann fritänkare. Hon delade en notis från Jusektidningen som hade ovanstående rubrik. Texten i artikeln löd: "Tillhör du dem som drillar dina barn med tankenötter i förhoppningen om att det ska göra dem akademiskt briljanta längre fram i livet? Fel, fel, fel.  Amerikansk forskning visar att det snarare är barn vars uppväxt präglas av konstnärligt skapande som blir akademiskt och yrkesmässigt framstående. Det berättar tidningen Moderna psykologi. Studien följer studenter som tog examen på nittiotalet. En uppföljning av deras karriärer visar att de som blivit mest framgångsrika hade ägnat upp till åtta gånger mer tid åt konstnärliga aktiviteter i unga år än genomsnittspersonen." 

 

Det är de små små detaljerna som gör det.
Jag är en vinterstudioknarkare. Älskar att följa kampen i spåren och ta del av Jacob Hårds och Anders Blomgrens kunskap, analyser och engagemang. En av de största sponsorerna till skidsporten är klädmärket Craft. Namnet och symbolen med de sex prickarna exponeras flitigt och tydligt. Jag måste beundra hur visuellt effektivt det är. Och speciellt Crafts symbol som förmedlar energi och just kraft med små enkla medel. Sex prickar i tre olika storlekar inskrivet i triangelns urgamla grundform. Fungerar i både litet och stort format. Snyggt, gott och effektivt hantverk. Dessutom verkar det gå bra för svenska Craft som startade 1973. Läs mer. 

Gör skillnad, bjud på middag.
Ebba Åkerman arbetade som lärarvikarie på SFI (Svenska För Invandrare) då hon ofta blev hembjuden på fantastiska måltider av flera av sina elever. Det blev grunden för Invitationsdepartementet som startades i februari 2014. Genom att säga "Välkommen, middagen står på bordet" släpps människor inte bara in i landet utan också in i samhället. Vill du hjälpa till? Läs mer här.

Stolta tips

Vad kan vi lära av ikonernas bortgång?
Dödsfallen har stått som spön i backen bland ikoner och legender. Bowie, Glenn Frey och nu senast Kjell Alinge. Tungt och sorgligt men vad kan vi lära? Det gemensamma för alla var att de levde sina liv som de ville, de följde sitt hjärta och de vågade söka sin personlighet och sitt eget unika uttryck bra mycket mer än de flesta av oss. Så sörj inte, låt oss leva vårt liv och låt oss inspireras av både ikonerna och av varandra. Vi har alla en oändlig skatt av resurser inom oss. Den kan vi alla hitta. Under några år på 90-talet var Kjell Alinge krönikör på DN och formulerade då följande geniala programförklaring till sina inlägg: "Att med språket som trampolin försöka fånga den tid, den tidens andedräkt, den årstid, den vecka som så lätt går upp i rök. Att försöka spika fast den tidens svans så att den inte sliter sig". En programförklaring som mycket väl täcker även hans unika radioprogram.

Stolta tips

Fascinerande nutidshistoria och framtidsanalys - "Köttberget checkar ut"
Om man vill bygga ett varumärke på djupet behöver man inte bara definiera och synliggöra sin egen identitet. Man behöver också förstå sin historia, sin nutid och sin framtid. Claes Elfsberg, som själv snart går i pension, har i programserien "Köttberget checkar ut" skapat en fascinerande spegling av samhällets utveckling som drevs på av den s.k. rekordgenerationen, de som är födda på 40-talet. Genom reportage och intervjuer med makthavare och kulturkaraktärer växer en skarpare bild av en unik epok. Hans Rosling, Amelia Adamo, SAS-Janne Carlsson, Jan Guillou, Benny Andersson och flera andra starka personligheter sätter extra färg och deras svar ger förståelse och väcker framtidstro. Rekommenderas starkt. Se mer.

Stolta tips

Fantastiska sovjetiska busskurer.
Jag har en egenhet som mina syskonbarn kallar för att "uffa". Det innebär att jag läser ikapp gamla Dagens Nyheter. Ibland kan det handla om flera månader. Det ger mig ny överblick, mer sammanhang och jag finner guldkorn som försvinner bland alla nyheters  gapiga tonläge. Jag uffade rejält i julhelgen och då hittade jag bl.a. en artikel om en ny bok "Soviet bus stops" utgiven av den kanadensiska  fotografen Christopher Herwig. Han är besatt av busshållplatser i allmänhet och sovjetiska i synnerhet. Herwig tillbringade flera år i det forna Sovjetunionens betongöknar och förundrades över vilken galen kreativitet som tilläts av den kommunistiska diktaturen. Här fick arkitekter ofta utlopp för sin annars ofta hårt styrda konstnärlighet och experimentlusta. Resultatet är fascinerande. Läs mer.

Stolta tips

GW - Sveriges starkaste varumärke?
Just nu går det att på SvTPlay se de två fascinerande avsnitten om Leif GW Perssons liv gjord av Jens Lind. Leif ville bli rik, berömd och göra en klassresa till den så kallade "fina" världen. Han lyckades men till ett mycket högt pris. GW levde och lever sin dröm samtidigt han bygger sitt varumärke. På gott och ont. En del gillar hans snörvlande och ofta rätt dryga inställning men andra tycker han bara är som Nivea, fet och dryg. Men få kan säga emot att han är en extremt kunnig expert och en färgstark personlighet. Vilket är ju den innersta definitionen av ett varumärke. Att vara genuint, äkta, rakryggat och just - personlig. Döm själv. GW är GW. Läs mer.

Stolta tips

KvalitetsMagasinetWEBIntressant tidning, hemsida och nyhetsbrev - KvalitetsMagasinet.
Jag tror på att ha en generös inställning till omvärlden. Delad kunskap är dubbel kunskap. Tillsammans växer vi och blir starkare. Kvalitetsmagasinet är tidningen för dig som arbetar professionellt med kvalitet och verksamhetsutveckling. Här får du som läsare både praktiska redskap och nya idéer för det dagliga arbetet. Nyttoperspektivet genomsyrar tidningen. Du får ta del av exempel från verkligheten där olika typer av verksamheter delar med sig av sina erfarenheter, men också hämta inspiration och bra tips för din egen utvecklingLäs mer.

Stolta tips

DagenIndustriLopsedelWEBKul knep om du vill dramatisera och ge din vision wow-känsla
Jag läste nyss en intressant bok som hette "Hundra sanningar och en lögn" av Tommy Falonius och Pelle Körberg. Den ger hundra goda råd om hur du skapa ett starkt varumärke och som råd nummer sex tipsade de om ett roligt sätt att hitta sin vision. Tänk dig fem år framåt i tiden. Ditt företag har gått fantastiskt bra och gjort succé. Dina drömmar har slagit in och verksamheten går som tåget. Du och ditt företag hamnar både på löpsedeln och på framsidan av Dagens Industri. Vad står det då?

 

Stolta tips

Vill du ha koll? Häng med Stockholms Handelskammare.
Stockholms Handelskammare är en institution och ett klassiskt forum för näringslivet. De har under Maria Rankkas ledning genomgått en modernisering på alla plan utan att tappa sina rötter och viktiga grundfunktioner. Som en modern blåslampa driver de Stockholms och Sveriges utveckling genom att stötta, inspirera, utbilda och utmana klimatet för handel och näringsliv i Stockholm. Fungerar handeln så fungerar och utvecklas även välfärden och samhället. Fungerar det i Stockholm så gynnar det hela Sverige. Stockholm är en motor för hela landet. Med föreläsningar, rapporter, debatter, utställningar, utbildningar, nätverk och mycket annat har Stockholms Handelskammare hjälpt och inspirerat både mig och många andra företagare i alla typer av branscher och storlekar. Nu senast på deras suveräna arrangemang Julmingel på Cirkus. Bland god mat och mängder av ståbord stiftades nya bekantskaper samtidigt som vi fick korta med energifyllda föredrag då och då på temat "Mot Alla Odds". Olof Stenhammar - grundare av OMX, Shori Zand - Välfärdsentreprenör, Jessica Löfström - VD Expanderamera och Petter – Musikartist berättade om deras väg till framgång. Mot alla odds. Gå in på www.chamber.se och kolla in. Anmäl dig till deras nyhetsbrev och gå med som medlem. Det kommer du vinna på.

Stolta tips

Lyssna på Forskarliv i P1, en riktig pärla i etern.
Mellan dyngbaggar, skräddarsydda molekyler och katastrofbeteenden. I Forskarliv möter du forskarna i vardagen. Vad brinner de för, vad fick dem att börja forska och när är jobbet riktigt motigt?

 Oavsett om man forskar om hjärnans sjukdomar, hemmafruns historia eller kors sömnbehov. Varje lördag kl. 16.35 och söndag 08.50 i P1 hörs ett nytt miniporträtt från Vetenskapsradion. Vill du veta vad som pågår i det tysta men som förr eller senare kommer påverka oss i vår vardag ska du lyssna på Forskarliv. På mindre än 10 minuter breddar du dina kunskaper och får möta vardagshjältar som sällan syns i rampljuset men som gör ett fantastiskt arbete för samhället. I det tysta. De som många andra. Läs mer.

Stolta tips

Inspirationskort - ett sätt att snabbt få stöd och uppmuntran i vardagen
Häromdagen sprang kära hustrun iväg och köpte en antal små boxar med så kallade Inspirationskort. De ska hon ge bort i present till vänner i Malmö. Jag hade inte sett det men på kylskåpsdörren har det suttit ett litet kort med texten "Jag lever mitt liv modigt". Vänder man på kortet står det "Ett modigt liv är ett liv där jag vågar gå min egen väg. När jag väljer att leva livet modigt, lever jag mitt liv levande". Fina ord i dessa terrortider. Varje box är fylld med ett antal liknande peppande kloka tankeväckare. Årets julklapp? Läs mer.

Stolta tips

Novellix, stories to go. Nytt bokformat för folk i farten.
En av mina kollegor på K22 berättade och visade ett nytt litet och tidsanpassat bokformat. Det är små vackra paket med ett antal korta noveller i ett pocketformat där där varje novell är en fin liten bok. Allt snyggt och estetiskt föpackat. Några exempel är Agatha Christie-asken, Ryska Klassiker, Facknoveller och den aktuella Augustnominerade 2015-asken. Läs mer.

Stolta tips

Hon lever sin dröm, bor alltid nära en strand och tjänar pengar när hon sover.
Anna Åberg heter hon och hom kallar sig digital nomad. När hon fyllde femtio bestämde hon sig och far nu runt i världen samtidigt som hon lär andra att göra detsamma som hon. Utveckla sin webb så att de kan tjäna pengar när de sover. Anna är inspirerande produktiv och generös möd kunskap, råd och tips. Gå in på hennes hemsida och botanisera. men framförallt, anmäl dig till hennes lärorika och energifyllda nyhetsbrev. Om du också vill tjäna pengar när du sover. Läs mer.

Stolta tips

Fem Snabba Tips - mycket kunskap i litet format. Simmade runt i cyperspace och landade på denna sympatiska sajt som är skräddarsydd för dagens människor. Hastigheten blir allt högre och fler och fler hinner inte med att söka och hitta relevant kunskap. Snabbt. Då kan denna hemsida vara en tröst och en bekvämt portionsförpackad upplevelse för den som kvickt vill ha en kunskapskick. Läs mer om FemSnabbaTips.se

Stolta tips

NYHET! Ewa Wigenheim är en uppskattad kollega på K22 och den 9 november släpper hon boken "Från ABBA till munkarna i Laos" i butik. Redan nu kan du förhandsboka ett signerat exemplar som levereras första veckan i november. Boken är en sann berättelse om en kvinnas yttre och inre resa. Vi får följa med från den första idén till det som kom att bli ABBA the Museum, under de år hon ägde och skapade det interaktiva konceptet, till arbete med buddhistiska munkar i Laos och tillbaka till Sverige igen.
Läs mer om boken här

 

"Lev inte snabbare än din skyddsängel kan flyga" Irländskt ordspråk

 

Stolta tips

Han var utslagen, avsvimmad, ambulanstransporterad och hånad av motståndarfansen.
 
Hans namn är Erik israelsson och han avgjorde derbyt mellan Hammarby och AIK för en vecka sedan med en nick i slutminuterna. Sekunden efteråt låg han avsvimmad på gräset, utslagen och helt omedveten om att han just avgjort derbyt. Glädjen över segern byttes till oro och fasa för att det kunde vara något riktigt allvarligt. Erik fördes med ambulans till sjukhus där det konstaterades en kraftig hjärnskakning och en benfraktur. Erik har fått ett hav av blommor och lyckönskningar och Bajen fans vecklade i fredagens bortamatch mot Åtvidaberg ut en jättelik banderoll med texten "Du kanske inte minns men vi glömmer dig aldrig. Tack Erik!". Bajen är passion och glädje både på och utanför plan. Läs mer om hur Bajen har blivit Sveriges starkaste klubbvarumärke.

Stolta tips

Vill du läsa ännu mer om varumärken? Bekanta dig med "The Brand Man" - alias Micco Grönholm
Micco har i många år roat, oroat och utbildat branschen och varumärkesintresserade med tänkvärda bloggar och artiklar. Som han själv uttrycker det: "Jag är varumärkesutvecklare med internationell marknadsföring som specialitet. I 25 år har jag hjälpt företag i Sverige och utomlands att hitta ett sant syfte, en inspirerande vision, ett särskiljande kunderbjudande och en magisk attraktionskraft. Sedan september 2013 är jag kommunikationsdirektör på Helsingborgs stad. Dessförinnan var jag delägare och Director, Brand Development på helsingborgsbaserade Pyramid Communication". Många av Miccos inlägg är både tidlösa och i allra högsta grad läsvärda än idag. Som tur är finns hans sajt kvar. Gå in och botanisera. Micco delar frikostigt med sig av tankar och kunskap. Läs mer.

Stolta tips


Vill du läsa mer om varumärken? Gå in på Carin Fredlunds blogg och hemsida.
Carin är en av branschens klokaste och mest skarpsynta betraktare och kritiker. Som journalist har hon bevakat, analyserat och kommenterat reklam- och varumärkesfrågor i mer än 25 år. Under 20 av dessa år drev hon tidningen Quo Vadis, med den redaktionella affärsidén att bidra till ökad kunskap hos dem som arbetar med reklam och marknadsföring och föra branschen framåt. För det arbetet belönades hon, 2003, av dåvarande Sveriges Reklamförbund med Bengt Hanserstipendiet för opinionsbildande insatser. Läs mer.

Stolta tips

"Mitt språks gränser är min världs gränser"
Det är ett citat av den österikisk-engelske filosofen Ludwig Witgenstein som citerades i God Morgon Världen på P1 söndagen 13/9. Reflektioner och funderingar från olika forskare och kulturpersonligheter redovisades och granskades. Lysande radio - som vanligt. Witgensteins uttalande träffade i alla fall mig mitt i hjärtat och gav en förklaring till varför jag tycker det är så spännande att skriva en blogg i veckan. Jag växer och vidgar min värld. Det räcker långt.

Stolta tips

"How to become Batman"
DN är jämsides med P1 min viktigaste livlina till kunskap och förståelse. Och nyfikenhet. Två tillgänliga folkuniversitet. Söndag 16 augusti hade Åsa Beckman en lista med Fem Favoriter. På femte plats hamnade ett poddinslag från Invisibilia av Lulu Miller & Alix Spiegel. I podden berättas bl.a. om den blinde Daniel Kish som genom att klicka med tungan rör sig fritt genom världen med hjälp av ekolokalisering, ungefär som en fladdermus. Verkligheten överträffar dikten. Igen.

Stolta tips

"Sälj det med ord" - en riktigt bra bok om att skriva säljande texter utan att bli krängig, reklamig eller tråkig. 
För mer än 30 år sdan kom en numera klassisk bok om copywriteryrket som hette "Ord till salu". Den här boken tar vid och utvecklar de tankegångarna in i vår tid. Boken är skriven av en äldre reklamräv, Christer Wiklander, och en yngre begåvning vid namn Mattias Åkerberg. Boken är både praktisk och underhållande och borde vara obligatorisk för alla som vill skriva engagerande texter i vilket sammanhang det än vara må. För att citera bokens egen baksidestext: "Boken avslöjar hur Sveriges idag bästa copywriters hittar sina idéer, hanterar prestationsångest och skapar reklam som gör skillnad". Kolla dessutom in Mattias attraktiva hemsida. Där kan du beställa boken och få tips och inspiration. Läs mer.

Stolta tips

Se internet som ett zoo där olika kanaler kräver olika textlängd 
Sveriges Kommunikatörer är en spännande och aktiv organisation. De delar frikostigt med sig av råd och tips. Gillar. Här hittar du tips på hur långa din texter på nätet bör vara för att nå maximal effekt. För en ordflödande typ som undertecknad var det smått chockerande läsning. Jag får ta mig en rejäl funderare. Men å andra sidan, hur lång ska en text vara? Det är detsamma som att fråga hur långt ett snöre ska vara till ett paket. Det beror naturligtvis på hur stort paketet är. Fortsätt berätta din berättelse med både hjärta och hjärna. Sedan ska man alltid lyssna på kloka undersökningar och tips. Läs mer.

Stolta tips


En värld utan bokhandlare? Stötta din lokala butik. 
När till och med klassiska Hedengrens vid Stureplan börjar tala om att lägga ned så är det dags att agera. Att gå in i bokhandeln, fråga om författare och få boktips, plåta av boken och sedan gå hem och köpa boken på nätet har tydligen blivit allt vanligare. Det är inte snyggt. Stötta din lokala bokhandlare, bli klok - köp och läs en bok. Bokhandeln behövs som samlingsplats och kulturbärare. Här hittar du Hedengrens.

 

Stolta tips


Vet du att 4 av fem jobb skapas av företag med mindre än 50 anställda?

Det menar organisationen Företagarna. Där är jag medlem och min fråga är, hur många av dessa företag har en varumärkesstrategi och en varumärkesplattform? Det kommer jag undersöka framöver. Fram till dess kan du läsa om hur Företagarna resonerar och försöker utveckla Sverige. Det är viktigt. För dig, mig, vår framtid, vår välfärd och vårt samhälle. Läs mer

 

Stolta tips

Varumärket allt viktigare i jakten på rätt anställda

Företag med kända varumärken får in 43 procent fler ansökningar till varje tjänst, jämfört med mindre kända företag. Trots det är kvaliteten på de sökande jämförbar. Det visar en undersökning från SHL Talent Measurement Sverige. Läs mer på Jobbasafari.se

 

Stolta tips

5 tips från Dagensvd.se: Så lyckas ditt företag på Instagram

Instagram växer snabbast av alla sociala medier. Och för dig med företag innebär det en enorm möjlighet för marknadsföring. Instagram är i dagsläget den sociala plattform som växer snabbast av alla. Med 300 miljoner användare har Instagram blivit större än Twitter. Annika Elgeskog hjälper företagare att nå framgång på Instagram och delar här med sig av sina tips. Läs mer

 

Stolta tips

Banksy, bilder som berör och provocerar

Banksy är pseudonym för en anonym engelsk graffiti-konstnär, politisk aktivist, filmregissör och målare. Han är känd för sina satiriska och subversiva graffitimålningar som görs i en distinkt stencilstil. Banksy finns inte representerad på något konstgalleri, inte på Facebook och har aldrig använt Twitter. Hans konst finns bland människor och sprider sig över jorden via kraften i "word-of-mouth". Banksy både bygger och lever sitt varumärke. Missa inte hans bilder från och i Gaza. Så här kommenterar Banksy själv bilden på kissemissen. "A local man came up and said 'Please - what does this mean?' I explained I wanted to highlight the destruction in Gaza by posting photos on my website – but on the internet people only look at pictures of kittens." Läs mer

Stolta tips

Håll koll på kreativitetsdödarna

Dålig rollfördelning, för lite mångfald, onödiga begränsningar och bristande feedback stryper kreativiteten på arbetsplatsen. Alla människor är kreativa, men tyvärr finns det många hinder som kan sätta stopp för din egen eller dina medarbetares kreativitet. Både som chef och som individ kan det därför vara bra att känna till de vanligaste "kreativitetsdödarna". Forskning från Harvard visar bland annat att dålig rollfördelning och onödiga begränsningar leder till försämrad kreativ förmåga bland medarbetarna. Läs mer på Motivation.se

Stolta tips

Många bollar i luften sänker ditt IQ, gör mindre - få mer gjort är receptet
Johan Dahl är en sympatisk konsult från Gävletrakten som jag stiftade bekantskap med på en nätverksträff med Arndts för en tid sedan. Hans nyhetsbrev och "bjussighet" är inspirerande. Nu senast refererade han till en undersökning från Londons Universitet som pekar på att ha för många bollar i luften allvarligt minskar vår effektivitet, hälsa och IQ. Man kanske skulle tänka efter? Före. Hur kommer det gå för "the face-down-generation"? Läs mer

 

Stolta tips

Medarbetare som mår bra gör ett bra jobb.
Så enkelt är det. Och så svårt. Engagagrade medarbetare är företagets viktigaste varumärkesambassadörer. Previa är en av Sveriges största aktörer inom arbetsmiljö och hälsa på arbetsplatser. De har sammanställt en handbok för bättre arbetsliv. Handboken är tänkt att fungera både som inspirationskälla för insatser i vardagen och som checklista för den som vill arbeta långsiktigt och syste­ matiskt med sin organisation, sitt ledarskap och sina medarbetares hälsa – vare sig det sker med stöd av en företagshälsa eller inte. Beställ eller ladda ned den gratis här.

 

Stolta tips

Den ultimata boken om supporterkultur i allmänhet och Bajens i synnerhet?
Boken heter "Jag hör till de få som kan leva: en bok om supporterkultur" och är skriven av Augustprisvinnaren Katarina Kuick och med formidabla foton av Björn Qvartofdt.
En fotbollssäsong. Trettio matcher. Trettio personporträtt av trettio hängivna supportrar, från 15-åriga Ludde till 74-åriga Birgit. Dessutom tjugonio temakapitel om supportertillvarons olika aspekter, om kärlek, lycka och ångest, om läktarpoesi och poliser, om våld och vänskap, om identitet, media, körsång, särlagsstiftning och mycket mer. En bok om en kultur som varken är en subkultur eller en Svenssonkultur. En bok om passion, längtan, lycka och lidande. Rekommenderas.

 

Stolta tips

 

Språket är nyckeln till det mesta. Berättarministeriet väcker lusten hos barn. 
Idag blev jag glatt överraskad av den bilaga som kom med tidningen. Den var från Berättarministeriet som är en ideell stiftelse med hundratals volontärer som inspirerar barn i områden med hög arbetslöshet att vilja uttrycka sig och göra sig hörda genom att behärska det skrivna ordet. Det är nyckeln till identitet och självkänsla. Vill du bli volontär? Vill du stötta? Vill du läsa mer? Klicka här.

 

Stolta tips

Har du hört talas om Mikael Karlsson? 
Inte jag heller. Förrän i morse 12/4 när jag lyssnade på Godmorgon Världen där de berättade om Mikael Karlsson, en gräns- och genreöverskridande prisbelönt kompositör från Sverige som arbetar med många av USA:s stora, både orkestrar och soloartister, med alltifrån från konventionell musik till avantgarde. Vid 20 var han en vilsen talanglös yngling som när han såg filmen "Pianisten" bestämde sig för att bli kompositör. Lyssna på Godmorgon Världen eller kolla Mikaels hemsida.

Stolta tips

Tycker du att nätverket hemma är slött? 
Kanske har du fått en för gammal utrustning från din bredbandsleverantör.
Enligt en undersökning från 2014 ansåg närmare 50 procent att deras trådlösa nätverk är både dåliga och svåra att ställa in. Har du problem kan du få hjälp av konsumenttjänsten Bredbandskollen som drivs av .SE, stiftelsen för internet­infrastruktur.

Stolta tips

"En tappad boll är ett bevis på utveckling" Jonglören

Stolta tips

"Det här är världens vackraste stad, ville bara påminna om det." Busschaufför på 4:an på väg över Västerbron. 

Stolta tips

Företaget som inte har några chefer och medarbetare som sätter lön på varandra.
Jag trodde inte mina öron när jag i programmet "Kropp & Själ" söndagen 15/3 i P1 fick höra om företaget Björn Lundén Information. Det är ett kunskaps- och utbildningsföretag som sedan 1987 erbjuder begriplig information och praktiska hjälpmedel inom områdena skatt, redovisning, personal och juridik. Där är de ett 90-tal medarbetare som bestämmer och styr själva över sina arbetstider, löner, metoder utan att ha några chefer. En helt platt organisation. De menar själva att deras synsätt är framtidens synsätt. lyssna, läs och döm själv.
 

Stolta tips

Vad är skillnaden mellan en chef och en ledare?
På affärsnätverket Arndts fick jag en bra definition av min begåvade medlemskollega Ralf Löbel från Playemotion. Han levererade att bra citat om ledarskap: "När jag träffar en högt uppsatt chef så känner jag hur viktig han är. När jag träffar en ledare så känner jag hur viktig jag är". 

Stolta tips

Digitalt innovationshus mitt i city, "under construction"
Epicenter heter den fastighet på Malmskillnadsgatan 32 där AMF Fastigheter skapat ett centrum i fyra våningsplan för möten mellan hackare, tillväxtföretag och it-giganter som Google och Microsoft. "Det är inget kontor, det är en upplevelse. En miljö som gynnar tillväxt" menar Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter. Läs mer

Stolta tips

<p style="